Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Laurens van Mans Genoeg: ‘Er zijn veel overeenkomsten tussen racisme en seksisme’

Wat hebben mannen en de wereld om hen heen te winnen bij mannenemancipatie? Daar gaat het om bij het project ‘Mans Genoeg’ van Feniks Emancipatie Expertise Centrum in Tilburg. We spraken met projectleider Laurens Kleijntjens. 

“Sinds een jaar organiseren we spraakmakende thema-avonden met gastsprekers in de Kennismakerij. Samen met het publiek zoeken we naar nieuwe definities van mannelijkheid. Mannen worden beperkt door ouderwetse normen voor mannen zoals dat we sterk, stoer, dominant, grootverdiener en een winnaar moeten zijn. We mogen ons niet kwetsbaar opstellen, niet over gevoelens praten en geen hulp vragen. Omdat we constant bezig zijn met een ‘échte man’ te willen zijn, overdrijven we machogedrag en onderdrukken we onze zachtere kant. Het gevaar is dat mannen hun gevoel afsnijden en waardevolle menselijke eigenschappen als zorgzaamheid en empathie onvoldoende ontwikkelen.”

Mans Genoeg

Laurens vertelt dat de belangstelling voor Mans Genoeg groot is. “In het eerste jaar zijn enkele honderden mensen op de avonden afgekomen, waarvan het merendeel man! Neem onze avond met Tim Overdiek over omgaan met verlies en tegenslag. Daar is veel vraag naar. Veel mannen vinden het moeilijk om hulp te vragen en raken vaker in een isolement. Meer mannen dan vrouwen hebben problemen met alcohol en/of drugs en plegen vaker zelfmoord. Met Mans Genoeg zijn we ook beschikbaar voor lezingen en gastlessen op scholen over gender, diversiteit en (mannen)emancipatie.”

Tekst loopt door onder de illustratie.

Mans Genoeg
Illustratie: Jeroen de Leijer.

Angela Saini

“Momenteel doen we veel online”, vertelt Laurens. “De eerste gast is de wereldberoemde Britse wetenschapsjournalist, BBC presentator en auteur Angela Saini. In haar nieuwste boek ‘Superieur’ stelt zij de terugkeer van de rassenleer in wetenschap en politiek aan de kaak. Dit boek staat hoog op Black Lives Matter-tiplijsten. In ‘Ondergeschikt’ prikt ze misleidende wetenschappelijke kennis over vrouwen door. Mannen en vrouwen lijken veel meer op elkaar dan gedacht wordt.”

Superioriteit

Laurens licht toe: “Er zijn veel overeenkomsten tussen racisme en seksisme. Om vermeende verschillen te verklaren wordt vaak een beroep gedaan op natuur in plaats van cultuur. Veel mensen zijn zich onbewust van eigen vooroordelen. Zij wuiven een cultuur en geschiedenis van uitsluiting weg. Voor alle vormen van discriminatie geldt dat een groep mensen zich boven een andere groep plaatst, door gevoelens van superioriteit. Dit gebeurt op grond van ras, sekse en/of seksuele oriëntatie.”

“Er zijn veel overeenkomsten tussen racisme en seksisme”

Planning

Het interview met Saini geeft argumenten om alle vormen van discriminatie te bestrijden. Kijk het op www.fenikstilburg.nl. Als alles volgens planning gaat, wordt er eind september weer een fysieke thema-avond georganiseerd. “Dan gaan we met theatermaker Rikkert van Huisstede in op die beperkende normen voor mannen, hoe daar mee te spelen en hoe meer ruimte te maken voor mannen.” Mans Genoeg wordt gefinancierd door het Oranje Fonds.

Meld je nu aan voor de Mans Genoeg nieuwsbrief door een mail te sturen naar [email protected] en maak kans op een door Angela Saini gesigneerde Engelstalige editie van haar boek ‘Superieur’!

Lees ook:

Feniks

Alle vrouwen opgelet: Feniks gaat weer open en dit is er te doen

Ken jij Feniks al? De Tilburgse stichting op het NS-plein is met 45 jaar het langst bestaande emanci...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg. Meer over Stichting Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg ontdekken?

Stichting Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg

dienstverlening

Geopend09:00 - 17:00

NS Plein 17, Tilburg

Bekijk meer:dienstverlening

adv.