6 x dit vinden Tilburgse jongeren van de binnenstad

Te weinig groen? Veel leuke plekken om te eten? Een rotzooi op straat? Iedereen heeft een mening over Tilburg, ook jongeren. In samenwerking met indebuurt Tilburg en Gemeente Tilburg vroeg BOOTS* aan jongeren wat zij van Tilburg centrum vinden.

Meer boetiekjes

Door Anna Koppen

Sarah (24) groeide op in Tilburg. Ze is een tijdje weggeweest, maar nu weer terug. “Ik was verrast toen ik zag dat de stad helemaal was opgeleukt met nieuwe, moderne gebouwen. Maar ik mis kleine boetiekjes.” Ze is blij dat de knusse winkel Het Zingende Nijlpaard terugkomt, maar wil meer van die zaakjes. “Ik mis ook een dansplek voor jongvolwassenen in het centrum.”

‘Ik voel mij veilig’

Toen wij Sarah vroegen wat ze van de veiligheid in de binnenstad vindt, antwoordt zij: “Goed, er zijn veel open ruimtes wat een veilig gevoel geeft. Tilburg heeft veel open ruimtes in de binnenstad waar altijd veel mensen te vinden zijn, dit geeft het gevoel dat het moeilijk is voor anderen om ongewenst gedrag te vertonen. Ik voel mij veilig in mijn buurt en in de binnenstad.”

Foto: Anna Koppen voor indebuurt Tilburg

Grijze stad

Door Britt Ysebaert

Als je door de stad loopt zou je kunnen merken dat er niet veel aankleding is. De gebouwen zijn grijs en de sfeer is er ook wat minder. Dit vinden Jippe (27) en Faith (22). Toch zijn ze regelmatig in Tilburg te vinden.

Grijze stad

“Tilburg is echt een grijze stad”, zeggen Jippe en Faith. “De gebouwen zijn saai en het zijn er veel. Maar Tilburg ziet er steeds beter uit door meer bankjes en groen. De binnenstad is goed op weg, het wordt wel steeds groener en ook gezelliger.”

Echt jezelf zijn

Ondanks dat ze het een grijze stad vinden, komen ze regelmatig in Tilburg. Jippe: “Ik kom zelf uit een dorp, maar als ik in Tilburg ben heb ik eigenlijk alles.” De twee vinden dat je in Tilburg jezelf kunt zijn. Veel mensen kennen elkaar niet, daardoor hebben mensen ook niet snel een oordeel en doet iedereen zijn eigen ding. Mensen laten elkaar in hun waarde en dat is wat ze zo fijn vinden aan Tilburg.

Foto: Britte Ysebaert indebuurt Tilburg

Veel zwervers en junkies

Door Jana van Dueren Den Hollander

Er zijn veel zwervers en junkies in de binnenstad. Dat vindt Daan (21).”Overal waar je bent zie je wel een zwerver of een junkie. Dus is er ook veel meer troep.”

Smerig op straat

“Het is gewoon smerig op straat. De sfeer in Tilburg wordt er niet beter op. Er zijn genoeg zitplekken in Tilburg, maar het stikt daar van de sigaretten, jointjes, patronen en soms zelfs naalden. Nou daar wil je dan gewoon niet meer zitten. het is een vieze grauwe, grijze plek geworden. Het lijkt me voor toeristen ook niet aantrekkelijk om in zo’n smerige stad aan te komen. En wat denk je van de kinderen, voor hun is het ook minder veilig. Met een grasveldje of wat plantjes is het probleem wat minder voor de kinderen. Zij kunnen daar leuk spelen. Toch een eigen plekje.”

Meer prullenbakken

Daan denkt dat meer kleuren en posters de sfeer verbeteren. “Maak sommige vieze grijze plekken wat kleurrijker. Niet alleen de plekken waar de zwervers en junkies te vinden zijn, maar ook de rest in de binnenstad. Plaats gewoon meer prullenbakken, daar los je al veel mee op op sommige plekken. Alle kleine dingen tellen. Als één iemand het doet gaan snel meerder mensen het ook doen. Als we met zijn allen opletten met wat we doen, kunnen we de binnenstad beter maken.”

