Kamerzoektocht duurt jaren: zo zit het in Tilburg
Zoek je een kamer in Tilburg? Dan moet je vaak lang wachten. En soms zelfs heel lang wachten. De gemiddelde doorlooptijd in heel Nederland is vier jaar, maar Tilburgse studenten hebben vaak iets meer geluk.
Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. In sommige steden is de wachtlijst bij een woningcorporatie zelfs langer dan de studie duurt. Leiden staat aan kop: daar moeten studenten gemiddeld zes jaar en negen maanden overbruggen voordat ze een eigen keukenkastje kunnen claimen. Dit is niet altijd het geval bij studenten die via particuliere verhuurders een woning vinden.
Wachttijd in Tilburg
In Tilburg hoeven studenten niet zo lang te wachten als in Leiden, maar ook hier wordt hun geduld op de proef gesteld. Gemiddeld is de wachttijd 3 jaar, 2 maanden en 1 dag. Dat is iets minder lang dan het landelijke gemiddelde van vier jaar.
Studentenkamers bij WonenBreburg
De wachttijd is dus lang, maar hoe zorg je er überhaupt voor dat je in aanmerking komt voor een kamer? Bij WonenBreburg moet je je inschrijven via de website klikvoorkamers.nl. Zij bieden meer dan duizend studentenkamers aan in verschillende vormen. Van zelfstandige eenheden tot afdelingen waarbij je de voorzieningen met andere huisgenoten deelt. Vervolgens is het een kwestie van wachten… Je betaalt niet om je in te schrijven. Klik voor Kamers werkt met een lotingsysteem.
Studentenkamers in TalentSquare
Ben je een student en huur je graag een studio bij TalentSquare in de buurt van het station? Reken dan op meer dan 18 maanden inschrijfduur, zo waarschuwt woningbouwvereniging SSH. Deze organisatie verhuurt ook studentenkamers aan de Trouwlaan. Je schrijft je in via deze website.
Het onderzoek van RTL Nieuws
De journalisten van de onderzoeksredactie keken voor dit onderzoek welke woningen er de afgelopen drie maanden bij sociale studentenhuisvesters werden verhuurd en hoe lang de inschrijfduur was. Kamers waar sprake was van een voorrangsregeling, urgentie, bemiddeling of de plaatsing van internationale studenten zijn niet meegenomen in het onderzoek.
Andere verhuurders
De wachttijd die hier wordt benoemd, gaat alleen over woningen bij een corporatie, zoals WonenBreburg en SSH. Daarnaast kunnen studenten aankloppen bij particuliere verhuurders, dat kan onder meer via Kamernet en Facebookgroepen zoals Kamer huren in Tilburg (vraag/aanbod).
Bron: RTL Nieuws.