MAG DAT: fietsen met knipperende lampjes?

Door Rowie van der Vliet 28 december 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: fietsen met een knipperend achterlicht?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. Vooral als we op de fiets zitten en kwetsbaar zijn in het verkeer. Maar wat zijn nou precies alle regels rondom verlichting? Mag je met losse lampjes fietsen? En mogen die lampjes knipperen? 

Geen eisen

In Nederland zijn er geen eisen gesteld aan de hoeveelheid licht op je fiets. Dus als je fietslamp kapot is, voldoet ook een batterijlampje dat nauwelijks schijnt aan de regels. Maar voor je eigen veiligheid geldt; hoe meer licht, hoe beter. Autobestuurders zijn daar ook super blij mee. Zeker als je op de Vijfsprong of andere gevaarlijke fietspunten bent.

Losse lampjes

Vaste fietsverlichting, die standaard op je fiets zit, is het beste. Maar je mag dus ook losse fietslampjes gebruiken. Losse lampjes mag je bevestigen op je fiets of op je bovenlichaam, bijvoorbeeld aan je kleding of op je tas. Dus niet op je hoofd, armen of benen. Als je iemand achterop hebt zitten, mag die het achterlicht op zijn rug dragen. Maar dit geldt alleen voor fietsers. Snorfietsen mogen geen losse fietsverlichting gebruiken.

Knipperende fietslampjes

Maar hoe zit het eigenlijk met knipperende fietslichtjes? Op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat knipperende lampjes verboden zijn. Jouw snelheid en afstand zijn met knipperende lichtjes moeilijker in te schatten. Fietsen met knipperende lampjes is dus gevaarlijk.

We zetten wat regels voor fietsverlichting op een rijtje:

  • De kleur van het voorlicht op je fiets of bovenlichaam moet wit of geel licht zijn;
  • De kleur van het achterlicht op je fiets of op je rug moet rood zijn;
  • De lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen;
  • Het licht moet vast aan de fiets bevestigd zijn, of gedragen worden op de borst (voorlicht) of rug (achterlicht).
  • De lampjes moeten goed zichtbaar zijn en mogen niet knipperen;
  • Losse lampjes mogen niet teveel bewegen of bedekt zijn;
  • Extra verlichting is niet toegestaan. Dus fleurige ledjes in je wielen of meer dan één koplamp op een tweewieler mag niet.

Prijs van de boetes

De boetes voor géén of slechte verlichting, kunnen flink oplopen:

Geen licht volgens de regels: € 55,-
Fietsen zonder de verplichte reflectoren: € 35,-

Dus voor je eigen veiligheid én je portemonnee is het beter om met goede verlichting rond te rijden. Let op, deze bedragen gelden in 2018.

Lees ook:

Donker fiets

MAG DAT: fietsen door Tilburg nadat je alcohol op hebt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Fietsen

MAG DAT: je fiets op de stoep zetten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.