Foto: Jana van Dueren Den Hollander voor indebuurt Tilburg

Studenten moeten even kunnen zitten

Door Esmee Zimmerman

Er wordt veel gewerkt in de binnenstad van Tilburg. Bo (21) , student hbo Rechten, vindt dat hier meer verandering in moet komen. Bij het station wachten veel jongeren op vervoer. ‘’Omdat hier zo veel mensen komen, maak het dan wat aantrekkelijker om hier te zijn.’’ Terwijl we in de rondte kijken zien we weinig bankjes of plaatsen waar reizigers even kunnen zitten. 

Meer bankjes rond station

Groen is iets waar Bo meer van wil zien. ‘’Meer parkjes binnen het centrum, een soort tweede Spoorpark. Er zijn nu zoveel gebouwen en wegen in de binnenstad waar aan wordt gewerkt, dat het vrijwel onmogelijk wordt om even te kunnen zitten en te genieten van de binnenstad. Waarom zijn die gebouwen er eigenlijk? Waarom hebben ze niet gedacht aan het verbeteren van de infrastructuur en meer bankjes en prullenbakken neer te zetten rondom het station en in de binnenstad.”

‘Verder niks mis met Tilburg’

Wat ze wel weet: ‘’Meer bankjes met leuke bekleding, je kan nergens zitten. Als je even moet wachten op de trein, geeft Bo aan, kan je nergens zitten. En de bankjes die er zijn, zien er saai en onaantrekkelijk uit. Denk hierbij aan grijze tinten, harde oppervlakken en een slechte ligging. Er zijn alleen maar blokken steen.’’ Ze voegt er wel lachend aan toe: ‘’Er is verder niets mis met Tilburg, ik vind het een fijne studentenstad. Maar ook studenten moeten even kunnen zitten.’’

Foto: Esmee Zimmerman voor indebuurt Tilburg

‘Maak van Tilburg één groot Dwaalgebied’

Door Pleuni Kuijpers

Joey (22) en Frederique (20) zijn fan van het Dwaalgebied. Het liefst zouden ze willen dat heel de stad diezelfde sfeer heeft.

“Voor mij is het Dwaalgebied het mooiste stukje Tilburg”, zegt Frederique. Het Dwaalgebied ligt tussen de heuvelstraat en de spoorlijn in en is te voet makkelijk te bereiken. Het Dwaalgebied kun je herkennen aan de oude architectuur, en wordt in de volksmond ook wel ‘de Oude Stad’ genoemd. “Je kunt er onder andere meerdere boetiekjes en authentieke speciaalzaken bezoeken. De unieke eettentjes doen niet onder voor de rest van de stad. “Waren er maar meer stukjes in Tilburg die leken op het Dwaalgebied”, zegt Frederique.

Bezorgers op elektrische fietsen

Joey zegt: ‘Ik heb vooral veel last van de bezorgers op elektrische fietsen.” In Tilburg vind je verschillende restaurants die eten bezorgen. Om het eten te bezorgen op een duurzamere manier kiest Tilburg voor elektrische fietsen. Waar volgens Joey minder rekening mee wordt gehouden, is de snelheid van deze grote hoeveelheid fietsen die erg onderschat wordt. “Het is onhandig dat er heel veel elektrische fietsen rijden in de binnenstad. Ze zouden buiten de looproutes moeten rijden om het veiliger te maken voor bezoekers”, zegt Joey.

kerstverlichting
In de Willem II-straat hangt het al: de nieuwe kerstverliching. Foto: indebuurt Tilburg.

Te weinig grasveldjes rondom het Odulphuslyceum

Door S.D.

