Hoeveel inwoners heeft Tilburg? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over de stad Tilburg, haar inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

Hoeveel inwoners heeft Tilburg?

Tilburg telt 217,268 inwoners. De leeftijdcategorie 15 t/m 29 jaar is met 23,5% het sterkst vertegenwoordigd.

In welke wijk wonen de meeste mensen?

Binnenstad 6.739

Oud-Zuid 42.136

Tilburg Oost 744

Oud-Noord 34.300

Tilburg Noord 23.889

Tilburg West 26.688

Tilburg Zuid 8.907

Tilburg Zuid-West 10.562

Reeshof 42.979

Noord-West 194

(cijfers uit 2019)

heuvel tilburg
Het heuvelplein in Tilburg Foto: ANP Foto

Wat maakt Tilburg zo bijzonder voor ondernemers?

Tilburg is economisch gezien een succesvolle regio in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Elsevier en Bureau Louter. Verschillende buitenlandse bedrijven zijn gevestigd in Tilburg. Dat geeft wel aan hoe interessant de stad is. Tilburg is vooral een belangrijke transportstad: met tien grote industrieterreinen is het één van de belangrijkste industriecentra van Nederland. Verder ligt het centraal station tegen de rand van het winkelcentrum. De nabijheid van winkels, restaurants en andere voorzieningen is voor de mensen die hier werken een groot pluspunt.

Hoe zit het met het verleden?

Tilburg staat bekend om z’n rijke industrieverleden. De stad kwam door de wolindustrie al vroeg in de Middeleeuwen tot bloei. In de 15e eeuw ontwikkelde Tilburg zich tot machtige industriestad. Dat is nog altijd terug te zien in De Spoorzone, dat laat zien hoe trots we zijn op ons verleden. Ook plekken zoals het TextielMuseum houden de naam van Tilburg als textielstad hoog.

Waar staat Tilburg om bekend?

Schrobbèler, de Tilburgse Kermis, Willem II natuurlijk. Maar Tilburg is veel meer. Tilburg is tegenwoordig een moderne, internationale stad. Een mixed grill van kinderen van wolarbeiders, studenten, expats, hipsters, bekende voetballers, enzovoorts. Je komt hier niet voor een grachtentocht langs oude pandjes met een rijk verleden. Tilburg is vooral na de Tweede Wereldoorlog flink gegroeid en dat zie je overal om je heen. Ieder stadsdeel heeft weer een eigen gezicht. En we kunnen eindelijk zeggen dat we trots zijn op Tilburg.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Tilburg?

De Tilburgse binnenstad barst van de interessante highlights. Een aantal handvatten die je zeker ‘moet doen’ willen we je niet onthouden:

Musea: De Pont, Natuurmuseum Brabant, Textielmuseum.
Parken: Spoorpark, Wandelbos, Leijpark én landgoed Moerenburg.
Theaters: Theaters Tilburg, Poppodium 013, Theater De Nieuwe Vorst, Stadstheater De Boemel
Evenementen: Tilburgse Kermis, Meimarkt, Roadburn Festival, Hap Stap Festival, Tilburg Ten Miles

Poppodium 013. Foto: indebuurt Tilburg

Wie zijn de burgemeester en wethouders van Tilburg?

De burgemeester van Tilburg is Theo Weterings en hij is lid van de VVD. De wethouders zijn Berend de Vries (D66), Esmah Lahlah, Rolph Dols (CDA), Mario Jacobs (GroenLinks) en Marcelle Hendrickx (D66).

Hoe zit het met de bereikbaarheid van Tilburg?

Tilburg is goed bereikbaar via verschillende wegen. Het ligt aan twee van de drukste snelwegen van Nederland: de A58 (vanaf Rotterdam/Breda en Maastricht/Eindhoven) en de A65 (vanaf Utrecht/Den Bosch).

Liever met de trein? Vanuit het hele land ben je zo in Tilburg. Reis je bijvoorbeeld vanuit Utrecht, dan ben je er in vijftig minuten. Maar ook vanuit het oosten (Nijmegen), zuiden (Maastricht) en westen (Rotterdam) ben je binnen een uur in Tilburg. Vanaf het station loop je ongeveer in vijf minuutjes naar het centrum. Check de website van de NS voor vertrektijden.

Heb je geen zin om naar het centrum te lopen? Arriva zorgt voor het busvervoer in Tilburg. Raadpleeg voor routes en vertrektijden 9292.