Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je fiets aan een lantaarnpaal binden?

Door Rowie van der Vliet 15 november 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je jouw fiets aan een lantaarnpaal vastbinden?

Wil je jouw fiets parkeren, is er nergens een stalling of parkeervak te bekennen! Help, wat doe je dan? Tsja, makkelijk toch? Je bindt hem gewoon aan een lantaarnpaal vast. Dan staat hij nog veilig(er) voor dieven ook. Maar mag dat eigenlijk wel?

Verboden?

We pakken de Algemene Plaatselijke Verordering (APV) van Tilburg erbij. In dit document vinden we alle wetten die de gemeenteraad heeft ingevoerd. Ook vinden we een stukje over het neerzetten van een fiets. Het is verboden op of aan de weg een fiets of een bromfiets te plaatsen of te laten staan, indien daardoor overlast veroorzaakt kan worden. Maar mag het dan ook niet aan een lantaarnpaal? Deze wet geeft duidelijkheid: Het is verboden fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan op door het college in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, dan wel ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid aangewezen plaatsen.

MAG DAT?

Mag je een fiets aan een lantaarnpaal vastbinden? Het antwoord is nee. Dat wordt dus toch even een ander plekje zoeken voor jouw fiets. Rijwielen horen volgens de gemeente thuis in de blauwe parkeervlakken in het centrum, in de fietsenrekken of fietsenstallingen. Door de hele stad staan gratis fietsenstallingen, namelijk op de Heuvel, bij de Katterug, op het Pieter Vreedeplein, bij de concertzaal, in Stappegoor en Station Tilburg. Bind jij je fiets (of brommer of scooter) toch vast aan een lantaarnpaal? Dan kan iemand de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) bellen. Zij halen je fiets op en zetten hem in het afhandelcentrum. Wil je hem terug? Dan betaal je tien euro.

Lees ook:

MAG DAT: fietsen met een paraplu in je handen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: fietsen met knipperende lampjes?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
'S Nachts

MAG DAT: fietsen door Tilburg nadat je alcohol op hebt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.