Gaaf! Deze bekende sporters zijn geboren in Tilburg

Talent is er genoeg in Tilburg, maar dat wist je vast al. Zeker op het gebied van sport zijn er een paar Tilburgers op wie we ontzettend trots zijn. Ze hebben een record op hun naam staan, EK’s en WK’s gewonnen, of zelfs Olympische medailles boven hun bed hangen. Ga er gauw voor zitten: deze 11 bekende sporters zijn geboren in onze stad. (En deze 11 BN’ers trouwens ook). 

Marcel Wouda

marcel wouda
Foto: ANP

Inmiddels is Marcel al een tijdje gestopt met zwemmen. Hij is nu zwemcoach en was de eerste Nederlander die wereldkampioen langebaanzwemmen in het bad werd. Gaaf hè? Ook deed Marcel drie keer mee aan de Olympische Spelen op tien verschillende onderdelen, alleen dat werd niet zo’n succes. De Tilburger heeft maar één bronzen medaille boven z’n bed hangen.

Stef Clement

stef clement
Foto: ANP

Stef kennen we natuurlijk allemaal. Hij maakte precies tien jaar geleden zijn debuut in de Tour de France en behoort inmiddels tot de beste wielrenners van Nederland. Vooral in eigen land won de Tilburger een paar prijzen. Zo werd hij meerdere keren Nederlands kampioen tijdrijden. In buitenlandse rondes won Stef zo nu en dan een etappe. Alleen de grootste medailles ontbreken nog. Of de 34-jarige wielrenner die nog pakt? Who knows. 

Jackie Groenen

Jackie Groenen
Foto: ANP

Ze is pas 22 jaar en nu al Europees Kampioen. Jackie won dit jaar het EK vrouwenvoetbal in eigen land met Oranje en pakte daarmee haar eerste grote prijs. Althans… Als judoka werd de Tilburgse ook al vier keer Nederlands Kampioen (2007 t/m 2010). Daarna ging ze toch maar voetballen. Ze was tijdens het EK basisspeler van Oranje en voetbalt sinds 2015 in Duitsland bij 1. FFC Frankfurt.

Floris Evers

floris evers
Foto: ANP

Wat een succesvolle carrière heeft Floris toch gehad. Hij speelde meer dan 175 wedstrijden voor het Nederlands hockeyelftal en was erbij op twee Olympische Spelen. In 2004 als broekie, in 2012 als routinier. En daar pakte hij misschien wel de mooiste prijs uit z’n carrière: zilver! Die medaille hangt vast nog boven zijn bed, ook al hockeyt Floris sinds 2013 op een laag niveau in Amstelveen als amateur.

Jim van Fessem

jim van fessem
Foto: ANP

Jim, of eigenlijk Jimmy, kennen we natuurlijk allemaal. Niet alleen omdat hij jaren keepte in de eredivisie, maar vooral vanwege z’n bouw. In elk stadion konden ze er goed om lachen: een wat vollere keeper in de goal. Als echte cultheld keepte Jim jaren bij Willem II. Hij ging daarna naar Vitesse, De Graafschap en je raadt het al: aartsrivaal NAC. In 2012 stopte hij na nul minuten in vier seizoenen met profvoetbal. 

Greg van Hest

greg van hest
Foto: ANP

Van Greg hebben we inmiddels al even niets meer gehoord, maar hij mag zeker niet vergeten worden. De marathonloper werd tussen 1996 en 2008 zeven keer Nederlands kampioen. Ook is hij nog altijd Nederlands recordhouder van de 20 km hardlopen en de halve marathon. 

Ageeth Boomgaard

ageeth boomgaard
Foto: ANP

Ageeth ben je misschien alweer vergeten, maar de oud-hockeyster hoort zeker in dit rijtje met bekende sporters thuis. Ze speelde 192 interlands voor Oranje en scoorde daarin 86 doelpunten. Ook bij HC Den Bosch was Ageeth erg succesvol: ze won zeven landstitels op rij en vijf keer op rij de Europa Cup 1. Ook werd de Tilburgse twee keer topscorer van de hoogste damesklasse. Tot afgelopen maart was ze assistent-bondscoach van de Belgische hockeyvrouwen.

