Superfit in slechts 20 minuten: redacteur Thijs volgde een les EMS

Aangeboden door Totaal Vitaal 6 januari 2019

Een van de tofste dingen aan werken bij indebuurt? Dat je als redacteur zo af en toe leuke dingen mag uitproberen. Nou ja, leuk… Ik was uitgenodigd bij Totaal Vitaal om een lesje EMS te volgen: dat is trainen met elektronische impulsen. Hoe dat eraan toeging? Zo, dus!

Vol goede moed stap ik binnen bij Totaal Vitaal aan de Noordhoekring. Kom maar op met het avontuur! Ik word goed ontvangen door eigenaren Patrick en Bas en krijg meteen een revolutionair EMS Visionbody pak (wat eruitziet als een wetsuit) in mijn handen geduwd.

Fit in 20 minuten

Een kleine vijf minuten later stap ik de kleedkamer uit. Op weg naar…? Ja, naar wat eigenlijk? Spannend vind ik het niet, uitdagend wel. Patrick, vandaag mijn personal trainer, vertelt wat we de komende twintig minuten gaan doen. Ik beken maar meteen dat ik eigenlijk geen sporter ben en de sportschool liever vermijd. Patrick stelt mij gerust: een les EMS duurt slechts twintig minuutjes. Je lichaam bereikt in die tijd hetzelfde effect als anderhalf uur fitness in de sportschool.

(tekst loopt door onder foto)

ems tilburg
De training begint met warm worden op de fiets. Foto: indebuurt

Vol elektroden

Daar gaan we! Patrick zorgt ervoor dat de elektroden op mijn pak worden geactiveerd. Deze zitten bij de borstspieren, buikspieren, bovenbeenspieren voorzijde en achterzijde, nekspieren, bovenrugspieren, onderrugspieren en billen. Patrick legt uit wat de EMS-training inhoudt: “Je krijgt zo tijdens de training elektronische impulsen op de diverse plekken op je lichaam. Dat spant je spieren extra aan. De elektroden zorgen ervoor dat je spieren maximaal aanspannen en dat leidt tot een maximaal resultaat. Daarnaast is het ook efficiënter omdat je in twintig minuten een resultaat behaalt van anderhalf uur fitness. We doen zo gewoon de oefeningen, maar eerst even testen of het zwaar genoeg is.”

Heel wat oefeningen

Ik dacht rustig aan te doen vandaag. Maar daar kom ik niet mee weg. Patrick schaart me onder de beginners. De lat ligt hoog… Ik trap me eerst warm op de fiets. Tien minuutjes later, als het zweet al over mijn lichaam drupt, begint het echte werk. Het begin is rustig; wat oefeningen om op te warmen. Daarna gaat het tempo erin. Twintig seconden op één been staan, planken, stretchen, gehurkt tegen de muur, armen en benen omhoog, jumps… Een hoop trainingsvormen komen voorbij. Om de zoveel seconden voel ik de elektronische impulsen. Een gek gevoel? Eigenlijk niet. Ook al is het best zwaar (pijn doet het overigens niet), je went er zo aan. “Doe er maar wat bij”, roep ik naar Patrick. Tja, ik ben hier natuurlijk niet voor niets en haal het beste uit mezelf.

(tekst loopt door onder foto)

EMS tilburg
Foto: indebuurt

Zo voorbij

Patrick bedient mij via de iPad. Geen draad komt er aan te pas. Dat is toch best uniek. De meeste EMS-trainingen zijn niet draadloos, bij Totaal Vitaal wél. Daarin zijn ze uniek; ze zijn de enige in Tilburg die dit aanbieden. Tussendoor kun je gewoon even op adem komen en rondlopen. Patrick vertelt mij dat het zelfs mogelijk is om hard te lopen, te boksen of wat dan ook tijdens de EMS-training. “Alle vormen van training met EMS Visionbody zijn mogelijk. Dus krachttraining, endurance, fatburning, anti-cellulitis en nog heel veel meer.” Over adem halen gesproken… Van dat moment maak ik geregeld gebruik. Elke trainingsvorm duurt zo’n halve minuut tot minuut, daarna heb je tien, vijftien seconden pauze. En voor je het weet is de les voorbij. “Zo, dat was-ie al”, roept Patrick.

Personal training

Of ik het pittig vond? Behoorlijk. Het begin valt mee, maar de les wordt steeds zwaarder. Het fijne is dat je echt een personal training volgt. Je krijgt goede persoonlijke begeleiding en oefent stap voor stap. Zeker voor een eerste les is het fijn dat je niet meteen vol aan de bak moet. Hoe meer trainingen je volgt, hoe zwaarder de lessen worden natuurlijk, maar dat spreekt voor zich. Voldaan ga ik richting de kleedkamer om mezelf uit het pak te hijsen en te douchen.

(tekst loopt door onder foto)

ems tilburg
Tijdens een lesje EMS train je gelijktijdig meerdere spiergroepen. Foto: indebuurt.nl

Je traint efficiënter

Heerlijk fris maar wel behoorlijk vermoeid klets ik na afloop nog wat na met Patrick. Ik ben toch wel benieuwd wat nou echt de resultaten zijn van zo’n EMS-training. “Je traint gelijktijdig meerdere spiergroepen. De training is hierdoor ook efficiënter als het gaat om spieropbouw en het verminderen van lichaamsvet. Ook zorgt EMS voor een betere doorbloeding en werkt het goed tegen pijnklachten”, legt Patrick uit. “Mannen krijgen bijvoorbeeld een grotere borst-, been- en arm omvang. Vrouwen zullen eerder een strakker lichaam krijgen.”

Een hoop spierpijn!

Met die fijne wetenschap trek ik de deur achter me dicht en ga ik weer richting de redactie. Ideaal, toch? Dat je in je lunchpauze twintig minuten kunt sporten – en dus eigenlijk anderhalf uur krachttraining volgt. Denk jij nou ook: hé, dat EMS is écht iets voor mij! Dan kun je net als ik een proefles volgen. En geloof me: je haalt echt het beste in jezelf naar boven. Kun jij je herinneren dat je vier dagen na het sporten nóg spierpijn had? Nee? Tijd om langs te gaan!

Helemaal enthousiast geworden? Snappen we! Hier boek je ook zo’n fijne proefles. 

Lees ook:

Totaal Vitaal

Diëten is trainen om dik te worden: hier helpen ze je om écht goed af te vallen!

Diëten: we moeten (of willen) er allemaal weleens aan geloven. Een heleboel mensen kiezen ervoor om ...
small group training

Bij Totaal Vitaal hebben ze nu iets nieuws en dat wil je meemaken

Wil jij graag tijdens het sporten de voordelen van persoonlijke begeleiding en vind je het daarnaast...
totaal vitaal

Feestje: jeugdvrienden Bas en Patrick runnen 10 jaar Totaal Vitaal

Jeugdvrienden Patrick van Erp en Bas Jansen ontkurken ongetwijfeld een lekkere fles bubbels. Hun zaa...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Totaal Vitaal. Meer over Totaal Vitaal ontdekken?

Totaal Vitaal sportcentra

Nu gesloten09:00 - 12:00

Noordhoekring 328, Tilburg

Bekijk meer:sportcentra

adv.