Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Carmen (35) reist de wereld rond als dierenarts: ‘Opeens 75 kilo zeeleeuw op mijn operatietafel’

Door Gwyneth Oomens 27 september 2020

De 35-jarige Carmen Barba Claassens vertrok niet lang na haar studie in haar eentje naar India. Sindsdien heeft ze al veel van de wereld gezien. Als je haar vraagt of ze het niet spannend vond om alleen uit Tilburg te vetrekken, moet ze lachen en zegt ze: “Nee, eigenlijk niet.”

“Ik had altijd de droom om naar het buitenland te gaan. Op de middelbare school en tijdens mijn studie maakte ik gebruik van iedere gelegenheid om naar het buitenland te gaan. Ik wist gewoon dat ik van reizen hield. Na twee jaar als afgestudeerd dierenarts in Nederland te hebben gewerkt, besloot ik te gaan reizen.”

Geen vast toekomstperspectief

Toen Carmen vertrok, vertelde ze tegen haar moeder dat ze niet wist wanneer en of ze terug kwam. “Ik ging weg zonder vast toekomstperspectief. Mijn moeder vond dat moeilijk. Ze dacht: daar gaat mijn dochter. Toch wist mijn moeder dat dit mijn droom was en dat deze dag ooit zou komen. Ze gunt het me heel erg.”

Eerste project

“Voor mijn eerste project dat ik deed, werkte ik samen met een Nederlandse vrouw in India. Zij probeerde dieren te helpen, maar was zelf geen dierenarts. Met haar heb ik straathonden in haar badkamer geopereerd. Ik castreerde ze zodat er minder dieren op straat zouden leven en er dus minder lijden zou zijn.”

150 kilo zeeleeuw

Het gaafste wat Carmen heeft meegemaakt sinds dat ze vertrok uit Tilburg, is haar werk op de Galapagos eilanden. “Je leeft daar in een nationaal park omdat de wilde dieren daar zo in contact zijn met de mensen die er wonen. Ik wilde daar als vrijwilliger gaan werken voor een dierenkliniek, maar ze vroegen of ik daar kwam werken als dierenarts. Ik heb daar toen twee jaar gewerkt met tussenperiodes waarin ik naar Nederland ging om familie weer te zien. Als dierenarts bracht ik daar de populatie van honden en katten onder de controle door gratis sterilisaties te doen. Ik heb ook een zeeleeuw op mijn operatietafel gehad omdat hij een wond had vanwege de motor van een boot. Toen had ik opeens 75 kilo zeeleeuw op mijn operatietafel liggen.”

Tekst loopt onder foto door

Carmen. Bron: Carmen Barba Claassens

Andere oplossingen

“Ik zit nu op het Caribische eiland Grenada. Er zijn hier hele vriendelijke mensen, maar diereneigenaren weten minder goed wat hun dier nodig heeft. In Nederland komt het baasje meteen naar de dierenarts gerend, terwijl ze hier tien dagen wachten en ik een operatie moet uitvoeren om het dier beter te maken. Ook hetgeen wat wij op het eiland kunnen bieden, is veel beperkter. Je moet daardoor opzoek gaan naar andere oplossingen. Je denkt aan optie b, c, d, soms zelfs e, om te kijken wat het beste is. Dat vind ik heel leuk aan het werk: dat ik altijd moet denken in een andere oplossing.”

Verloofd

Carmen heeft net haar jaarcontract afgerond en zit nu te wachten op een vlucht naar huis. “Dan kan ik gaan trouwen met mijn verloofde. Zij is een Amerikaanse dierenarts en we hebben elkaar ontmoet op de Galapagos eilanden. We wonen al een heel jaar hier samen. In de toekomst hebben we het idee om in Amerika te wonen en te werken voor zes maanden. De andere zes maanden willen we weer gaan reizen.”

Vrienden en familie

Carmen is sinds mei 2019 niet meer in Tilburg geweest. Als je haar vraagt wat ze het meeste mist, antwoordt ze: “Toch echt een heel simpel antwoord: vrienden en familie. Ik ben nu meer dan een jaar weg dus ik begin nu een beetje heimwee te krijgen. Ik wil mijn moeder en zusje zien en mijn nichtje van net een jaar oud. Het is toch echt gewoon quality time hebben met vrienden en familie wat ik mis.”

Lees ook:

mosselpan Tilburg

Lekker! De grootste mosselpan ter wereld komt naar Tilburg

De mosselman kan dan wel in Schevingen wonen, maar op 4 oktober moeten we voor mosselen toch echt in...

Oproep: wat vind jij het mooiste dorp in de omgeving Tilburg?

Er gaat natuurlijk niks boven Tilburg, maar er is nog zóveel moois in de buurt. Omdat wij niet kunne...

Wil je zien: dit Instagramaccount geeft ongezouten mening over Tilburg

Ken jij het Instagramaccount @Tilburgthrowback al? Deze pagina verzamelt op grappige wijze oude kiek...

Krijgen we geen genoeg van: kijken naar verdwenen Tilburgse gebouwen

Tilburg is een echte moderne industriestad. Plekken waar vroeger oude gebouwen stonden, zoals de Spo...

Leuk volgens eigenaresse Appelsien: ‘Als het lekker weer is, gaan we hier kanoën’

Wie in Tilburg woont, kent de leukste plekken van de stad. Precies de plaatsen die ons trots op Tilb...

Meer over

Tilburgers

adv.