Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We gingen langs bij één van de meest bijzondere snoepwinkels van Tilburg

Door Rowie van der Vliet 29 december 2017

“Wat zou het leuk zijn om snoepwinkel De Soete Inval over te nemen.” Dat dachten Marcel Jansen en zijn vriendin weleens toen ze in de binnenstad wandelden. Ze hadden nooit durven dromen, dat er écht een eigen snoepwinkel zou komen. In december 2015 opende Mijnheer Jansen de deuren. We gingen langs bij één van de meest bijzondere snoepwinkels van Tilburg.

Bolletjes van chocolade die je eet als een toverbal, gereedschap van chocolade dat bizar echt lijkt en talloze repen met kleurrijke wikkels liggen uitgestald. “Volgens leveranciers hebben we op de supermarkt na het grootste aanbod in verpakte repen van Tilburg”, glundert eigenaar Marcel. “Uit welke landen de chocola allemaal komt? Heb je even?” We horen Spanje, Litouwen, Amerika, Nederland, Brazilië, Vietnam en Denemarken langskomen. En dat is nog niet alles. “Als ze ergens goede, kwalitatieve chocolade hebben, proberen we het naar de Reeshof te halen.”

‘Ik wilde wat anders’

“Ik heb dertig jaar in een hele andere branche gewerkt, namelijk de reiswereld. Ik wilde weleens wat anders.” Het dromen over een snoepwinkel zoals De Soete Inval bleef maar aanhouden. “Mijn vriendin is erg creatief. Zij heeft een webshop, Het Snoeptrommeltje, waar ze snoepsushi, uitdeeltaarten en oud-Hollands snoep verkoopt. Toen dachten we: moeten we daar niet meer mee gaan doen?”

Mijnheer Jansen
Foto: indebuurt

Waarom doen we het zelf niet?

“We wilden iets dat anders dan anders was. Het leek ons niks om bij een franchise aan te sluiten. Toen dachten we: waarom doen we het zelf niet? Op het moment dat het goed gaat, kun je jezelf een schouderklopje geven. Wanneer het slecht gaat heb je alleen jezelf om in de spiegel aan te kijken. Bovendien wilden we meer dan alleen een snoepwinkel zijn. Mijn schoondochter heeft toevallig haar eigen bedrijfje in losse thee, het Tilburgse TheeKaffee. Van het één komt het ander. Je kunt hier ook terecht voor een cadeautje en bijzondere wenskaarten.”

Zeven dagen per week werken

Het was nog een hele omschakeling voor Marcel. “Je gaat van een negen-tot-vijf-baan naar zeven dagen per week werken. Het was een hele stap.” Toch zou hij niet meer terug willen. “Het klinkt heel cliché, maar ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn. Elke dag komen er andere mensen binnen. Ik ben niet op mijn mondje gevallen, dus ik kan lekker een praatje maken. Met de ene klant sta ik grapjes te maken en de andere klant help ik zoeken naar een emotioneel cadeau. De laatste tijd is er – klinkt heel raar – veel vraag naar iets om iemand een hart onder de riem te steken. Bijvoorbeeld na een operatie of omdat iemand niet lekker in zijn vel zit.”

Mijnheer Jansen chocolade bikkels
Foto: indebuurt

Eerbetoon aan opa

Mijnheer Jansen is niet alleen een verwijzing naar Marcels eigen naam, maar ook die van zijn opa. “Hij had vroeger een kapsalon en sigarenzaak. Het is ook een eerbetoon aan hem.” De liefde die Marcel in zijn zaak heeft gestopt, blijkt uit de kleinste details. “Het fotobehang hebben we zelf laten afdrukken. Dat is een foto van onze vakantie in Mallorca. Ik ben er heel blij mee. Net zoals de grijze tafels tegen de muur die we met eigen hand dwars door midden hebben gezaagd.”

Winkel waar je blij van wordt

“‘Dit is nou echt een winkel waar je blij van wordt’, hoorde ik afgelopen week nog. Daar doen wij het voor. Steeds meer inwoners van de Reeshof zijn blij als ze merken dat ze voor losse thee niet meer naar de stad moeten. Nu komen mensen uit de stad of Tilburg-Noord zelfs al naar ons, haha.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Ilse van Frozi Yogi bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

 

Meer over Mijnheer Jansen ontdekken?

Mijnheer Jansen Permanent gesloten

Nieuwlandstraat 47-, Tilburg

Bekijk meer:Permanent gesloten

adv.