Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van chipsgirl naar fitgirl: Rowie volgt een les aerial yoga

Door Rowie van der Vliet 23 oktober 2017

Ik ben geen fitgirl, maar eerder een chipsgirl. Tot voor kort verzon ik de creatiefste excuses om maar niet te gaan sporten. Bestaat er überhaupt wel een sport die ik leuk vind? Ik ga de sporten in Tilburg proberen. Deze week: aerial yoga.

Ik moet iets bekennen: ik kan niet met mijn vingers bij mijn tenen komen tijdens het rekken en strekken. Als klein meisje was ik de laatste van de klas die leerde duikelen op het klimrek. Ik kon het voor één middag, maar toen brak ik mijn arm. Sindsdien vermijd ik alles wat ook maar een beetje in de buurt komt van acrobatiek. Tot voor kort; ik volgde namelijk een les aerial yoga bij Movonne.

Vertrouwen in de doeken

De yogaposes worden niet alleen op een matje uitgevoerd, maar ook in doeken die aan het plafond hangen. De sporters hijsen zich op en wikkelen zich in het doek om vanuit de lucht oefeningen te doen. Ik zie je nu denken: moet je dan niet heel lenig zijn? Breek je dan niet je nek als je valt? Nee, dat valt reuze mee. “Ik laat je niet zomaar iets doen”, lacht instructrice Yvonne. De twijfels ziet ze bij meerdere proeflessers terugkomen. “Het is ook moeilijk in het begin. Je moet leren vertrouwen in de doeken, in mij en in je eigen lichaam.”

Aerial yoga Movonne
Foto: Freddie de Roeck

Zoetgevooisde stem

Wanneer de rustige muziek aangaat, ben ik helemaal klaar om zen te worden. Ik zwaai en strek met mijn armen en probeer tegelijkertijd mijn draai te vinden in een yogales. Aangezien ik überhaupt nog nooit een yogales heb meegemaakt, kijk ik soms even hoe de buren het doen. Sommige poses voelen als opdrukken, maar dan zonder schreeuwerige spierbal die bevelen geeft. De zoetgevooisde stem van Yvonne leidt mij de opwarming door. “Je mag tussendoor drinken, maar drink niet teveel want we gaan zo ondersteboven in de doeken hangen”, zegt ze nonchalant.

Ondersteboven in de doeken?!

Wacht eens even, ondersteboven in de doeken hangen?! En ik maar denken dat we gezekerd vast zouden zitten zoals bij muurklimmen en dan onze armen en benen het werk zouden laten doen. Ik krijg het geluid van een alarmbel in mijn hoofd, misschien wel de sirene die mij naar het ziekenhuis moet brengen. Ik probeer zo stil mogelijk te slikken en ga door met mijn lessen. De doeken komen al snel daarna tevoorschijn. Ik kijk even naar boven. Een soort dunne hangmat wordt naar beneden gehaald.

Aerial yoga Movonne
Even goed kijken wat de bedoeling is, hoor. Foto: Freddie de Roeck

Loslaten

De rustige muziek speelt door. Met haar vriendelijke stem geeft Yvonne mij toch wat hoop. Ik kan altijd zelf mijn grenzen aangeven. Joh, als ze ondersteboven gaan hangen, moet ik natuurlijk niet meedoen. Stapje voor stapje legt Yvonne uit hoe de poses in zijn werk gaan. Sommige sporters hebben de aanwijzingen amper nodig, terwijl anderen steeds weer hun eigen grens opzoeken. “Rowie, je handen loslaten”, zegt Yvonne vriendelijk. De vingers die eerst krampachtig aan het doek geklemd zaten, voel ik losser worden. Ik adem diep in en uit en laat los. Letterlijk én figuurlijk.

I believe I can fly Foto: Freddie de Roeck

Kleine groep

Aerial yoga Movonne
Mam, ik kan dit! Foto: Freddie de Roeck

Ja, je moet jezelf vast houden in de doeken, maar Yvonne is er als de kippen bij als ze ziet dat je hulp nodig hebt. De groep is klein en daardoor ziet ze meteen wie wat hulp nodig heeft. Bovendien volg je niet één proefles, maar krijg je er drie. Zo kun je pas echt proberen of aerial yoga iets voor jou is.

Ik maak een… handstand

Door de les heen houd ik de doeken af en toe nog krampachtig vast of laat ik mijn benen bungelen. Maar dan zet ik de knop om en durf ik echt los te laten – ook in mijn gedachten. Al snel hang ik in de doeken met geen voeten of handen op de grond. Ik merk dat wanneer ik mij druk maak en mijn spieren aanspan dat het dan niet lukt. Wanneer ik mij ontspan en het over mij heen laat komen, doe ik dingen waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou kunnen. Yvonne helpt mij in de doeken wikkelen en ineens maak ik een handstand. Daar sta ik dan – met mijn hoofd dichter bij de vloer dan mijn benen. En ik heb mij in geen tijden zo trots en ontspannen gevoeld.

Grenzen verleggen

“Wat goed, Rowie”, zegt Yvonne na de les. “Kijk eens wat je allemaal gedaan hebt.” Ik heb echt mijn grenzen verlegd en er zelfs nog een heel belangrijke les aan over gehouden. Stressen en jezelf druk maken levert minder op dan ontspannen. Dankzij aerial yoga heb ik dat letterlijk gezien. Als ik de foto’s terugzie, zag het er in mijn hoofd toch iets charmanter uit. Vrienden moeten in eerste instantie lachen als ze horen dat ik met mijn houterige lijf deze les heb gevolgd. Maar ik heb het toch maar mooi gedaan en ik kon het nog ook!

Aerial yoga Movonne
Bewijsmateriaal van het helpen bij de handstand van Rowie Foto: Freddie de Roeck

Movonne biedt verschillende abonnementen aan. Met een lidmaatschap mag je ook een les pilates, early morning yoga of hatha yoga komen volgen. De lessen aerial yoga vinden plaats op woensdagavond. Bekijk hier op het gemakje het lesrooster en de verschillende pakketten.


Meer over Movonne ontdekken?

Movonne yoga

Vandaag gesloten

Tournooistraat 7, Tilburg

Bekijk meer:yoga

Meer over

Sport

adv.