Bekende onbekende Tilburger: hondenvriend Marousja

Foto: indebuurt

Loop je met een hond in de binnenstad? Grote kans dat voormalig dakloze Marousja van der Linden aan komt lopen om een aaitje te geven. Ik spreek de ‘onbekende bekende Tilburger’ over haar heftige verleden en haar toekomstdromen.

Een week geleden liep ik met mijn hondje over het Pieter Vreedeplein en plots hoorde ik in de verte: “Euj das unne mooie hond!” Een aardig uitziende vrouw kwam naar me toegelopen en knuffelde mijn pup liefdevol. “Was da vur enne?”. Het was een kort gesprek waarna ik mezelf afvroeg: “wat zou die aardige vrouw doen in het leven?” Een week later zag ik haar weer en sloeg ik mijn slag.

Zware jeugd

De 34-jarige Marousja is geboren en getogen in Tilburg samen met haar zus en twee broers. Zoals de meeste jonge meisjes ging ze altijd naar school en maakte ze netjes haar mbo-opleiding ‘detailhandel’ af. Nadat ze haar diploma in ontvangst nam, is Marousja alleen nooit daadwerkelijk gaan werken. Dat komt door de gevolgen van een zware jeugd. Zo heeft ze vaak ongewenst lichamelijk contact gehad en is ze vaak betrokken geweest bij gevechten.

Black-out

Al deze negatieve incidenten leidden tot een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Wanneer mensen Marousja aanraken op een vervelende manier of wanneer ze bloed ziet, krijgt ze een black-out. “Da kan fout gaan. ’t Is gevaarlijk voor mezelf, maar ook voor anderen.” Door deze mentale moeilijkheden heeft Marousja op jonge leeftijd een WAJONG aangevraagd. Uiteindelijk is ze nooit gaan werken in de detailhandel.

“Ja, die hond heeft ook niet voor mij gekozen, da ken da hondje ook niks aan doen.” 

Zoontjelief

Het heftige leven van de Tilburgse stond lange tijd in het teken van ongewenst lichamelijk contact, gevechten, drugs en drank. Het was helaas niet het enige verschrikkelijke wat ze meemaakte. Marousja heeft ook een ongeboren zoon afgegeven om zo zijn leven eerbiedig te eindigen. Haar zoontje had naar haar eigen zeggen geen kans op leven. Dit kwam doordat het ongeboren kind een schedelafwijking had en vroeg of laat zou stikken. “Dan gebruik je geen drugs en geen drank meer en gedraag je jezelf heilig en dan nog krijg je een kind dat een schedelafwijking heeft.” Natuurlijk bevallen zou ook een groot risico voor haar zijn geweest en dat risico kon ze niet nemen. “Ik heb ook nog een hondje, Dobby, waar ik voor moet zorgen. Ja, die hond heeft ook niet voor mij gekozen, da ken da hondje ook niks aan doen.” 

 

 

Marouschka
Foto: indebuurt

Gescheiden 

De jonge vrouw besloot haar jeugd achter haar te laten en met positieve moed verder te gaan. Ze dacht de vrouw van haar leven te hebben ontmoet en besloot met haar te trouwen. Samen hadden ze veel dieren en Marousja wilde graag haar leven delen met haar nieuwe familie. Helaas ging die wens niet op, want haar vrouw ging bij haar weg. Het tekenen van de scheidingspapieren duurde een jaar waardoor Marousja het financiële plaatje niet rond kreeg. Ze stond voor een moeilijke keuze. Of de huur te betalen of haar dieren eten te geven. Ze twijfelde geen moment en koos voor haar geliefde dieren. Hierdoor kon ze niet in het huis blijven wonen en werd ze dakloos. 

Zonneschijn  

Marousja en haar hondje zijn in totaal twee jaar dakloos geweest. Op dit moment heeft ze weer onderdak en zelfs een nieuwe relatie! Via een gemeenschappelijke vriend leerde ze een negen jaar oudere vrouw kennen. Het koppel geniet nu van hun tijd samen. Het is niet het enige positieve dat zich op dit moment in haar leven afspeelt. Marousja heeft namelijk grootse plannen: ze wil ervaringsdeskundige worden en zich specialiseren in daklozen met dieren. Zo kan ze haar eigen verleden gebruiken om mensen te helpen.

Geen fiets

Toen ze dakloos was, heeft ze vaak het advies gekregen om haar hond weg te doen en een nieuwe te kopen als ze weer onderdak had. “Het is toch geen focking fiets?!” Ze vertelt dat ze altijd gezocht heeft naar een instantie die haar kon helpen, “maar er is echt helemaal niks voor. Echt, echt helemaal niks”. Daarom is Marousja vastberaden om zo snel mogelijk als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan. “Ja, veel mensen doen alles via het boekje, hè. Maar ik weet hoe het leven echt in elkaar zit; het leven op straat.”