John Lammers

john lammers
Foto: ANP

Een supervoetballer was John niet, maar we kennen hem natuurlijk allemaal. De Tilburger speelde maar twee seizoenen bij Willem II en verder bij andere Brabantse clubs (RKC en NAC). Daarna werd John jaren trainer van de Willem II-jeugd en inmiddels is-ie vertrokken naar Denemarken.

Sam Lammers

sam lammers
Foto: ANP

Inderdaad. Wéér een Lammers. Ook meteen de jongste van dit lijstje. Met z’n 20 jaar heeft Sam nog een hele carrière voor zich. De voetballer speelt pas sinds 2015 bij PSV en was afgelopen seizoen erg belangrijk voor de beloften. Hij maakte ook nog eens z’n debuut bij de grote mannen. Van Sam gaan we zeker nog heel veel horen!

Sam Oomen

sam oomen
Foto: ANP

Gaan we door met nog een jonkie. En dit keer een nieuwe Sam. Met z’n 21 jaar heeft ook Oomen nog heel wat mooie jaren te gaan. De wielrenner fietst inmiddels voor Team Sunweb en timmert daar hard aan de weg. In 2016 haalde hij al z’n eerste profoverwinning. Hoeveel er nog volgen? Wij denken genoeg!

Lia Hinten

lia hinten
Foto: ANP

Natuurlijk kan een vrouw in dit lijstje niet ontbreken. Daarom leek het ons mooi om met Lia af te sluiten. Zij bewees in de jaren ’70 dat Tilburg ook supervrouwen heeft. De atlete won zes Nederlandse titels en pakte ook nog meerdere Nederlandse records. Uiteindelijk deed ze één keer mee aan de Olympische Spelen (1964). Daar pakte ze geen gouden medaille, maar later wel dubbel goud: haar zoon. Ze was de eerste ooit die tijdens de Spelen zwanger was.

Denk je nu: hé, ze zijn een bekende sporter vergeten! Laat het ons dan even weten

Meer in deze categorie

Sport

Ga naar “Felmy wandelt 40 kilometer vanaf Tilburg: ‘Ik geef niet snel op’”

Felmy wandelt 40 kilometer vanaf Tilburg: ‘Ik geef niet snel op’

Ga naar “Megabonken en turtles in de aanslag: het NK knikkeren komt naar Tilburg”

Megabonken en turtles in de aanslag: het NK knikkeren komt naar Tilburg

Ga naar “Al 22 jaar samen skaten door Tilburg: ‘Samen uit, samen thuis’”

Al 22 jaar samen skaten door Tilburg: ‘Samen uit, samen thuis’

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Boodschappen
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Lacoste polo S (3) t/m XXL (7) van € 99,90 voor € 49,99”

Lacoste polo S (3) t/m XXL (7) van € 99,90 voor € 49,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Blokker koekenpannenserie Comfort van € 14,99 voor € 8,99”

Blokker koekenpannenserie Comfort van € 14,99 voor € 8,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Meubelmaker”

Meubelmaker

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Inpakker fotopapier Fulltime”

Inpakker fotopapier Fulltime

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Teamleider transport”

Teamleider transport

 • Luba Uitzendbureau Tilburg
 • Fulltime
Ga naar “Consultant Olympia”

Consultant Olympia

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Talentcoach bij Work-on”

Talentcoach bij Work-on

 • Work-On
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Spoorpark LIVE”

Spoorpark LIVE

 • Van 18 jun t/m 19 jun
Spoorpark LIVE
Ga naar “Mout Bierfestival”

Mout Bierfestival

 • Van 26 mei t/m 29 mei
Mout BierfestivalMout Bierfestival
Ga naar “Festival van het Levenslied”

Festival van het Levenslied

 • Van 11 jun t/m 12 jun
festival van het levenslied
Ga naar “Hap Stap Festival”

Hap Stap Festival

 • Van 3 jun t/m 6 jun
Hap Stap Festival 2018:
Ga naar “MeiMarkt”

MeiMarkt

 • Van 4 jun t/m 5 jun
MeiMarkt