Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fietsen over het Pieter Vreedeplein: dit vinden jullie

Door Rowie van der Vliet 10 februari 2020

Loop je rustig te winkelen op het Pieter Vreedeplein, rijd er ineens weer een fietser voor je snufferd langs. Maar ja, aan de andere kant: het is wél een stukkie sneller om daar gewoon te fietsen. Moet het fietsen op het Pieter Vreedeplein verboden worden? Dit vinden jullie.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Niet: Onveilige situatie

Pieter Vreedeplein. Foto: indebuurt Tilburg

De meesten van jullie vinden het maar gevaarlijk, die fietsers op het plein. Frank ziet geen veilig alternatief door de in- en uitgang van de parkeergarage in de Telegraafstraat. Pascal ziet de situatie ook liever veranderen: “Je bent het winkelend publiek alleen maar tot last.” Sommige Tilburgers die hier weleens fietsen geven zelfs aan dat ze op hun stalen ros ook een onveilig of schuldig gevoel krijgen.

Wel: duidelijke markering aanbrengen

Pieter Vreedeplein
Pieter Vreedeplein. Foto: indebuurt Tilburg

“Het was altijd een duidelijke situatie met een fietspad van de Tuinstraat dat aansloot op de Heuvel”, zegt Robert. “Ik heb geen idee wie de huidige chaos bedacht heeft. Het werd erger toen er plots terrassen werden geplaatst op wat oorspronkelijk een rechte weg was. Als er gewoon een duidelijke markering komt, is het probleem zo opgelost.” Anne Marie en andere Tilburgers hebben al een idee om het overzichtelijker te maken: gewoon een rood fietspad met oversteekplaatsen voor voetgangers.

Niet: voetgangersgebied

Pieter Vreedeplein
Pieter Vreedeplein in de sneeuw. Foto: indebuurt

Dennis vindt het maar raar dat je in de Heuvelstraat niet mag fietsen en op het Pieter Vreedeplein weer wel. