Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bekende onbekende Tilburger: Daklozenkrant-verkoper John

Door Kristen Willemsen 25 januari 2018

De mensen die vaak rond het spitsuur de trein nemen of het station passeren, kunnen hem niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Op een stoeltje zit dagelijks de meest charismatische dakloze van het land: John van Oorschot. Ik vraag mij af welk verhaal er achter deze lief uitziende man schuilt. En hoe ziet het leven van een dakloze eruit die de daklozenkrant verkoopt?

Een lieve en positieve man, dat is John! De 63-jarige Tilburger vertelt mij dat hij een ernstig ongeluk kreeg toen hij vier jaar oud was. Hij lag daarna zes weken in coma en toen hij daaruit ontwaakte, werkte de linkerhelft van zijn lichaam niet meer zoals eerst. John loopt daarom moeilijk en kan zijn linkerarm niet goed gebruiken. Toch heeft-ie deze beperking nooit de overhand laten nemen en is hij altijd keihard blijven werken. Zo heeft John bijvoorbeeld gewerkt in een sociale werkplaats en hij werkte als vrijwilliger in een bejaardenhuis. Daar leerde de Tilburger ouderen dammen.

(tekst gaat door onder foto)

john
John zit bijna dagelijks op z’n stoeltje bij het station.

Kinderen 

Na zijn 21e kreeg John twee prachtige kinderen met zijn toenmalige vrouw. Echter werd dat niet zo’n succes… De politie was niet zo blij met de vele belletjes over geluidsoverlast en ook jeugdzorg was het niet eens met de wilde huisfeestjes van John. Daarom werden zijn kinderen in een ander gezin geplaatst en sindsdien heeft hij geen contact meer met ze, wat hij uiteraard betreurt.

Na die maatregel ging het helemaal de verkeerde kant op. “Ik deej alles wa God verboie had. Ik ha overal schijt aan, mijn kènder waren afgenomen, snapte?” Al ging het licht even uit bij John, zijn trouwring en de mooie herinneringen draagt hij nog steeds bij zich. 

(tekst gaat door onder foto)

John
John, die ook wel bekend staat als ‘Soef’, laat zijn trouwring zien. Een voorwerp met veel gelukkige herinneringen.

Drugs, sex and rock & roll 

John verdiende daarna snel geld met duister werk. Met die centen ging hij veel op reis met zijn inmiddels ex-vriendin. Zo zijn ze naar Florida geweest, maar ook naar Thailand en Polen. Maar eerlijkheid duurt het langst: men kreeg John’s zaakjes door en zette de stop er meteen op. Nog altijd heeft de Tilburger naar eigen zeggen veel geld, maar hij mag er niks mee doen. Zijn geld wordt beheerd door Stichting Maatschappelijk Opvang Traverze en hij krijgt tien euro per dag om van te leven. John vertelt mij dat hij geen problemen heeft met zijn dagelijks budget. “Ik koop gewoon een kilo eten bij de Lidl en da kende dan twee keren mee eten, witte wel?”  

De Daklozenkrant 

Het antwoord op de tweede vraag is vanzelfsprekend. John verdient een centje bij door de daklozenkrant te verkopen. Hij koopt de krant in voor 75 cent en verkoopt ‘m vervolgens voor € 1,50. Het voormalig feestbeest schat dat-ie zo’n dertig à veertig kranten per maand verkoopt, hij verdient dus zo’n € 22.50 tot € 30,- bij. Dat is niks vergeleken met de tijd die hij erin steekt; John zit soms uren op het station en verkoopt dan maar twee krantjes. Daarom zit de Tilburger soms ook in de Blaak. In de chique buurt verkoopt-ie minder kranten dan op het station, maar hij krijgt er wel meer fooi.

(tekst gaat door onder foto)

John
John verkoopt de daklozenkrant voor € 1,50. Hij zit bijna altijd op zijn favoriete plek bij het station.

Toch zit John het liefst op zijn vaste en favoriete plek op het station, omdat daar de meeste aanspraak is. Mensen vinden het leuk om hem te zien en komen vaak een praatje maken. De krantenverkoper hoort weleens negatieve opmerkingen, maar daar trekt-ie zich niks van aan.

De zonnetjes in zijn leven 

Als ik vraag naar de positieve dingen in Johns leven, is hij even stil. “Da moment da we kinderen kregen, vonk geweldig.” Op dit moment heeft John een vriendin die woont in een daklozenopvang in Tilburg. Ze komt twee dagen per week bij hem logeren zodat ze samen lekker kunnen buurten. Daar kan hij erg van genieten, want het alleen zijn vindt-ie maar niks. Ook van het vele reizen heeft John genoten en hij hoopt ooit nog eens naar Thailand te gaan, het liefst met zijn huidige vriendin natuurlijk. Als ik vraag waarom hij naar Thailand wil en geen ander land, krijg ik het antwoord: “goei weer en het kost niks, das watk weet.”

Dat zijn voor mij top argumenten. Misschien komen we John morgen wel tegen op het station of in de Blaak, of wie weet op een dag in Thailand als we ergens in de verte horen: ‘Alleez, alleez’. Eerlijk: dat is misschien wel de meest succesvolle schreeuw in het mooie Tilburg.

Dit is de eerste aflevering van ‘Bekende onbekende Tilburgers’. In deze serie ga ik op zoek naar Tilburgers die iedereen kent, maar ook weer niet. Ik portretteer mensen die onlosmakelijk met het Tilburgse straatbeeld zijn verbonden. Ken jij ook zo iemand die niet in deze serie mag ontbreken? Tip mij, via de redactie van indebuurt: [email protected] of via de reacties. 

Meer over

Tilburgers

adv.