Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoeveel inwoners heeft Tilburg? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over de stad Tilburg, haar inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

Hoeveel inwoners heeft Tilburg?

Tilburg telt 212.941 inwoners, met een bevolkingsdichtheid van 1.817 inwoners per vierkante kilometer. De leeftijdcategorie 45 t/m 64 jaar is met 25,8% het sterkst vertegenwoordigd. Met 53,1% zijn de meeste personen ongehuwd. Daarnaast is 7,8% procent van de inwoners gescheiden en 4,6% is weduwe. 

In welke wijk wonen de meeste mensen?

Binnenstad 6.360

Oud-Zuid 39.153

Tilburg Oost 764

Oud-Noord 32.799

Tilburg Noord 22.834

Tilburg West 30.144

Reeshof 42.705

(cijfers uit 2013)

heuvel tilburg
Het heuvelplein in Tilburg

Wat maakt Tilburg zo bijzonder voor ondernemers?

Tilburg is economisch gezien een succesvolle regio in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Elsevier en Bureau Louter. Verschillende buitenlandse bedrijven zijn gevestigd in Tilburg. Dat geeft wel aan hoe interessant de stad is. Tilburg is vooral een belangrijke transportstad: met 10 grote industrieterreinen is het één van de belangrijkste industriecentra van Nederland. Verder ligt het centraal station tegen de rand van het winkelcentrum. De nabijheid van winkels, restaurants en andere voorzieningen is voor de mensen die hier werken een groot pluspunt.

Hoe zit het met het verleden?

Tilburg staat bekend om z’n rijke industrieverleden. De stad kwam door de wolindustrie al vroeg in de Middeleeuwen tot bloei. In de 15e eeuw ontwikkelde Tilburg zich tot machtige industriestad. Dat is nog altijd terug te zien in De Spoorzone, dat laat zien hoe trots we zijn op ons verleden. En wist je trouwens dat het verleden nog altijd terug te zien is in ons logo? Kijk maar eens goed naar het wapen!

Waar staat Tilburg om bekend?

Schrobbèler, de kermis, Willem II natuurlijk. Maar Tilburg is veel meer. Tilburg is tegenwoordig een moderne, internationale stad. Een mixed grill van kinderen van wolarbeiders, studenten, expats, hipsters, bekende voetballers, enzovoorts. Je komt hier niet voor een grachtentocht langs oude pandjes met een rijk verleden. Tilburg is vooral na de Tweede Wereldoorlog flink gegroeid en dat zie je overal om je heen. Ieder stadsdeel heeft weer een eigen gezicht.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Tilburg?

De Tilburgse binnenstad barst van de interessante highlights. Een aantal handvatten die je zeker ‘moet doen’ willen we je niet onthouden:

Musea: De Pont, Natuurmuseum Brabant, Textielmuseum.
Parken: Wilheminapark, Wandelbos, Leijpark én landgoed Moerenburg.
Theaters: Theaters Tilburg, poppodium 013, MIDI.
Evenementen: Tilburgse Kermis, Meimarkt, Roadburn Festival, Hap Stap Festival, Tilburg Ten Miles, Tilburg Bierfestival, Festival Mundial.

013
Foto: ANP

Wie zijn de burgemeester en wethouders van Tilburg?

De burgemeester van Tilburg is Peter Noordanus en hij is lid van de PvdA. Op 1 oktober 2017 stopt hij ermee. De wethouders zijn Berend de Vries (D66), Hans Kokke (SP), Erik de Ridder (CDA), Mario Jacobs (GroenLinks) en Marcelle Hendrickx (D66).

Hoe zit het met de bereikbaarheid van Tilburg?

Tilburg is goed bereikbaar via verschillende wegen. Het ligt aan twee van de drukste snelwegen van Nederland: de A58 (vanaf Rotterdam/Breda en Maastricht/Eindhoven) en de A65 (vanaf Utrecht/Den Bosch).

Liever met de trein? Vanuit het hele land ben je zo in Tilburg. Reis je bijvoorbeeld vanuit Utrecht, dan ben je er in 50 minuten. Maar ook vanuit het oosten (Nijmegen), zuiden (Maastricht) en westen (Rotterdam) ben je binnen een uur in Tilburg. Vanaf het station loop je ongeveer in vijf minuutjes naar het centrum. Check de website van de NS voor vertrektijden.

Heb je geen zin om naar het centrum te lopen? Arriva zorgt voor het busvervoer in Tilburg. Raadpleeg voor routes en vertrektijden 9292.