Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig: alles wat je nu moet weten voordat je in de Tilburgse bus stapt

Door Rowie van der Vliet 24 mei 2020

De bus pakken in coronatijd, hoe werkt dat momenteel? Moet je nu al een mondkapje dragen in het Tilburgse ov? Hoe werkt de anderhalve meter afstand in de tram of bus? En wat is op dit moment de dienstregeling eigenlijk? Hieronder vind je alle informatie die je moet weten.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Vanaf 1 juni is het in Tilburg en de rest van Nederland verplicht om een mondkapje te dragen in het ov.

De dienstregeling

Foto: Git van den Boer voor indebuurt Tilburg

Arriva rijdt nog altijd met minder personeel en minder reizigers. Daarom zijn er meerdere aanpassingen in de dienstregeling, zo meldt Arriva op 20 mei via de website. Op 1 juni wordt de normale dienstregeling voor de streekbussen in Tilburg weer opgepakt. Goed om te weten: de Efteling-lijnen, buurtbussen en nightliners rijden niet.

Alleen als het echt nodig is

Foto: Asmaa Lhajoui voor de Indebuurt Tilburg

Pak alleen het Tilburgse ov als het echt noodzakelijk is. Dit is een oproep van de regering: de bus blijft natuurlijk een risicovolle plek waar het houden van de 1,5 meter afstand lastiger is.

Afstand is heilig

Foto: ANP

Anderhalve meter afstand houden in de Tilburgse bus (en bij de haltes) is verplicht. Stap alleen in als er ruimte genoeg is om die afstand te houden, en ga niet in de stoel zitten die grenst aan je medepassagier. Komt de bus eraan en zie je dat er al veel mensen inzitten? Wacht dan even op de volgende.

Niet vooraan instappen

Foto: ANP

Om de chauffeur te beschermen tegen besmetting is het niet mogelijk om vooraan in te stappen in de tram of bus: deze maatregel is al vanaf het begin van de coronacrisis geldig. Daarom moet je achterin instappen. Posters op de deur verwijzen je naar de achterkant.

Raak zo min mogelijk aan

Tram op Scheveningen. ANP EVERT-JAN DANIELS
Foto: ANP

Een situatie als hierboven zal dus (gelukkig) niet meer voorkomen. Op de website van Arriva lezen we dat we in de bus zo min mogelijk mogen aanraken.

Maar wat als je je ergens aan moet vasthouden omdat de bus net iets te snel de bocht omgaat? Dan mag jij je natuurlijk wel vasthouden aan een paal of leuning.

Geen kaartje kopen

Foto: ANP

Goed om te weten: je kunt geen kaartjes kopen in de bus. Je moet echt inchecken met je OV-chipkaart of een e-ticket aanschaffen via de website of de app.

Mondkapje

Foto indebuurt

Vanaf 1 juni wordt het mondkapje verplicht in het Nederlandse ov en dus ook in Tilburg. Let op: alleen een niet-medisch mondkapje volstaat, de medische variant is verboden in verband met het dreigende tekort voor de zorg.

Je kunt op steeds meer plekken in Tilburg mondkapjes kopen.

Lees ook:

Marram.Shop

Maringe (27) van Marram.Shop maakt zero waste mondkapjes: ‘Uit de hand gelopen hobby’

Mondkapjes: iedereen vindt er wat van. Of je nu een voor- of tegenstander bent, we kunnen er niet om...

MAG DAT: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic gooien?

De boodschappen doen veel Tilburgers tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden regelm...

Bij deze winkels in Tilburg kun je mondkapjes kopen

Het openbaar vervoer in Tilburg gaat vanaf 1 juni weer volgens de normale dienstregeling rijden: maa...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Verkeer

adv.