Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fred (74) verhuisde 18 jaar geleden naar Indonesië: ‘Nu zit ik al 9 maanden vast in Tilburg’

Door Rowie van der Vliet 27 december 2020

Fred van Midde (74) had 25 jaar geleden eigenlijk helemaal geen zin naar zijn geboorteland Indonesië te gaan. Maar toen zijn ouders vroegen of hij dat voor hen wilde doen, kon hij niet weigeren. “Wat ik nooit had verwacht gebeurde. Ik werd verliefd op het land.”

“Het leven is daar zo anders. Ben je weleens in Indonesië geweest? Anders is het moeilijk uit te leggen. Het leven speelt zich daar buiten af, hier in Nederland is het: binnen, binnen, binnen. Mensen zijn veel vrijer. Je bent veel closer. Buren komen bij je en het is altijd open huis. Op straat zegt iedereen goeiendag. Nou, ik heb zestig jaar in Nederland gewoond en toen zei ik nooit wat tegen mijn buren en zij niet tegen mij.”

‘Totdat ik het niet meer hield’

Fred weet eigenlijk ook niet zo goed wat hem overkwam toen hij voor het eerst in Indonesië was. Hij voelde nooit de behoefte om het land te bezoeken, maar na zijn eerste reis wilde hij niet meer terug. “De nacht voordat ik terugvloog heb ik op het strand zitten janken. Ik werkte nog in het onderwijs, maar vijf jaar lang ging ik in juli en augustus en december naar Indonesië. Totdat ik het niet meer hield. Toen heb ik vervroegd pensioen aangevraagd.”

Geen toeristische plaatsen

Fred bezocht zijn geboorteplaats Morotai vaak, maar is uiteindelijk in Manado op het eiland Celebes gaan wonen. Dat ligt allebei in Noord-Indonesië. “Ik heb de eerste jaren ook veel van Zuid-Indonesië gezien. Maar Manado ligt dicht bij mijn geboorte-eiland. Ik had daar door vakanties al een hoop vrienden gemaakt. Bovendien ben ik niet zo van de toeristische plekken zoals Bali. Daarom woon ik liever in Manado.”

Mindere kanten

“Het is natuurlijk heel anders om daar te wonen dan om er op vakantie te gaan. Je leert ook de mindere kanten kennen. Het is een arm land en nu met corona hebben sommige mensen geen werk. Dan is er geen uitkering, WW, sociale dienst of arbeidsongeschiktheid om op terug te vallen. Mensen leiden veel honger.”

Beter in Nederland corona krijgen

“De ziekenhuizen daar zijn ook… minder. Daarom ben ik in maart terug naar Nederland. Ik ben regelmatig in Tilburg, want mijn kinderen, kleinkinderen, broer en zus wonen hier nog. Ik dacht, ik kan beter in Nederland corona krijgen. Nu zit ik al negen maanden hier. Het is een beetje afzien af en toe. Ik ben al bijna twintig jaar weg, dus ik heb hier geen vrienden meer. Het ergste is dat je niet weet wanneer je terug kunt.”

‘Ik mis alles daar’

“Ik moet zeggen dat het weer hier zijn charme heeft. In Indonesië is het alleen warm. Ik kan denk ik beter tegen de kou dan die warmte. Maar ik mis alles daar. Het eten, de mensen. Ik heb een pleegkind dat ik al negen maanden niet heb gezien. Natuurlijk kunnen we videobellen. Het is fijn in deze tijd weer bij familie te zijn, maar zodra het kan boek ik een vliegticket.”

Lees ook:

Lindsey en Kevin vloggen hun emigratie naar Curaçao: ‘Al bijna 10.000 keer bekeken’

Corona hield Lindsey Rifaela niet tegen om in juli te verhuizen naar het geboorteland van haar man K...

Kim (25) woont in Australië en runt eigen bedrijf: ‘Mijn hart ligt nog steeds bij café Bolle’

Voor haar studie Dier- en Veehouderij moest Kim Rens in het buitenland stage lopen. Op haar achttien...

Petricia runt een duikcentrum in Curaçao: ‘Mijn grootste nachtmerrie is dat ik hier weg moet’

Toen Petricia Botbijl nog in Tilburg woonde, ging haar man ieder jaar een halfjaar naar het warme Cu...

Meer over

Tilburgers

adv.