Kom maar op met die kou! 7 x de stoerste icemen en icewomen van Tilburg

We gingen opzoek naar de Wim Hof van Tilburg en werden overspoeld door reacties. Deze Tilburgse icemen en icewomen zijn niet bang voor de kou. 

Martijn Steeghs

Foto: Martijn Steeghs

Martijn kreeg in maart 2018 een hersenschudding en is sindsdien opzoek naar manieren om meer energie te krijgen en zich fitter te voelen. De voorliefde voor koud douchen ontstond in de zomer van 2019. “Sindsdien ben ik gegrepen door de rust die de kou je kan bieden, het is een manier om volledig terug tot jezelf te komen, te voelen dat je volledig leeft en om warmte en energie in je eigen lichaam te voelen. Na elke koude douche (hoewel ook ik er soms tegenop zie), voel ik me energiek, wakker en klaar om het leven weer met beide handen aan te pakken”, aldus Martijn.

Het bleef niet bij koud douchen. “Inmiddels heb ik het koud douchen uitgebouwd naar regelmatig in een koude vijver zitten, ontzettend rustgevend.”

Benieuwd naar Martijns volledige verhaal? In aflevering 18 van zijn podcast The Simple Path to Greatness vertelt hij meer. 

Menno Jansen

Foto: Menno Jansen

Menno Jansen, die inmiddels tien jaar in Tilburg woont, is naar eigen zeggen zeker niet de Tilburgse Wim Hof. Wat doet hij dan in dit lijstje? “Ik houd ontzettend van het koude water. Dit begon een jaar of zes geleden toen ik veel te kampen had met stress, moeheid en somberheid. Ik zag wat voorbijkomen over koud douchen en hoe dat je een mentale en fysieke boost zou geven. Het was toen hartje winter, maar ik besloot ondanks frisse tegenzin toch maar een koude douche te nemen ‘s ochtends. De kou voelde messcherp en ik begon als een malle te hyperventileren. Toen ik mezelf (in recordtijd) had gewassen, vond ik het wel welletjes. Toen ik uit de douche stapte, was ik een ander mens. Mijn hoofd was leeg en m’n lichaam was heet en zat vol energie. Iets wat ik al tijden niet had gevoeld. Nu zes jaar later is koud douchen nog steeds de standaard en is er een liefde voor het koude natuurwater bijgekomen.”

Bibi Zwolman

Foto: Bibi Zwolman

Bibi en haar man zwemmen ook graag in ijswater, maar dan wel altijd in een pak. “Tijdens de eerste coronagolf zag ik een challenge op Instagram. Veertig dagen koud douchen. Het trok mijn interesse. Inmiddels doe ik het nog steeds. We konden nergens naartoe op vakantie, dus besloten onze camper maar bij Beekse Bergen te zetten. We begonnen daar te zwemmen in het Victoriameer, omdat het koud douchen erg goed beviel.”

Dat het douchen in natuurwater Bibi en haar man ook goed beviel is een understatement. “Nu kan er een heel lang verhaal volgen, maar ik hou het kort. We verkochten ons huis om een vakantiehuisje daar te kopen en zijn er nu zoveel mogelijk. Grote stukken van het meer delen we alleen met de watervogels, dus het is coronaproof.”

“Ik ben zoals veel vrouwen een vreselijke koukleum, maar de kou van het water voelt anders. Je lichaam reageert meteen en je voelt dat je opwarmt. Dit is een heel bijzonder gevoel. Verder voel je ook geen enkele spierpijn , blessure of wat dan ook. Ik ben nog steeds een koukleum en het opwarmen na het zwemmen is nog steeds wel een probleempje.”

Imara Arends

Foto: Imara Arends

Sinds het winter is, gaat Imara regelmatig zwemmen in natuurwater. “Ik ga op verschillende locaties en ben inmiddels ook al twee keer de Piushaven ingedoken samen met mijn zwager.” Let op: eigenlijk is het verboden om te zwemmen in de Piushaven.

“Vooraf doen we dan drie rondes van de Wim Hof-ademhaling. Ik doe deze ademhaling sowieso regelmatig. Het is heerlijk en je voelt je herboren als je weer op de kant staat naderhand. Je een warme glow in je lijf. Magisch.”

Robin Berkelmans

Foto: Robin Berkelmans

“Ik heb een achtergrond als professioneel danser en houd van lijfelijke en mentale uitdagingen. Dat zie je ook in mijn voorstellingen. Iemand die de Wim Hof-methode volgt zei een aantal jaar geleden tegen mij: ‘Dan moet je koud douchen’. Ik vond dat enorm fijn, het gaf me veel aanwezigheid en helderheid in mijn lichaam. Nu neem ik regelmatig (meerdere keren per week) een ijsbad thuis en zwem ik in het koude water.”

