Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo beleefde redacteur Rowie (26) haar allereerste rijles ooit

Aangeboden door Verkeersschool Tilburg 20 juni 2019

Voor alles is een eerste keer… Redacteur Rowie (26) heeft nog nooit achter het stuur gezeten. Tijd om daar verandering in te brengen. Ze stapt in de auto van Verkeersschool Tilburg voor een allereerste proefles. Spannend!

“Hoe oud ben je”, vraagt instructeur Anne als we al een tijdje door de straten van Tilburg rijden. “26”, zeg ik schuldbewust. “Het werd tijd om te gaan lessen”, zeg ik met een lach. “Ach, dat maakt toch niet uit? Iedereen doet het op zijn eigen manier.”

Eigen tempo

Aan Anne de taak om iedereen de ruimte te geven om op eigen tempo de kneepjes van het autorijden te leren. Tijdens mijn eerste ritje in een auto rijd ik soms een stukje over stoepjes, stuur ik te langzaam of trap ik het gaspedaal in, terwijl de instructeur net aan de koppeling zat. Waar menig Tilburger al flink had lopen zuchten (en een andere automobilist ons toeterend inhaalt), is Anne het wel gewend. Als ik uit automatisme ‘sorry’ zeg wanneer ik een foutje maak, reageert ze ontspannen met: “geeft toch niks, joh?” Laat het maar aan haar over om leerlingen op hun gemak te stellen.

Verkeersschool Tilburg
Rowie volgt een gratis proefles van Verkeersschool Tilburg. Foto: indebuurt Tilburg

Bang hertje?

Het is niet niks zo’n eerste rijles. Met zwetende handen klamp ik vast aan het stuur. Of ik het eng vind? Geen gekke vraag, want als ik later zie hoe ik achter het stuur zat, moet ik toch een beetje denken aan een bang hertje. Eng is een groot woord, maar ondertussen zie ik het stuur wel als houvast – letterlijk. “Je houdt het stuur heel gespannen vast”, merkt Anne door de rijles heen op.

Geen rondjes op rijden op een terrein

Toch begint een ander gevoel op te borrelen. “Vind je het leuk”, vraagt Anne nieuwsgierig. Ja, dat is het! De angst neemt plaats voor enthousiasme. Stiekem geniet ik van het toertje Tilburg op de weg. Al is er geen tijd om rond te kijken zoals ik vaak doe op de achterbank. Maar tijdens de eerste les cross ik al over de ringbanen en rijd ik over de Hasseltrotonde. Niks rondjes rijden op een terrein. De gratis proefles van Verkeersschool Tilburg is een complete beleving.

Rowie vindt het stiekem heel spannend. Foto: indebuurt Tilburg

Handen vol

“Je gaat eerst sturen. Daar heb jij je handen vol aan”, zegt Anne aan het begin van de les. Gelijk heeft ze. Het is aan mij om de auto recht te houden en aan te voelen wanneer het tijd is om op het gaspedaal te drukken. Hoewel ik nog niet hoef te schakelen met mijn handen, schakel ik al volop in mijn hoofd. Elke handeling wordt bijna een mantra. Kijken waar je heen wil, checken of ik niet te snel of te langzaam ga, richting aangeven en geen gas geven als Anne aan de koppeling zit (maar daarna niet vergeten om wél gas te geven).

Aanvoelen

“Goed zo”, zegt Anne als ik een vloeiende bocht naar links neem. “Ja, het gaat al beter”, zeg ik met een grote glimlach. Ik weet niet wat er veranderd is, maar na een halfuurtje stuntelen, krijg ik het een beetje in de vingers. “Je moet het echt aanvoelen”, geeft Anne aan. In een uurtje hoeft de instructeur sommige handelingen niet meer voor te zeggen en lukt het beter om de auto in het midden van de weg te laten.

Verkeersschool Tilburg
De auto rijdt weg… Foto: indebuurt Tilburg

Nog een keer, nog een keer, nog een keer

Een andere leerling van de rijschool brengt mij weer netjes thuis. “O, is het je eerste rijles? Hoe ging het”, vraagt ze nieuwsgierig. Hoewel ik het spannend vond, moet ik toegeven dat ik toch voldaan op de achterbank kruip. De studente is net een weekje weg geweest en mijmert hardop of ze het allemaal nog wel weet. Echt wel! Ze zet mij zonder moeite thuis af. Ondertussen plannen Anne en ik de volgende les al in, want dat leren autorijden moet er toch maar eens van komen. En ik wil natuurlijk voorkomen dat ik alles wél gelijk verleerd ben. Waar ik vol spanning instapte, voel ik mij bij het uitstappen net een kind dat ‘nog een keer’ roept na een gave attractie.

Gratis proefles

Verkeersschool Tilburg biedt gratis proeflessen aan voor zowel de auto als de motor. Wel zo handig! Dit is je kans om, geheel gratis een begin te maken. Heb je de intentie om bij Verkeersschool Tilburg te lessen? Een proefles boek je hier.

Lees ook:

verkeerschool tilburg

Dit is de beste rijschool van Tilburg volgens Marcel

Toen Marcel Govers 18 jaar was, wist hij: dat rijbewijs wil ik snel halen. De student zocht daarom o...
Verkeersschool Tilburg

Desiree van Verkeersschool Tilburg: “Hele families hebben bij ons les gevolgd”

Al meer dan 35 jaar lang zitten Ruud Bindels en Desiree van Gorp met hun Verkeersschool Tilburg aan ...

Meer over Verkeersschool Tilburg ontdekken?

Verkeersschool Tilburg rijscholen

Gesloten09:00 - 17:00

Korvelseweg 32, Tilburg

Bekijk meer:rijscholen

adv.