Drie scholieren van het Odulphuslyceum vinden dat er te weinig grasveldjes zijn in de buurt van hun school. In de pauze zitten ze  binnen ‘opgehokt’. Uit verveling maken ze een wandelingetje naar de dichtstbijzijnde supermarkt en terug.

Beste stad van Nederland

Het Odulphuslyceum ligt lekker midden in de stad in een woonwijk. ‘Niks mis met de school maar buiten school is er ruimte tekort om een frisse neus te halen. Er is geen ruimte om te spelen of sporten zoals voetballen. Een paar chillplekken rondom de school, een grasveldje met een bankje en een goaltje zou leuk zijn. Nu gaat de helft van onze klasgenoten naar de Jumbo. Tilburg is de beste stad van Nederland maar wat chillplekken rondom de school zou het nog veel beter maken.”

Leerlingen van het Odulphuslyceum. Foto: S.D voor indebuurt Tilburg

Lees ook…

BOOTS staat voor Bewust, Ondernemend, Openminded en Team Spirit. Het team bestaat uit sociaal werk studenten van meerdere scholen die door middel van projecten werkt aan maatschappelijke thema’s, zoals het project taskforce binnenstad. Door middel van prikkelende vragen voor jongeren worden de wensen over de binnenstad kenbaar. Gemeente Tilburg wil de mening van jongeren gebruiken voor het verbeteren van de binnenstad.

Meer in deze categorie

Tilburgers

Ga naar “Leuk volgens local Charlotte: ‘Hier loop je altijd met iets naar buiten’”

Leuk volgens local Charlotte: ‘Hier loop je altijd met iets naar buiten’

Ga naar “Tilburgs nummer maakt kans op titel Het Beste Liedje Uit Eigen Land”

Tilburgs nummer maakt kans op titel Het Beste Liedje Uit Eigen Land

Ga naar “Jenny van studentencollectief MAP gaat het gesprek aan in Tilburg: ‘Vroeger verzette ik mij tegen mijn roots’”

Jenny van studentencollectief MAP gaat het gesprek aan in Tilburg: ‘Vroeger verzette ik mij tegen mijn roots’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “ERU SMEERKAAS 1+1 gratis”

ERU SMEERKAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “UNOX CUP-A-SOUP, GOOD NOODLES OF GOOD PASTA 1+1 gratis”

UNOX CUP-A-SOUP, GOOD NOODLES OF GOOD PASTA 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Financieel verantwoordelijke Spanje”

Financieel verantwoordelijke Spanje

 • Smartwares Group
 • Fulltime
Smartgroup Wares
Ga naar “Transportplanner | €3000 tot €3600 | 13e maand”

Transportplanner | €3000 tot €3600 | 13e maand

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Verdien lekker bij als klantenservice medewerker”

Verdien lekker bij als klantenservice medewerker

 • Work-On
 • Parttime
Ga naar “Hoofd Financiële Administratie”

Hoofd Financiële Administratie

 • Vollenhoven
 • Fulltime
Ga naar “Manager Quality voor P. van der Wegen Gears gezocht!”

Manager Quality voor P. van der Wegen Gears gezocht!

 • Werelds in mens & werk
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Carnavalsrave Tilburg”

Carnavalsrave Tilburg

 • Club Smederij
 • 17 februari 2023

Topper

Ga naar “Kruikenhof: het carnavalscafé van de Reeshof”

Kruikenhof: het carnavalscafé van de Reeshof

 • Pannenkoeken Paradijs
 • Van 17 feb t/m 20 feb

Topper

Ga naar “Wintercircus Tilburg”

Wintercircus Tilburg

 • T/m 5 feb
Ga naar “Tilburgs Comedy Festival”

Tilburgs Comedy Festival

 • Van 23 mrt t/m 25 mrt
Cinecitta TilburgCinecitta Tilburg
Ga naar “Tweedehands het Festival”

Tweedehands het Festival

 • Van 24 mrt t/m 26 mrt