MAG DAT: voor je eigen oprit parkeren op straat?

Door Emma Koevoets 22 februari 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je je auto voor je eigen oprit parkeren op straat?

We weten allemaal dat je je auto niet voor de oprit van iemand anders mag parkeren. Daar kun je een dikke, vette prent voor krijgen. Maar stel nou dat je twee auto’s hebt. Nummer één zet je op de oprit en nummer twee wil je ervoor zetten. De enige die uit de oprit kan komen ben jij zelf (of je partner) dus je belemmert niemand. Toch? Of stel: je garage staat vol oude zooi, dus je zet je auto op straat, voor de garagedeur. Logische oplossing, toch?

MAG DAT?

Helaas hebben we slecht nieuws: parkeren voor een inrit of uitrit, zelfs als het je eigen in- of uitrit is, mag niet. Dat lezen we in artikel 24 van de RVV (Reglement verkeersregels en verkeerstekens). De enige manier waarop dit wel zou mogen, is als op een officieel bord staat aangegeven dat jij jouw auto op die specifieke plek voor de oprit mag parkeren.

Zomaar een boete

Denk je nu, ach ik belemmer niemand en doe het toch? Dat kan je een boete opleveren. Een langslopende agent weet niet of jouw auto op dit adres thuishoort. Die agent kan dus gewoon denken dat een wildvreemde weigert om parkeerkosten te betalen en daarom voor een oprit staat, bijvoorbeeld. Ook is het voor agenten niet altijd op te zoeken of een auto op een bepaald adres thuishoort, bijvoorbeeld bij leaseauto’s.

Lees ook:

noordstraat

MAG DAT: je huis verhuren aan studenten in Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
hondenpoep

MAG DAT: Je hondenpoep laten liggen in Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
drankkarton weggooien

MAG DAT: je drankkarton bij het oud papier gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.