Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Petricia runt een duikcentrum in Curaçao: ‘Mijn grootste nachtmerrie is dat ik hier weg moet’

Door Gwyneth Oomens 25 oktober 2020

Toen Petricia Botbijl nog in Tilburg woonde, ging haar man ieder jaar een halfjaar naar het warme Curaçao voor zijn werk. Wanneer Petricia hem in 1999 een weekje opzocht, wist ze het meteen: “Vanaf de eerste minuut dat ik hier was, was ik thuis.”

Het totaalplaatje trok Petricia zo aan in Curaçao. “In Nederland ging ik pas leven als het boven de dertig graden was. Hoe de mensen hier met elkaar omgaan vond ik ook mooi: iedereen begroet elkaar, of je elkaar nou kent of niet. Ze vragen hoe het met je is en wachten op het echte antwoord daarop.”

‘Mama, mijn hartje ligt hier’

Het jaar nadat Petricia haar man ging opzoeken, gingen haar twee dochters mee naar het eiland in het Caribisch gebied. “De jongste zei: ‘Mama, mijn hartje ligt hier.’ Dat was het moment dat we gingen proberen of we gestationeerd konden worden in Curaçao voor mijn man zijn werk.” Uiteindelijk heeft dat zes jaar geduurd. Toen Petricia 38 jaar was, vertrok ze dan eindelijk met het hele gezin naar Curaçao. Ze was toentertijd gastouder, dus ze liet naast haar ouders en broer ook haar oppaskindjes achter. “Vooral mijn moeder was in het begin heel dramatisch. Ze dacht ze me nooit meer zou zien. Dat is achteraf reuze meegevallen. Pas toen mijn ouders hier langskwamen, snapten ze waarom ik hier wilde zijn.” Of Petricia het spannend vond om te emigreren? “Nee, dat niet. Het spannendste was dat ik mijn man elke dag zou zien”, zegt Petricia lachend. “Wij hadden al jaren een latrelatie omdat mijn man zoveel weg was.”

Duiken

“Ik ben anderhalf jaar assistente van een cardioloog geweest, maar ik zat toen heel de dag binnen in de airco. Daar was ik niet voor naar Curaçao gekomen.” Duiken daarentegen was iets wat Petricia fantastisch vond. “De vrijheid onder water, het zweven, het niet met elkaar hoeven praten maar wel iets met elkaar delen: ik vond dat prachtig.” Toen ze de mogelijkheid kreeg om bij een duikschool te komen werken, greep ze die kans dan ook met beide handen aan. “En toen werd de duikschool ons te koop aangeboden. Ons huis in Nederland werd toen net verkocht; het plaatje kwam helemaal bij elkaar.” Nu runt Petricia samen met haar man al jaren de duikschool ‘Relaxed Guided Dives’.

Smoesjes

Geloof het of niet, maar de duikliefhebber heeft twee jaar lang smoesjes verzonnen om maar niet te hoeven duiken. “De diepte en het idee alleen al: ik vond het eng.” Nu duikt Petricia als het moet wel dertig meter diep het water in. Als wij haar vragen of ze het duiken ooit zat wordt, is het antwoord duidelijk: “Nee. Duiken is elke keer opnieuw weer mooi. Het is elke keer weer anders. Wat ik zelf heel mooi vind, is als ik iemand mee mag nemen die heel zenuwachtig is en als ik diegene tijdens de duik langzaam zie ontspannen en zie genieten. Dat geeft me heel veel voldoening.”

Tekst loopt door onder foto

Bron: Petricia Botbijl

Onzekere tijd

“Ik heb nooit op het punt gestaan om weer terug naar Nederland te gaan, maar in coronatijd is het wel ter sprake gekomen. Het was een onzekere tijd: als er geen toeristen kwamen, zou mijn bedrijf kapot gaan. Dan heb je in Nederland toch net wat meer mogelijkheden.” In Curaçao is er één iemand overleden aan corona: een toerist uit Nederland. Het land heeft toen meteen actie ondernomen uit voorzorg. “We mochten ons huis niet uitkomen. Aan de hand van je kenteken mocht je twee keer per week boodschappen doen en verder binnenblijven. Dat was heel moeilijk, want wij hadden geen inkomsten.” De maatregelen hebben geholpen in het land, want de eerste coronagolf moet nog beginnen in Curaçao.

Grootste nachtmerrie

Petricia is na haar vertrek naar Curaçao een aantal jaren niet meer terug naar Nederland geweest, maar probeert nu ieder jaar terug te komen. “Dit jaar waren we er in februari. Buiten mijn familie mis ik niks aan Nederland. Ik voel me daar niet meer thuis. In Curaçao ligt mijn hart. Mijn grootste nachtmerrie is dat ik hier ooit weg moet. Tot op heden ben ik elke dag blij dat ik hier mag zijn.”

Lees ook:

leo alkemade

Zou je wel denken: deze BN’ers komen net niet uit Tilburg

Je wist vast wel dat deze BN'ers uit Tilburg komen. Bij een hoop andere bekende koppen zou je dat oo...
zonnebanken Zondag XL

5 x de beste zonnebanken van Tilburg volgens jullie

Veel zon pakken is er de komende dagen niet meer bij. Toch toe aan een lekker kleurtje? Dit zijn de ...
Swapfiets

7 x banen in Tilburg waarvoor je wél de deur uit mag

Op zoek naar een (bij)baan in de mooiste stad van Nederland? We helpen je op weg en zetten 7 leuke v...

Leuk volgens Esther van Kaaszaak: ‘Deze kledingwinkel heeft een relaxte woonkamersfeer’

Wie in Tilburg woont, kent de leukste plekken van de stad. Precies de plaatsen die ons trots op Tilb...

Wauw! Zo ziet het Wandelbos in deze tijd van het jaar eruit [video]

Het wordt kouder, de zon zien we minder vaak en de paraplu pakken we er weer bij. De herfst is weer ...

Meer over

Tilburgers

adv.