Marouschka
Foto: indebuurt

Toekomst

Maar dat is niet de enige grote droom die Marousja koestert. Ze wil ook heel graag een kind, het liefst vandaag nog. “Ik wil graag een kind met mijn partner, maar dat hoeft niet per se samen. Ik begin er toch wel aan.” Marousja zet haar leven op een positieve noot voort samen met haar geliefde hondje, partner en toekomstig kindje.  

Nogal ’n eikel

Als je ooit over straat loopt met een hond zal ze je ongetwijfeld vriendelijk begroeten en je hond des te vriendelijker. Mocht ze op dat moment zelf ook met haar hond aan het wandelen zijn dan zit het er dik in dat ze met een boog om je heen loopt: “menne hond is nogal ’n eikel, ligt niet aan jou hoor.” Nou, daar hoeven we ons dan in elk geval geen zorgen over te maken. En mocht je ooit niet meer weten wat je met je hond moet aanvangen dan weet je bij deze aan welke echte hondenkenner je advies moet vragen.

Dit is de vierde aflevering van ‘Bekende onbekende Tilburgers’. In deze serie ga ik op zoek naar Tilburgers die iedereen kent, maar ook weer niet. Ik portretteer mensen die onlosmakelijk met het Tilburgse straatbeeld zijn verbonden. Ken jij ook zo iemand die niet in deze serie mag ontbreken? Tip mij, via de redactie van indebuurt: [email protected] of via de reacties. 

Lees hier de vorige delen:

 • Bekende onbekende Tilburger: Daklozenkrant-verkoper John

  De mensen die vaak rond het spitsuur de trein nemen of het station passeren, kunnen hem niet onopgemerkt voorbij zijn...

  john
 • Bekende onbekende Tilburger: die opvallende straatmuzikant met z’n gitaar

  Jullie kennen hem ongetwijfeld: die man met z'n gitaar in de Heuvelstraat. Zijn naam is Terje Cornelius, maar hij gaat door...

  straatmuzikant
 • Bekende onbekende Tilburger: de man die onze straten zo schoon houdt

  Heb jij je ooit afgevraagd hoe en door wie onze straten zo schoon blijven? Ik wel! Daarom sprak ik af...

Meer in deze categorie

Tilburgers

Ga naar “Leuk volgens local Charlotte: ‘Hier loop je altijd met iets naar buiten’”

Leuk volgens local Charlotte: ‘Hier loop je altijd met iets naar buiten’

Ga naar “Tilburgs nummer maakt kans op titel Het Beste Liedje Uit Eigen Land”

Tilburgs nummer maakt kans op titel Het Beste Liedje Uit Eigen Land

Ga naar “Jenny van studentencollectief MAP gaat het gesprek aan in Tilburg: ‘Vroeger verzette ik mij tegen mijn roots’”

Jenny van studentencollectief MAP gaat het gesprek aan in Tilburg: ‘Vroeger verzette ik mij tegen mijn roots’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Katoenen shopper € 9,99”

Katoenen shopper € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Transportplanner | €3000 tot €3600 | 13e maand”

Transportplanner | €3000 tot €3600 | 13e maand

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Verdien lekker bij als klantenservice medewerker”

Verdien lekker bij als klantenservice medewerker

 • Work-On
 • Parttime
Ga naar “Hoofd Financiële Administratie”

Hoofd Financiële Administratie

 • Vollenhoven
 • Fulltime
Ga naar “Manager Quality voor P. van der Wegen Gears gezocht!”

Manager Quality voor P. van der Wegen Gears gezocht!

 • Werelds in mens & werk
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Financial Officer Spain”

Financial Officer Spain

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Carnavalsrave Tilburg”

Carnavalsrave Tilburg

 • Club Smederij
 • 17 februari 2023

Topper

Ga naar “Kruikenhof: het carnavalscafé van de Reeshof”

Kruikenhof: het carnavalscafé van de Reeshof

 • Pannenkoeken Paradijs
 • Van 17 feb t/m 20 feb

Topper

Ga naar “Wintercircus Tilburg”

Wintercircus Tilburg

 • T/m 5 feb
Ga naar “Tilburgs Comedy Festival”

Tilburgs Comedy Festival

 • Van 23 mrt t/m 25 mrt
Cinecitta TilburgCinecitta Tilburg
Ga naar “Tweedehands het Festival”

Tweedehands het Festival

 • Van 24 mrt t/m 26 mrt