Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bart wist drie jaar geleden niets van bier maken, maar staat nu wel in heel Tilburg op de kaart

Door Thijs Dingemans 29 augustus 2017

Bart, Jaap en Gijs kwamen in 2014 met het briljante idee om zelf bier te maken. Alleen één probleempje: niemand wist hoe dat werkte. Dus doken ze boeken in, bouwden ze een installatie en nu, ruim drie jaar later, zijn ze de trotse Tilburgse bierbrouwer Pinterman. Een bijzonder verhaal van drie mannen die elkaar al jaren kennen.

“Eigenlijk is het brouwen pas later gekomen. We hadden alle drie iets met speciaals en ambachtelijk en dachten er ook over na om kaas of bitterballen te maken of whiskey te brouwen. Toen kwamen we op bier, ook omdat onze omgeving ons daartoe aanzette”, begint Pinterman Bart.

En da’s 2

We praten met hem bij Café Zomerlust. Hij is nog maar net terug van Bali, maar lanceerde afgelopen vrijdag (25 augustus) samen met Jaap en Gijs al hun tweede bier: Heilige Verlosser. Daar blijft het niet bij, want de volgende staat alweer klaar voor het najaar. “Dan hebben we een mooie serie van drie”, zegt Bart.

pinterman
De bieren van Pinterman. Foto: Indebuurt

Proeven, proeven en… proeven!

Of het dan ophoud? Nee, de drie zitten geregeld in de garage van Bart om nieuwe recepten (en dus bieren) te bedenken. “Het is een kwestie van onderzoeken: we proeven en kijken wat we mooi vinden aan bieren. Vervolgens gaan we samenstellen en proberen, en dan weten we of het wel of niet iets wordt.”

Klinkt als ‘zo gepiept’

Maar dat is het zeker niet, verzekert Bart. “Het ontwikkelen duurt in principe lang. Je hebt van te voren al uitgedacht wat je wilt maken en waar het heen moet. En hoe de ingrediënten bij elkaar passen. Dan het brouwen, dat kost een dag, maar het is niet zo dat het 1-2-3 klaar is. Je moet proeven om bij te sturen en het bier perfect te krijgen. Voordat je echt klaar bent, dus van de dag van het brouwen tot het kunnen drinken, ben je twee maanden verder.”

pinterman
Foto: indebuurt

Super reacties

We treffen Bart op het juiste moment. Drie jaar geleden was alles nog nieuw, maar de speurtocht naar hoe je bier brouwt, heeft geholpen. En dat merkten de Pintermannen bij de lancering van hun eerste bier de Gouden Collega eigenlijk al. “We besteedden zoveel aandacht aan het proces, hoe we goed konden brouwen. En toen de reacties meteen goed waren en de mensen enthousiast reageerden, merkten we vrij snel: dit kan groter worden, laten we het op de markt brengen”, vertelt Bart trots.

Van studentenhuis naar…

Dat deden ze ook. De Gouden Collega staat inmiddels op een heleboel Tilburgse kaarten. Een lokaal product van drie mannen die de eerste biertjes samen dronken in één studentenhuis. Naast hun full-time jobs brouwen ze als Pinterman rustig door in de garage van Bart. Met een doel: opschalen. “Maar we moeten eerst naar onszelf kijken en dingen verbeteren. Als dat lukt, gaan we door.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Jacky van MIK & Zussie, Esther en Sylvia van Studio Tat en Jantien van TIEN bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].


Meer over Brouwerij Pinterman ontdekken?

Brouwerij Pinterman cafés

Gesloten09:00 - 18:00

, Tilburg

Bekijk meer:cafés

adv.