Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Erik geeft kleur aan Tilburg: ‘Als het je passie is: hou dan vol’

Door Gwyneth Oomens 12 oktober 2020

Tilburg voorzien van meer kleur: dat doet Erik Veldmeijer. Hij heeft al meerdere muurschilderingen en het Bartkira-kunstwerk op de Hall of Fame op zijn naam staan. “Ik heb mezelf alles aangeleerd”, vertelt de kunstenaar aan ons. “Nee, ook geen cursus. Helemaal niks.”

“Toen ik hier op mijn negentiende in Tilburg kwam wonen, kwam ik in contact met skateboardende jongens die ook tekenden en schilderden. We gingen dan samen graffiti spuiten.” Er kwamen dan weleens voorbijgangers naar hem toe, vertelt Erik. “Ze vroegen dan of ik dat ook kon maken in kinderkamers.” Vanaf dat moment wist de kunstenaar dat hij van zijn hobby zijn beroep wilde maken.

Escher

Zijn passie voor tekenen en schilderen moet zich volgens hem onbewust hebben ontwikkeld. “Ik teken al sinds mijn vijfde. Tekenen en schilderen doe ik dus bijna heel mijn leven al.” Als sinds Erik een jaar of tien was, wist hij ook wie zijn favoriete kunstenaar was. “Ik heb meerdere kunstenaars die ik interessant vind. Dat zijn vooral surrealisten, zoals Dalí. Maar geen een kunstenaar inspireert me zo als Escher. Erik omschrijft zijn eigen stijl als kleurrijk. “Zo sta ik ook in het leven: kleurrijk.”

Passie en hobby

“Ik word volledig rustig van mijn werk. Als ik bezig ben met een schilderij of opdracht, heb ik zelden tot nooit bijgedachten. Dan is het niets anders dan mijn passie en hobby uitvoeren.” Nadelen heeft zijn beroep ook. “De hoofdfactor is onzekerheid. Als je een contract hebt bij een baas weet je dat het snor zit, maar dat is gewoon niet zo bij dit beroep.”

Inspiratie

“Ik haal mijn inspiratie uit het leven. Dat kan overal vandaan komen: uit een liedje, van tv of wat ik gelezen heb. Daar valt geen peil op te trekken.” Of Erik ook weleens inspiratieloos is? “Jawel, hoor. Vaak genoeg. Dan ga ik gewoon naar buiten.”

Kritisch

Op zijn eigen kunstwerken is de kunstenaar kritisch. Op de vraag welk kunstwerk zijn favoriet is, blijft het lang stil. “Ik zit diep na te denken”, begint hij. “Emotioneel weet ik wel wat ik de meest boeiende vind. Dat is een kunstwerk dat bij mij in de kamer hangt. Het is een plastic zakje met daarin spullen die een afspiegeling zijn van mijn jeugd. Die gaat nooit meer weg; al zou iemand het voor heel veel geld willen kopen.”

Tekst loopt door onder foto

Bron: Erik Veldmeijer

Muurschildering

In september maakte Erik een muurschildering in de Veestraat. Over het concept bedenken van zo’n schildering kan Erik anderhalve minuut over doen, maar ook twee weken. “Voor een muurschildering ga ik in overleg met de opdrachtgevers. Zij hebben vaak al een idee wat hun leuk lijkt. Dat idee neem ik in me op en daar maak ik dan mijn eigen versie van. Meestal komen we er dan samen uit. Het is weleens voorgekomen dat ik er met de opdrachtgever niet uitkwam omdat ze teveel restricties hadden. Dan gaat het gewoon niet door.”

Eervol

Wanneer we Erik vragen hoe het is om zijn eigen muurschildering tegen te komen, moet hij lachen. “Toch wel grappig. Het is ook eervol. Ik heb toch zo’n grote ruimte in de stad mogen verfraaien.” Dat vindt Erik ook het gaafste eraan: “Het is van iedereen. Met een muurschildering geef je een cadeau aan de mensen op straat.”

Tekst loopt door onder foto

Bron: Erik Veldmeijer

Dromen

Er staat ook al een nieuwe muurschildering op Eriks planning. “Maar dat zit nog in de beginfase. We moeten eerst kijken of we eruit komen.” Erik heeft genoeg dromen voor in de toekomst. “Het lijkt me leuk om muurschilderingen over heel de wereld te kunnen maken. Als mijn schilderijen op een mooi plekje op de wereld komen te hangen zou ik dat heel leuk vinden. Dat zijn mijn dromen.” Een tip voor jonge kunstenaars? “Als het je passie is: hou dan vol. Dat geldt voor iedereen.”

Lees ook:

Foto's carnaval 2020 geen openbare evenementen

Geen Opstoet tijdens carnaval in Tilburg: ‘Maken het niet mooier dan het is’

De Carnavalsstichting Tilburg windt er geen doekjes om. Tijdens heel carnaval 2021 organiseert de st...
slijterij horeca sluiten 22.00 uur

Horeca sluit om 22.00 uur en meer coronamaatregelen: ‘Zag het niet aankomen’

De horeca sluit drie weken om 22.00 uur. Deze en andere ingrijpende coronamaatregelen worden ingevoe...

Giene runt ‘Giene Plukt’: ‘Ik wil het persoonlijk houden’

Wanneer Giene met een grote bos bloemen naar onze redactie komt voor een interview, staat ze nog maa...
Betaald parkeren Albert Heijn XL

Let op: het is vanaf nu weer betaald parkeren bij de Albert Heijn XL

Gratis je auto een dag laten staan bij de ALDI en Appie? Dat zit er niet meer in. Het parkeerterrein...

adv.