Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een thuiswedstrijd voor Karin Bruers: ‘Dit is duizend keer leuker dan buiten Tilburg spelen’

Aangeboden door Theaters Tilburg 16 november 2019

Over een mooie thuiswedstrijd gesproken (en nee, niet van Willem II): Karin Bruers staat op zaterdag 23 november in de schouwburg van Theaters Tilburg. Ze speelt dan de première van haar nieuwe voorstelling ‘Love is wonderful!’. En dat wordt er ééntje hoor…

“Die tekst? Ja, die heb ik anderhalf jaar geleden al geschreven. Toen was ik nog niet begonnen, maar uiteindelijk was ik wel tevreden. Ik had ‘m snel verzonnen.” De introducerende tekst (zie hier) verraadt nog maar weinig van wat Karins voorstelling inhoudt. Op de vraag waarvoor we naar het theater moeten, is de cabaretière duidelijk: “Love is wonderful!”

Dubbel feest

Zie zo: Karin benadrukt nog maar eens waarom deze drie woorden groot in de programmering van Theaters Tilburg staan vermeld. Ze start haar tour door Nederland natuurlijk met de première in de schouwburg. Daags voor de aftrap van haar thuiswedstrijd staat ze te popelen. “Dit is duuzend keer leuker dan buiten Tilburg spelen. Het wordt zo gezellig. Een goede vriendin van mij zingt de ‘Mariachi’, zij doet het voorprogramma ook. Je loopt zaterdagavond binnen en kunt meteen Spaanse liefdesliedjes zingen. Het wordt helemaal ons eigen ding, gewoon ons eigen feestje. En de dag erna ben ik jarig. Dan word ik veertig, daar zie ik zo tegenop.”

Tekst loopt door onder foto. 

Karin Bruers
Archieffoto: Karin met haar dochters Foto: indebuurt Tilburg

Lachen, gieren, brullen

Voor wie denkt: huh? Karin wordt 24 november 57 jaar. “Maar houd het maar gewoon op veertig. Dat is toch leuk?” Druk voelt de Tilburgse absoluut niet. Aanvankelijk zou ze twee jaar geleden al touren; ze stond destijds ook in de schouwburg voor de première. Wegens vervelende privé-omstandigheden moest ze de tour cancelen. Nu gaat ze op herhaling. “De mensen gaan met veel liefde en energie naar huis. Of er veel humor in zit? Meer dan ooit. Maar hij is wel zwart, hoor…”

Love is wonderful!

Want, zo benadrukt Karin, mensen worden tot op het bot gefileerd. “Ik maak veel te veel mee. De voorstelling heet ‘Love is wonderful!’ en love is ook wonderful. Alleen: de dingen die verzonnen zijn of die we zelf verzinnen, zijn niet altijd even wonderful. Vaak denken we dat we de zonnekoning zijn. Trump en zo, dat soort gespuis. En Biedetje [Thierry Beaudet, red.], zo noem ik hem. Biedetje. We denken allemaal dat we er heel wat van bakken, maar het is vaak drie keer niks. Doffe ellende vind ik het.”

Allemaal onze eigen fout

Ze vervolgt: “Wat allemaal niet goed gaat, is onszelf voor honderd procent aan te rekenen. De verschillende dingen die fout gaan met de klimaatopwarming en vechtscheidingen en overspel, dat soort dingen komen aan bod. Al het gelieg en gedraai eromheen, houd toch op, neem je verantwoordelijkheid. We blijven een stel pubers. De wereld is echt één grote bende. Al die alfamannetjes die in dikke BMW’s rijden en vrouwen met ploftieten… Ik kan er niet meer om lachen. De zaal wel, maar ik niet. Het gaat te ver.”

Tekst loopt door onder foto. 

Karin woont tegenwoordig op de bovenverdieping van het Duvelhok en is bezig met de aanleg van haar badkamer met… mozaïek! Foto: indebuurt Tilburg

“Ga langs en stuur niet een appje met zo’n emoji”

Eerder deze week was een expositie van Karin te zien in Theaters Tilburg, waarin haar kijk op wereld nog maar eens werd bevestigd. “Ik heb 11 mannen gefotografeerd die allemaal een groot trauma hebben: een MH17-nabestaande, een Srebrenica-veteraan en een man die zijn zoon heeft verloren aan een hartstilstand. Na een paar dagen ging hij boodschappen doen en ziet-ie mensen wegduiken achter stellingen. We staan er alleen voor en leven echt met een groot gedoe-allergie. Heb nou eens liefde voor elkaar. Ga langs en stuur niet een appje met zo’n emoji. Ga dat kusje van het poppetje ook echt geven.”

Koester de liefde

De boodschap van Karin: koester en bescherm de liefde. “Dat komt in de voorstelling naar voren. We blijven maar zeuren. Thuis is troost. Thuis is houden van. We zijn elkaars medicijn tegen eenzaamheid. Het is belangrijk dat je er voor iemand bent, op wat voor manier dan ook. Wanneer heb jij voor het laatste tegen iemand gezegd dat je van hem of haar houdt? Zeg het! Tegen je moeder, je buren of wie dan ook.”

Ben jij erbij? Bekijk dan alvast dit voorproefje van wat je zaterdag te wachten staat:

Lees ook:

Karin Bruers2

Karin Bruers: ‘Ik voel mij in de steek gelaten door de gemeente Tilburg’

Als iemand zich inzet voor Tilburg is het Karin Bruers wel. De cabaretier kwam op de proppen met Soc...

Meer over Theaters Tilburg ontdekken?

Theaters Tilburg entertainment

Louis Bouwmeesterplein 1, Tilburg

Bekijk meer:entertainment

adv.