Van de bureaustoel naar barkruk: Rob volgde z’n horecahart

Door Thijs Dingemans 2 februari 2018

Het leuke aan wonen in een stad zo oud als Tilburg is dat sommige zaken al heel wat jaartjes bestaan. Een daarvan is Café de Troubadour. Al meer dan een eeuw (sinds 1915) zit de buurtkroeg in de Capucijnenstraat. Tijd om eens binnen te stappen.

We worden gastvrij ontvangen door Rob Verbunt. Sinds 2002 is hij eigenaar van het café. We hebben te maken met een echte horecaman, zo blijkt. “Ik ben sinds 1976 actief in de horeca. Van 1979 tot 1990 heb ik drie kroegen in het centrum gehad. Daarna heb ik gezworen om nooit meer een kroeg te beginnen”, begint Rob lachend.

Oude Markt

Je raadt het al: dat werd een valse belofte. Rob had de horeca in 1990 dus eigenlijk vaarwel gezegd en vertrok naar Australië. Na anderhalf jaar keerde de Tilburger terug. Wederom in de horecabranche. “Ik heb vier jaar meegeholpen met de vernieuwing en herindeling van zaken als Anvers, Sinjoor en Bolleke op de Oude Markt. Toen ik klaar was, ben ik teruggegaan naar mijn oude beroep: computerprogrammeur. Maar na twee jaar merkte ik dat het toch niks voor mij was.”

(tekst loopt door onder foto)

Rob
Spelletjes, lezen; het kan allemaal bij Café de Troubadour. Foto: Indebuurt

Horecahart dat altijd blijft

En dus volgde Rob opnieuw z’n horecahart. In 2002 kocht hij zijn stamkroeg. “De eigenaar ging eruit en binnen een week was het rond. Moet je nagaan: dat is alweer 15 jaar geleden. Een horecahart? Ja, dat krijg je er echt niet uitgeslagen. Weet je wat ik zo leuk vind? Hoe de mensen met elkaar omgaan. Niet alleen met mij, maar ook met elkaar. Dat is uniek. Ze doen alles voor mij en ik probeer zoveel mogelijk voor hun te doen. Dat maak je echt niet mee achter de pc.”

Tweede huisje

Van de bureaustoel naar de barkruk: voor Rob was De Troubadour een unieke kans. In zijn tweede huis (Rob woont een paar deuren verderop) ontstaan de nieuwste vriendschappen. “Voor een heleboel mensen is dit een beetje een tweede huisje. De onderlingen banden groeien en mensen doen samen dingen. Dat maak je echt heel weinig mee. En twee/drie keer in de week komt een klant met eten aanzetten. Waar gebeurt dat? Nog zoiets: toen ik 65 werd, hebben ze me een week naar Egmond en Zee gestuurd. Een hotel en alles was al geregeld. Bijzonder, toch?”

(tekst loopt door onder foto)

troubadour
Op de hoek van de Capucijnenstraat zit Café De Troubadour. Foto: Indebuurt

“De gasten hebben de zaak vervolgens twee dagen opengehouden”

Rob benadrukt nog maar eens wat voor sfeer er is in de kroeg op de hoek van de Capucijnenstraat. “Toen de griep laatst zo heerste, ben ik echt ontzettend ziek geweest. Ik stond helemaal te warrelen achter de bar. De gasten zeiden: kom op, naar huis! Die hebben de zaak vervolgens twee dagen opengehouden. In principe run ik de zaak alleen, maar als het druk is springen mensen bij. Dat is echt onvoorstelbaar.”

Veel te leuk

Of Rob ooit toch nog achter de pc kruipt? “Zeker niet. Ik vind dit veel te leuk. Het contact met mensen is zo bijzonder. Als ik ’s ochtends een keer hier kom en denk: ik heb er geen zin meer in, dan schei ik ermee uit. Eerder niet.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Victor van Zap u Hanki bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Zie ook:

Het Dorstige Hert
Toen in Tilburg

Deze cafés zijn zo oud dat je ouders of grootouders er al een biertje dronken

Het leuke aan wonen in een stad zo oud als Tilburg i...
Thijs Dingemans - Geplaatst op 14 januari 2018

Café de Troubadour cafés

nu open19:00 - 02:00

Capucijnenstraat 54, Tilburg

Bekijk meer:cafés