Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bekende onbekende Tilburger: die opvallende straatmuzikant met z’n gitaar

Door Kristen Willemsen 1 februari 2018

Jullie kennen hem ongetwijfeld: die man met z’n gitaar in de Heuvelstraat. Zijn naam is Terje Cornelius, maar hij gaat door het (Instagram)leven als ‘The Gypsy Viking’. Als je hem ziet, is het overduidelijk dat hij een heel andere levensstijl heeft dan de meeste Tilburgers. Ik zocht ‘m op.

Terje woont pas twee jaar in ons gezellig stadje. De 38-jarige straatmuzikant komt uit Noorwegen en heeft lang gewerkt als archeoloog, maar na een paar jaar vond hij dat het tijd was voor verandering en daarom nam-ie ontslag. Terje kocht een vliegticket naar Thailand en zou eigenlijk na zes maanden terugkeren naar Noorwegen. Maar dat liep net wat anders…

(tekst loopt door onder foto)

terje
Terje heeft al een hoop van de wereld gezien.

De liefde

Je raadt het al: tijdens zijn reis in Thailand kwam de Noor zijn grote liefde Nora tegen. Wat een reis van een half jaar moest zijn, werd een reis van drie jaar. De lovebirds zijn in die tijd samen de hele wereld overgegaan. Zo bezochten ze onder meer Marokko, Griekenland en Ierland. Ook Midden-Amerika kent inmiddels geen geheimen meer voor dit avontuurlijke koppel. Na al dat reizen, wilde de 21-jarige Nora op een gegeven moment weer gaan studeren. Dat was toch wel een lichte shock voor onze stoere Noor, die ondertussen al drie jaar als dakloze door het leven ging. Hoe mooi: de liefde was zo sterk, dat hij de blonde Oostenrijkse volgde naar het mooie Tilburg.

Levensstijl 

In onder meer Thailand ontdekte Terje dat de levensstijl daar heel anders is dan in Noorwegen. “Ik heb de levensstijl van de landen waar ik geweest ben, voor een deel overgenomen en eigen gemaakt. Ik liet mijn haar langer groeien en mijn baard staan.” Grappig: de muzikant krijgt eigenlijk alleen maar leuke reacties op zijn uiterlijk. “Mensen onthouden mij snel. Wanneer ik bijvoorbeeld ga eten in een restaurant waar ik eerder ben geweest, weten ze nog wie ik ben. Dat is nice!”

Plannen? Dacht ’t niet

Vandaar dus die opvallende look van de Tilburgse straatmuzikant, die overigens is gestopt met dingen te plannen. Zo weet hij bijvoorbeeld niet welk land hij binnenkort bezoekt of wat hij volgende week gaat doen. “Alles wat je hebt is het hier en nu, dus waarom zou je plannen?” Door deze mindset heeft de Noor veel minder stress en dat bevalt hem top!

(tekst loopt door onder foto)

Terje zonder en mét baard.

Geld

Omdat Terje dus niks plant, heeft hij geen vast werk. De muzikant werkt pas wanneer hij merkt dat zijn geld bijna op is. Hij gaat vervolgens net zo lang aan de slag totdat hij zijn rekeningen weer kan betalen. Terje werkt dan onder meer als vertaler en schrijft op freelance basis en hij is natuurlijk straatmuzikant. Dat laatste is trouwens veel zwaarder dan de meeste mensen denken. Al die uurtjes rechtop staan en het vele pingelen, eist zijn tol na een paar uur. “Weet je, je handen beginnen op een gegeven moment te branden, haha.”

Weinig luxe nodig

Maar ja, Terje casht er af en toe wel zo’n tweehonderd euro per dag mee, dus dat is het wel waard. De Gypsy Viking is een echte levensgenieter en leeft voor de kleine dingen die het leven zo mooi maken. Daardoor heeft hij weinig luxe nodig en Terje zou nooit meer willen leven zoals hij in zijn twintiger jaren gedaan heeft. Terje meent zelfs dat hij die mooie jaren verspilt heeft door zoveel te werken en niet te genieten van het leven. Hij bouwt ook geen pensioen op omdat hij geen vaste baan heeft, maar dat maakt hem niks uit. “Mensen moeten niet zo bezig zijn met de volgende fase in hun leven; we moeten meer van ons leven genieten.”

(tekst loopt door onder foto)

terje
Terje vanuit zijn hangmat in Thailand

Toekomst

Wanneer Terjes vriendin klaar is met studeren, gaan ze weer verder reizen. Als een echte gentleman laat hij Nora altijd de reizen plannen. “Alles wat je moet doen is gewoon gaan, haha.” Zo blijft hun leven altijd spannend en dat van ons ook! Het zou namelijk zomaar kunnen dat wanneer je aankomende zomer een waterval in IJsland bezoekt, dat Terje er vanaf duikt. Maar don’t worry: voorlopig hoor je hem gewoon gitaarspelen in de Heuvelstraat. Of ja, vanaf eind februari pas weer… Op dit moment ligt onze Noor nog lekker te genieten van kokosnoten in zijn hangmat vanuit Thailand. Ik zou zeggen: Terje, proost!

Dit is de tweede aflevering van ‘Bekende onbekende Tilburgers’. In deze serie ga ik op zoek naar Tilburgers die iedereen kent, maar ook weer niet. Ik portretteer mensen die onlosmakelijk met het Tilburgse straatbeeld zijn verbonden. Ken jij ook zo iemand die niet in deze serie mag ontbreken? Tip mij, via de redactie van indebuurt: [email protected] of via de reacties. 

john

Bekende onbekende Tilburger: Daklozenkrant-verkoper John

De mensen die vaak rond het spitsuur de trein nemen of het station passeren, kunnen hem niet onopgem...

Meer over

Tilburgers

adv.