MAG DAT: bij noodweer stilstaan op de vluchtstrook?

Door Rowie van der Vliet 11 januari 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: MAG DAT? Met deze week: mag je bij noodweer stilstaan op de vluchtstrook?

Vluchtstrook

Heb je ook wel eens meegemaakt dat je op de snelweg reed en het ineens onwijs hard ging regenen? Hoe hard de ruitenwissers ook heen en weer gaan, het helpt helemaal niets. Je denkt dan misschien zelfs: kan ik niet beter de auto aan de kant zetten?! Soms besluiten automobilisten op de snelweg hun auto op de vluchtstrook te parkeren tijdens een enorme stortbui.

Tsja, MAG DAT? Volgens Rijkswaterstaat is het begrijpelijk dat automobilisten zich op de snelweg niet op hun gemak voelen als het zo hard regent, maar de vluchtstrook is volgens de wet alleen bestemd voor noodgevallen, zoals pech of als er iemand onwel wordt.

Slecht zichtbaar

“Stilstaan op de vluchtstrook brengt ook gevaren met zich mee”, aldus Rijkswaterstaat. “Door de regen ben je slecht zichtbaar en andere weggebruikers verwachten niet dat er auto’s op de vluchtstrook stilstaan. Daarnaast kan het zijn dat er al iemand staat, bijvoorbeeld omdat hij pech heeft of omdat er iemand onwel is geworden. Ook dat kan weer gevaarlijke situaties opleveren.”

Rijkswaterstaat adviseert mensen om tijdens zo’n flinke bui voorzichtig door te rijden. Pas je snelheid aan en zorg dat je goed zichtbaar bent, dus doe je lichten aan. Daarnaast raadt Rijkswaterstaat om afstand te houden en als je toch wil stoppen om dat op een parkeerplaats te doen.

ANWB

De ANWB is het hier niet helemaal mee eens, zo lezen we in het AD. “Wanneer weggebruikers door extreem weer niet meer in staat zijn hun voertuig goed te besturen – vanwege bijvoorbeeld geen zicht op de weg – is net als bij pech of onwel worden uitwijken naar de vluchtstrook de beste keuze”, zegt een woordvoerder.

Situatie te onveilig

“Belangrijk is het dan wel om de alarmlichten aan te doen, zodat andere weggebruikers je kunnen zien.” Ook de Landelijke Eenheid van Nationale Politie zegt dat het eigenlijk niet mag, maar dat er niet wordt bekeurd wanneer de situatie te onveilig is om verder te rijden. Goed om te weten!

road rage lol GIF by Justin Gammon

Lees ook:

frituurvet

MAG DAT: gebruikt frituurvet weggooien bij het restafval?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: fietsen met knipperende lampjes?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Donker fiets

MAG DAT: fietsen door Tilburg nadat je alcohol op hebt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.