Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburg kleurt oranje: ‘Door weg te kijken geef je geweld de ruimte’

Geweld tegen vrouwen komt in ons land nog te vaak voor. Daarom kleuren in Nederland in meer dan tweehonderd gemeentes gebouwen oranje. In Tilburg zijn verschillende gebouwen oranje verlicht, zoals Stichting Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg en het Paleis-Raadhuis aan het Stadhuisplein. 

“Meer dan driekwart van alle vrouwen krijgt te maken met seksuele intimidatie op straat”, vertelt Laurens Kleijntjens, projectleider van het mannenemancipatieproject ‘Mans Genoeg’ bij Feniks. “Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen krijgt te maken met lichamelijk of seksueel geweld. Tien procent van de vrouwen in ons land heeft een verkrachting meegemaakt. En iedere tien dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Dit zijn schokkende cijfers waarvan veel mensen niet of onvoldoende op de hoogte zijn. In landen met vergelijkbare cijfers, zoals Frankrijk gaan mensen de straat op om te demonstreren.”

Het goede voorbeeld geven

Volgens Laurens wordt het nog te vaak gezien als een vrouwenprobleem, terwijl het van belang is dat juist meer mannen zich uitspreken tegen geweld. “In veel gevallen van ernstige lichamelijke mishandeling gaat het om partner- of ex-partnergeweld. Schrikbarend is dat negen van de tien plegers van fysiek of seksueel geweld mannen zijn. Maar hoewel de meeste daders mannen zijn, zijn de meeste mannen geen dader. Daarom besteden wij veel aandacht aan het betrekken van mannen als deel van de oplossing van geweld. Door weg te kijken los je niets op, maar geef je geweld de ruimte. Bovendien hangt geweld sterk samen met traditionele normen en verwachtingen voor mannen en mannelijkheid. Dus om geweld te voorkomen moeten we veranderen wat het betekent om man te zijn. We moeten het goede voorbeeld geven aan jongens.”

Tekst loopt door onder de illustratie.

Beeld: Stichting Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg

Oranje uitzending

Het verlichten van prominente gebouwen in de stad is onderdeel van ‘Orange the World’, een wereldwijde campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen. ‘Mans Genoeg’ staat in het teken van deze campagne en de bestrijding van geweld tegen vrouwen. In een speciale uitzending op Omroep Tilburg op woensdag 2 december om 19.10 uur (ieder uur herhaald) besteedt de organisatie extra aandacht aan het betrekken van mannen bij het probleem en het goede voorbeeld geven aan jongens. De uitzending is later online terug te kijken.

Bijeenkomst

Daarnaast nodigt Feniks Tilburgse organisaties en professionals uit voor een speciale online bijeenkomst op 9 december van 13.00 tot 14.00 uur. “Het gaat om organisaties die werken met jongens en mannen en zich willen inzetten tegen geweld. Dit doen we in samenwerking met Emancipator, de landelijke organisatie voor mannenemancipatie. We hopen het netwerk in Tilburg te verstevigen om mannen deel te maken van de oplossing.”

Meer weten over deze evenementen? Klik dan op onderstaande oranje knop.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg. Meer over Stichting Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg ontdekken?

Stichting Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg

Geopend09:00 - 17:00

NS Plein 17, Tilburg

adv.