Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Barman van de week: ouwehoer Luc van Nieuwamerongen

Door Rowie van der Vliet 24 februari 2018

De barman: de man die je drankjes inschenkt en je comfortabel laat voelen in het café. In deze serie gaan we op zoek naar de leukste barmannen van Tilburg. Iedere zaterdag benoemen we een nieuwe ‘barman van de week’. Deze keer Luc van Nieuwamerongen van ’t Elfde Gebod.

“Het is wel bijzonder dat ik ben opgegroeid bij ’t Elfde Gebod. De zaak is zo’n dertig jaar van mijn ouders geweest en sinds vier jaar hebben mijn broer (Sam, red.) en ik de zaak overgenomen. Helaas sta ik daardoor niet altijd achter de bar, maar dat is wel één van de leukste dingen om te doen. Ik loop hier echt al van kleins af aan rond in de zaak. Veel klanten hebben mij op zien groeien. Het is echt altijd mijn huiskamer geweest. Nadat ik hier begon als bijbaantje ben ik eigenlijk altijd gebleven.”

Geen dag hetzelfde

“Geen één dag is hier hetzelfde. Ik geniet van de bijzondere verhalen en de gezelligheid met collega’s onderling. We gaan heel leuk en speels met elkaar om”, glimlacht Luc. “Hé, Lucje, er is weer een cadeau binnengekomen”, zegt barvrouw Eefje terwijl ze twee kruizen omhoog houdt. ’t Elfde Gebod hangt helemaal vol met Mariabeelden, kruizen en andere prullaria die verwijst naar het christendom. “We krijgen zóveel binnen van gasten. Sommige struinen zelfs speciaal voor ons tweedehandsmarkten af. Leuk!”

't Elfde Gebod
Foto: indebuurt

Show weggeven

“De band met vaste gasten maakt dit werk ook zo leuk. Je bouwt echt een band met ze op. Wat ik mij nog goed kan herinneren is een moment met grote The Rolling Stonesfan Willem Heerkens. Dat is al een tijdje geleden toen mijn vader ook nog achter de bar stond. We zetten toen Start Me Up van The Rolling Stones op. Hij pakte een ladder uit de voorraadkast en zette die middenin de zaak. Het was toen ook nog eens poepiedruk. Nou, hij ging op die ladder staan, gaf een hele show weg en trok zijn shirt uit. En dan heb ik nog hon-der-den van die dingen meegemaakt.”

Goed ouwehoeren

“Wat voor barman ik ben? Dat vind ik zo raar om over mezelf te zeggen. Eefje, hoe zou jij mij omschrijven?” Eefje hoeft niet heel lang na te denken. “Jij hebt echt nooit stress. Je kan goed ouwehoeren, maar weet altijd wat er overal in de zaak gebeurt. Je bent echt een harde werker.” Luc kan zich daar wel in vinden. “Ik vind het een uitdaging om zoveel mogelijk de grens op te zoeken. Door aandacht te hebben voor alle verhalen aan de bar, maar ook goed het overzicht te houden. Elke keer als ik achter de bar kan pompen, krijg ik kippenvel.”

Barman van de Week
Foto: indebuurt

Uitstervend ras

“De ouderwetse barman is een uitstervend ras, maar het is echt een verrijking van je leven. Ik hoop dat meer jongeren de horeca in gaan. Het cao is niet al te best, maar het is zó leuk om te doen.”

Verrassing

“Wie heeft mij eigenlijk opgegeven”, vraagt Luc uit nieuwsgierigheid. Als hij na het interview wegloopt, zegt Eefje snel: “Pssst, ik heb hem opgegeven. Kan je dat in het stuk vermelden? Wel leuk als hij er zo achterkomt.” Verrassing!

Barman van de Week

Ken jij een leuke barman die deze nominatie verdient? Tip ons dan!


Meer over Het Elfde Gebod ontdekken?

Het Elfde Gebod lunch

Geopend11:00 - 00:00

Paleisring 23, Tilburg

Bekijk meer:lunch

Deze barmannen gingen Luc voor…

Barman van de week: rauwe gozer Nick van Kleef

De barman: de man die je drankjes inschenkt en je comfortabel laat voelen in het café. In deze serie...
Rob Nuijten

Barman van de Week: vrolijkerd Rob Nuijten

De barman: de man die je drankjes inschenkt en je comfortabel laat voelen in het café. In deze serie...
Café Bakker Thomas

Barman van de Week: allemansvriend Thomas van Dijck

De barman: de man die je drankjes inschenkt en je comfortabel laat voelen in het café. In deze serie...

adv.