Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Femke verhuisde van Tilburg naar Kreta: ‘Ik ging mijn zus achterna’

Door Rowie van der Vliet 20 oktober 2019

De familie Gude-Slaats komt uit Tilburg, maar woont tegenwoordig heel ergens anders. Dat terwijl ze niet in één keer met het hele gezin vertrokken, maar individueel de verhuisdozen hebben ingepakt. Femke vertelt het bijzondere verhaal van de Tilburgse familie.

“Ja, wat dat met Kreta is? Ik heb hier een thuisgevoel. Dat kreeg ik al de eerste keer toen ik hier op het eiland was. Kreta doet iets met mensen. Ze zeggen dat iedereen die naar Kreta gaat weer terugkomt. Zelfs al is dat na tien of twaalf jaar. Ik heb altijd prima in Tilburg gewoond, hoor. Maar het is niet te vergelijken. Er is hier zo’n ander ritme. Ik ben nu gewend aan de Griekse levensstijl en de spontane sfeer. Wanneer ik hier de deur uitstap, weet ik nooit wanneer ik weer thuiskom. Je komt zo vaak iemand tegen in de stad die dan vraagt of je even een drankje doet.”

Knoop doorgehakt

De liefde voor Kreta begon bij Femke al in 2002. “We zijn toen op vakantie gegaan met het hele gezin. We hadden de smaak wel te pakken. Mijn zus Marieke was de eerste die verhuisd is, want zij woonde er al op haar zeventiende. Dat was ook een reden om nog vaker die kant op te gaan. Ik liep al jaren rond met de droom om te verhuizen. Mijn ouders zaten daar ook over na te denken. Ik stond voor mijn gevoel echt met het ene been in Tilburg en het andere in Griekenland. Ik heb in oktober 2016 eindelijk de knoop doorgehakt en ben in maart 2017 vertrokken. Het gaf mij zoveel rust dat ik die beslissing nam. Nu ben ik zelfs Grieks-orthodox gedoopt. Ik kreeg de naam Theofania, roepnaam Fani. Dat was een dag om nooit te vergeten!”

Alle puzzelstukjes vielen in elkaar

Toen Femke eenmaal besloot dat ze zou verhuizen, leek alles ineens op zijn plaats te vallen. “Wat heel tof was, was dat ik vlak voordat ik ging ineens een bericht kreeg van de Nederlandse NTC-school hier, De Tulpenbolletjes in Heraklion op Kreta. Ik ben leerkracht en had al jaren open sollicitatiebrieven gekregen. Nu mocht ik op gesprek komen! Alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Ik ben er de enige leerkracht en draai de hele school zelf. Het was echt de juiste tijd om te gaan. Uiteindelijk ben ik nog eerder verhuisd dan mijn ouders, maar zij wonen er nu ook.”

Dolfijnen zien op de boot

Femke zal de reis naar haar nieuwe thuis Kreta nooit vergeten. “Ik heb er samen met mijn vader een roadtrip van gemaakt. Dat was zo bijzonder! Het mooiste van die reis? ’s Ochtends op de boot zag ik dolfijnen. Dat had ik nooit verwacht! En het moment dat je dan voor het eerst in je eigen auto het eiland oprijdt en bedenkt dat Kreta mijn nieuwe thuis is… Heel gek! Iedereen zegt wel dat het een grote stap is, maar toen besefte ik het pas écht. Ik geniet nog elke dag hier, zelfs na zo’n 2,5 jaar. Nu is het oktober, maar kan ik nog steeds naar het strand. Daar kan ik nog steeds van genieten. Die kleine dingen zoals een zonsondergang blijven mooi.”

Carnaval in Kreta

Femke mist haar vrienden en oude collega’s uit Tilburg natuurlijk wel, maar ze hoeft niet alles te missen. “We vieren carnaval hier ook best uitgebreid. Ja, dat had ik ook nooit verwacht. Het is hier op Kreta geen drie dagen, maar wel een dag. Er is dan ook altijd een kar in de optocht van de Nederlandse school waar ik voor werk. Waar ik wel aan moest wennen, is dat je wcpapier hier niet mag doorspoelen! Dat moet ik een apart prullenbakje. Ook pak je hier cadeaus pas uit als de gasten weg zijn.”

Vaste stekkie in Tilburg

Ook in haar oude stad, is het weer even wennen als Femke een bezoekje aan Tilburg brengt. “Het viel mij op hoe er in korte tijd veel veranderd is. Er is veel bijgekomen en weggegaan!” Gelukkig is Femkes favoriete plekje in Tilburg nog helemaal de oude. “Toen ik eventjes in Tilburg was, ben ik ook weer even langs gegaan bij ‘mijn vaste stekkie’, delicatessenwinkel Het Griekse Huis. We kwamen daar zo vaak dat de eigenaren goeie vrienden van ons zijn geworden. Ze zijn ons ook weleens komen opzoeken hier in Kreta.”

Lees ook:

levi

Levi verhuisde van Tilburg naar Dresden: ‘Ik dacht: weet je wat, we gaan samenwonen!’

Natúúrlijk vinden wij dat Tilburg de allermooiste plek is om te wonen, maar de wereld is groter dan ...

Marjolein verhuisde van Tilburg naar Peru: ‘Ik ben me gaan inzetten voor straathonden in nood’

Natúúrlijk vinden wij dat Tilburg de allermooiste plek is om te wonen, maar de wereld is groter dan ...
wayne

Wayne verhuisde van Tilburg naar Slowakije: ‘Je kent de wereld snel als je zo jong vertrekt’

Natúúrlijk vinden wij dat Tilburg de allermooiste plek is om te wonen, maar de wereld is groter dan ...

Meer over

Tilburgers

adv.