Een ijskoud bad thuis? Hoe werkt dat dan? “Ik heb een opvouwbad en mijn vriezer ligt vol met koelelementen en bakjes (waar je eten in zou kunnen bewaren) die ik vul met water. Uiteraard gaat het bad vol met koud water en al die dingen uit mijn vriezer. En dan lig ik er gemiddeld zo’n 10 minuten in.”

Robin legt uit wat het effect is van het ijskoude bad. “Mentaal ben ik helderder, meer verbonden met mijn lichamelijkheid en ik kan ook makkelijk rustig blijven. Het ongetrainde lichaam schiet in de stress van kou en door dit te trainen voel ik dat ik dieper in mijn lichaam zak en hoge spanningen in situaties vóór kan blijven. Fysiek gebeurt er iets waardoor mijn beweging frisser voelt. Mijn lichaam staat meer op de grond of mét de grond, als je begrijpt wat ik bedoel.”

Magic van Heeswijk

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Magic van Heeswijk (@magicvanheeswijk)

“Ik ben begonnen met een vriend van mij, Jorin Swinkels. Wij zijn met zijn tweeën de grootste fanboys van Wim Hof.” De Tilburgers maken op Instagram ludieke filmpjes waarin ze net doen of ze met Wim Hof in de bergen zijn. Ook nemen ze volgers mee tijdens rondjes zwemmen, zoals in hun eerste ijsbad.

“Jorin is genezen van zijn chronische pijn in zijn benen en ik ben veel gezonder gaan leven. Beiden hebben we er veel plezier en geluk van gekregen en zullen we dit ons hele leven blijven doen.”

Björn van Eenaeme

Björn zwemt al jaren in koud water. Foto: Dendermondse IJsberen

Björn doet al jaren mee aan wedstrijden waarin hij zwemt in natuurwater van vijf graden celcius. “En ja, ik ben in februari 2019 De Maas overgezwommen.”

“Ik heb jarenlang opleidingen gevolgd van Wim Hof”, zegt Björn. “Ik had een zware operatie en had twee jaar lang last van mijn enkel. Dat is door koud water wel verbeterd. Je immuunsysteem wordt sterker. Ik heb al vijf jaar geen ziektes zoals griep gehad.” Björn gaat ook in de koude wintermaanden gerust het water in. “Het valt wel mee. Het water is nu 6,5 graden. Je bouwt het op en begint eigenlijk al in september. Ik ga meestal even naar de Oosterplas in Goirle aangezien het water daar gecontroleerd is. Geweldig om in stilte in het water te zitten en te kijken naar de zonsondergang.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Opmerkelijk

Ga naar “Bizar! Deze vier wereldrecords werden gevestigd door Tilburgers”

Bizar! Deze vier wereldrecords werden gevestigd door Tilburgers

Wereldrecordpoging grootste koek
Ga naar “Koningin Máxima ging in gesprek met Tilburgers en dit is waarom”

Koningin Máxima ging in gesprek met Tilburgers en dit is waarom

Ga naar “Singles opgelet! Tilburgers bedenken manier om nu offline te daten”

Singles opgelet! Tilburgers bedenken manier om nu offline te daten

Simone Michielsen Finder offline daten

In onze gids

Ga naar “Monkey Coffee Station”

Monkey Coffee Station

 • Burgemeester Stekelenburgplein 204
 • Koffiebars
 • 07:00 - 19:30

Nu geopend

Ga naar “Favv”

Favv

 • Willem II-straat 90B
 • Kledingwinkels
 • 10:00 - 18:00

Nu geopend

Ga naar “De Tostifabriek”

De Tostifabriek

 • Jan Heijnsstraat 14
 • Bakkers
 • 07:30 - 19:30
Tostifabriek

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39”

Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65”

Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Hangstoel Swing van € 179 voor € 159”

Hangstoel Swing van € 179 voor € 159

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49”

AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Alle Prullenbakken van € 2,99 voor € 2,39”

Alle Prullenbakken van € 2,99 voor € 2,39

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Junior Chef-kok bij Beekse Bergen”

Junior Chef-kok bij Beekse Bergen

 • Vakantiepark Beekse Bergen
 • Fulltime
logo beekse bergen

Topper

Ga naar “Bijbaan: Baliemedewerker in een zorginstelling in Tilburg”

Bijbaan: Baliemedewerker in een zorginstelling in Tilburg

 • Recruit A Student Personeelsdiensten
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Supervisor Horeca”

Supervisor Horeca

 • Speelland Beekse Bergen
 • Fulltime
logo beekse bergen

Topper

Ga naar “Technische Dienst medewerker in Tilburg”

Technische Dienst medewerker in Tilburg

 • Recruit A Student Personeelsdiensten
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerk(st)er Horeca”

Medewerk(st)er Horeca

 • Speelland Beekse Bergen
 • Fulltime/Parttime
logo beekse bergen

Topper