Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Tilburgse Lotte (25) runt een bedrijf vanuit Bali: ‘Ik wil mensen bewuster maken’

Door Gwyneth Oomens 18 oktober 2020

Fulltime voor een baas werken? Lotte van de Ven vond haar passie daar niet in. Ze had altijd het gevoel alsof ze het werk voor een ander aan het doen was. Nu woont ze in Bali waar ze uitkijkt over de rijstvelden. “Ik leef en geniet hier iedere dag in plaats van dat ik bezig ben met succesvol zijn en geld verdienen.”

“In Nederland heb ik het gevoel dat er een sociale druk heerst dat je succesvol moet worden, in een mooie auto moet rijden en in een leuk huisje moet wonen. Ik vind dat er vergeten wordt dat spullen en succes er helemaal niet toe doen. Het gaat erom dat je zelf gelukkig bent en dat je alles uit het leven moet halen. Daarom besloot ik begin 2020 samen met mijn vriend een eigen bedrijfje op te zetten: een fairtrade kledinglijn.”

Extreme armoede

Het idee om een fairtrade kledinglijn te starten, ontstond doordat Lotte veel is gaan reizen. “Ik kwam er toen achter dat ik veel waarde hecht aan het creëren van momenten en niet aan het hebben van veel spullen. In Zuid-Afrika zag ik extreme armoede en dat deed mij zoveel dat ik iets wilde doen voor de mensen die er minder goed bij zitten.”

Compromissen stellen

Lotte kent haar vriend Nout al vanaf kinds af aan. Als we vragen of ze qua stijl op één lijn zitten, antwoordt ze lachend van niet. “Het is daarin compromissen stellen. Het is kijken waar onze meningen overeen komen. Soms neem ik de gok, de andere keer hij.”

Tekst loopt door onder foto

Bron: www.lakefairfashion.com

Statement

“Wij hebben allebei geen mode achtergrond. Mij gaat het echt om een bepaald statement maken: bewuster worden met kleding kopen. Wij willen fairtrade kleding dan ook betaalbaar maken voor de jongere generatie. Daarom maken wij simpele designs zodat we ze redelijk goedkoop kunnen aanbieden. Ik wil dat mensen bewuster worden. Dat heb ik liever dan dat heel mijn kleding door heel Nederland verkocht wordt.”

Niet plaatsgebonden

De fairtrade kledinglijn is een online business. Dat houdt in dat Lotte online werkt en niet plaatsgebonden haar werk uit kan voeren. Begin dit jaar besloten Lotte en Nout dan ook het roer om te gooien en te gaan werken en wonen op Bali: “Tilburgers zijn heel gezellig, maar we leven in Nederland heel individueel. Iedereen kijkt alleen naar zijn eigen hachje; ze vergeten de mensen om hun heen. Hier in Bali is dat het tegenovergestelde. Dat maakt het hier een hele fijne plek om te leven.”

Vriendenkring

“Iedereen in onze omgeving reageerde heel leuk toen we ons bedrijfje opzetten. Toen we ze vertelden dat we naar het buitenland gingen om ons leven daar voort te zetten, vonden ze dat jammer om te horen.” Toch komt Lotte regelmatig haar vrienden en familie opzoeken die in omgeving Tilburg wonen. De laatste keer dat de reislustige in Tilburg was, was net voordat corona uitbrak. “Als je lang weg bent, merk je pas hoe fijn je vriendenkring is. Het weer daarentegen mis ik totaal niet.”

Tekst loopt door onder foto

Bron: Lotte van de Ven

Nog een bedrijf

Alsof één bedrijf niet genoeg is, hebben Lotte en Nout nog een bedrijf. “Wij helpen daarmee iedereen die online business wil opzetten. Ook deze business gaat online, dus het maakt niet uit waar we zijn. Wij kunnen overal werken.” Sinds de uitbraak van het coronavirus is de koopkracht van het bedrijfje afgenomen, maar Lotte vertelt aan ons dat ze ondanks deze tegenslag nog steeds heel gepassioneerd is. “Locals daarentegen struggelen echt. In Nederland krijg je hulp van de overheid, hier zit dat totaal niet zo in elkaar. Wij proberen dan ook alles bij locals te halen. Wetende dat we zo nog wel even door moeten, is hartverscheurend.”

Terug naar Tilburg

“We zijn van plan om ooit nog terug te komen, maar wanneer dat is weten we nog niet. Voor ons maakt het niet uit waar we werken; het ligt eraan wanneer we het beu zijn.” Als wij Lotte horen praten, denken wij dat ze het nog lang niet beu is: “Ik leef hier iedere dag en ik geniet hier iedere dag, in plaats van dat ik bezig ben met succesvol zijn en geld verdienen. Ik zorg dat ik geniet van de momenten die ik meemaak. Dat zou ik ook aan iedereen willen aanraden.”

Lees ook:

Hèndig! Hier in Tilburg vinden we de mobiele recyclestraat

Het is al maanden keidruk bij de milieustraat. De gemeente komt met een oplossing voor Tilburgers di...
stapfoto's

Help: hoe zag stappen in Tilburg er vroeger uit?

Radje draaien bij De Boekanier, de lampen in bij De Slijterij of lekker dansen bij Studio; vóór coro...
biseksueel

Jasmijn is biseksueel: ‘Ik vind dat er veel misverstanden over zijn’

Jasmijn Naomi uit Tilburg is biseksueel en valt dus op meer dan één geslacht. Dat was zeker niet alt...
Bisschop Zwijsenstraat straatnaam

What’s in a name? Zo komen deze Tilburgse straatnamen aan hun naam

Onze mooie stad heeft heel wat straten. Sterker nog, volgens postcodes.site telt Tilburg er 1985. Ma...

Leuk volgens local Sabine: ‘Dit café heeft een rauw, puur gevoel wat bij Tilburg hoort’

Wie in Tilburg woont, kent de leukste plekken van de stad. Precies de plaatsen die ons trots op Tilb...

 

Meer over

Tilburgers

adv.