Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meneer Martijn gaat viral op TikTok: ‘Het doel is niet educatieve filmpjes maken’

Door Gwyneth Oomens 26 oktober 2020

Martijn Holsappel ging het onderwijs in omdat hij de leeftijd van de kinderen in de bovenbouw zo leuk vond. “Het zijn nog kinderen, maar ze beginnen zich te ontwikkelen en vogelen hun plekje in de wereld uit.” Nu, een aantal jaren en klassen later, staat Martijn niet alleen als leraar op Basisschool Hubertus bekend maar ook als de rappende meester op TikTok.

Tijdens de thuisonderwijsweken hield Martijn contact met zijn leerlingen via Microsoft Teams. Toch miste de leraar van groep 7 en 8 daar wat aan. “Ik wilde op een leuke manier met elkaar in contact blijven in de tijd dat ze thuis zaten. Toen heb ik een TikTokaccount aangemaakt.” De app kende Martijn alleen van naam, maar hij wist dat het bij de kinderen enorm speelde. “Ik heb mijn account openbaar gezet zodat kinderen mij konden vinden en we op een leuke manier filmpjes met elkaar konden delen. Het is letterlijk een kijkje achter de deur geweest bij kinderen, want zij namen ook filmpjes op waardoor ik hun omgeving zag. Je hebt veel directer contact met de leerlingen.”

Een groepje leerlingen en een hele school

Laten zien wat in de lege school gebeurt en challenges doen: dat was wat op de eerste filmpjes van de leraar te zien was. “Maar ik had hier ook de noodopvang voor kinderen die om wat voor reden dan ook niet thuis konden werken. Ik had toen een groepje leerlingen voor mijn neus en een hele school tot mijn beschikking. Daar zijn leuke filmpjes uitgerold. Ik kwam erachter dat de filmpjes met kinderen goed aansloegen.”

Zeven seconden

Het aantal views liep op  van 1.000 naar 10.000. “Toen werd er naar de school gebeld door het Jeugdjournaal. Of ze met de leuke meneer Martijn spraken. Zij hebben toen twee filmpjes van mij laten zien in een uitzending.” De filmpjes van de Tilburger waren maar zeven seconden in beeld, maar het volgersaantal van Martijn verdubbelde die avond.

Tekst loopt door onder filmpje

@meneermartijnKan deze rappende meester viraal gaan? 🙃 ##viral ##muziekles ##rap ##schrijven ##meesterplusser ##fyp ##like ##share ##meneermartijn♬ origineel geluid – MeneerMartijn

Keileuk

Inmiddels heeft de leraar 25K volgers en zijn op de filmpjes herkenbare basisschoolsituaties te zien. Martijn vertelt aan ons dat hij twijfelde om door te gaan met TikTok toen de scholen weer opengingen, “Maar de kinderen vonden het keileuk en ik ook, dus we zijn het blijven doen.”

Iedereen die affiniteit heeft met het onderwijs

Martijn kan wel bedenken waarom de filmpjes viral zijn gegaan. “Het doel van mijn TikTokaccount is niet educatieve filmpjes maken. Ik ga niet uitleggen hoe je breuken moet uitrekenen, maar ik laat juist de leuke, herkenbare basisschoolsituaties zien aan de buitenwereld. Dan heb je als doelgroep iedereen die affiniteit heeft met het onderwijs. Dat is makkelijk, want iedereen heeft op de basisschool gezeten. Dan heb je je doelgroep meteen breed te pakken.”

Tekst loopt door onder filmpje

 

@meneermartijnWauw!! De afgelopen dagen zijn we super viral gegaan met het rapfilmpje. Heb jij onze klas ergens voorbij zien komen? Laat het even weten. ##famous ##🎥♬ origineel geluid – MeneerMartijn

Positieve reacties

Vorige week vrijdag was de TikTokker nog live op de radio bij Omroep Brabant. Daarna werd hij ieder halfuur gebeld door een redactie. Wat de Basisschool Hubertus er allemaal van vindt? “De directie vindt het fantastisch. Al de media-aandacht is positief geweest voor het onderwijs, onze basisschool, maar ook voor Tilburg West dat wel een positieve boost kan gebruiken. Dan staat de directie het alleen maar toe te juichen.” Martijn zorgt dat alle ouders van de kinderen op de hoogte zijn van de filmpjes. “Ik zeg tegen alle kinderen dat ze de filmpjes moeten delen met hun ouders. Ik krijg alleen maar positieve reacties erop en er zijn zelfs ouders die een TikTokaccount aanmaken om de filmpjes te kunnen zien.”

Niks zonder zijn klas

Meneer Martijn ziet wel wat zijn TikTokaccount hem nog meer brengt. “Misschien wordt het door nog een paar mensen gezien of misschien is het een opstapje naar iets. Mijn profiel is meneermartijn en ik ben niks zonder mijn klas.” Een TikTokaccount aanmaken als leraar raadt Martijn zeker aan, maar hij verplicht het niemand. “Als je enigszins uit de voeten komt met social media zou ik het zeker aanraden om je in sociale platformen te verdiepen, want het is steeds meer de belevingswereld van de kinderen.”

Lees ook:

Winterjas

Wisselend weer: dit doen we met de winterjas dit weekend

Nu er veel dicht is en we veel thuiswerken, vergissen we ons weleens in het weer. Loop je met je win...
sushi

Aanbiedingen: 20% korting op sushi, gratis sjaals en veel meer

Als er geld te besparen valt, zijn Tilburgers er als de kippen bij. Dit overzicht met de allerbeste ...

Deze 9 woningen staan nog maar net te koop in Tilburg

Ben je op zoek naar een huis in onze mooie stad? Dan ben je hier aan het juiste adres. Speciaal voor...
Tienermoeders in Tilburg

Opvallend: zoveel tienermoeders wonen er in Tilburg (en Goirle!)

Het aantal tienermoeders in Nederland daalt, blijkt uit cijfers van het CBS. Op 1 januari van dit ja...
First Dates

Heimwee: dit deed Tilburg precies een jaar geleden

Wij spreken voor onszelf, maar een groot feest is het leven momenteel niet voor veel Tilburgers. Nat...

adv.