Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Katelin is transgender en speelt toneel: ‘Op het podium voel ik me lekker ontspannen’

Aangeboden door iktoon 19 mei 2019

In Tilburg vindt in juni voor de vierde keer iktoon plaats, de maand van de amateurkunsten. Alle amateurkunstenaars en creatievelingen die Nederland rijk is, tonen dan hun creatieve hobby onder de vlag van iktoon. Tilburg kent veel creatief talent, zoals Katelin van Lissum (20). De Tilburgse doet al zeven jaar aan amateurtheater en voelt zich helemaal op d’r plek. “Op het podium ben ik veel opener dan in het dagelijks leven en kan ik even helemaal in de huid van iemand anders kruipen. Dat voelt prettig.”

Tóch is Katelin ook buiten het podium zéér open. De Tilburgse is transgender en praat daar erg makkelijk over: “Ik ben vrij open omdat ik veel geluk heb gehad. Mijn ouders doen er niet moeilijk over en superveel vrienden kijken er niet raar van op. En ik heb gelukkig geen nare reacties gehad. Wel ben ik in het dagelijkse leven vrij stil, want ik heb niet de behoefte om constant in de spotlights te staan.”

In de spotlights

En toch speelt ze theater, iets waarbij je wél in de spotlights staat… “Ja, dan wil ik het ook, omdat je een ander karakter of personage speelt. Dat is fijn om te doen, omdat je in de huid van iemand anders kruipt en even niet jezelf bent.” Op dit moment is Katelin te zien in een voorstelling van Factorium Podiumkunsten die gaat over gender en identiteit. “Ik wilde meteen meedoen toen ik het voorbij zag komen. Vooral omdat er bijstond dat ze acteurs zochten die vanuit de eigen ervaring kunnen spelen. Ik had het gevoel dat ik iets kon toevoegen aan dit verhaal.”

Tekst loopt door onder foto.

katelin van lissum
Katelin voelt zich op het podium lekker ontspannen. Foto: indebuurt Tilburg

Katelin van Lissum op het podium

Op het podium voelt Katelin zich lekker ontspannen, ondanks dat scènes soms wel heel dichtbij komen. “Vorig jaar speelde ik in een voorstelling waarin veel monologen zaten, die ook betrekking hadden op mijzelf. Ik had een monoloog die moest gaan over de liefde en dan komt dat toch wel naar boven. Een onderdeel van de scène was: hoe sta je in een relatie? Daar heb ik vervolgens heel wat over verteld in de voorstelling.” Na afloop kreeg Katelin lyrische reacties van het publiek. “Mensen vonden het knap dat ik het allemaal durfde te vertellen op zo’n breed podium. Hoe ik erin sta? Een ding is duidelijk: ik voel me vrouw, dat weet ik zeker. Maar op wie ik precies val, weet ik niet. Overigens maakt dat voor mij ook niet uit: de persoon moet matchen, het hoeft niet per se een man of vrouw te zijn.”

‘Dan is het heerlijk om even lekker boos te zijn’

Of het podium ook een uitlaatklep voor Katelin is? “Ja, ja… Op zich is het wel een beetje een uitlaatklep, maar vooral ook ontspanning. En het is totaal wat anders dan normaal: iemand die bijvoorbeeld niet snel boos wordt, kan een personage spelen die wél constant kwaad is. Dan is het heerlijk om even lekker boos te zijn. In het theater mag en moet dat ook.”

Tekst loopt door onder foto.

katelin van lissum
‘Mensen denken aan de telefoon vaak dat ik een man ben, terwijl ik toch echt ‘met Katelin’ zeg.’ Foto: indebuurt Tilburg

Al jaren op het podium

Katelin vervolgt: “Weet je wat grappig is: ik ben eigenlijk een bèta-mens. Toch begon ik op mijn zevende al met keyboardlessen. In totaal speel ik al twaalf jaar keyboard en piano en zeven jaar geleden ben ik begonnen met theater. Ook zing ik, terwijl ik een erg lage stem heb. Mensen denken aan de telefoon vaak dat ik een man ben, terwijl ik toch echt ‘met Katelin’ zeg. ‘Goedendag meneer’, zeggen ze dan op het einde. Tja, je went eraan.”

iktoon

Heb jij, net als Katelin ook een creatieve hobby, zing je in een bijzonder koor of bespeel je een (eigenaardig) instrument? Dan is iktoon op zoek naar jou! In de maand juni mag jij je kunsten tonen. Echt iedereen kan meedoen, van individu tot vereniging. Want kunst is van en voor iedereen! Meld jouw evenement, tentoonstelling, workshop, voorstelling of andere activiteit hier aan. Je bekijkt hier ook het diverse programma van optredens, workshops, exposities en voorstellingen bij jou in de regio. #iktoon2019 – Doe mee!Deze bijdrage wordt je aangeboden door iktoon. Meer over iktoon ontdekken?

iktoon


Geopend09:00 - 18:00

adv.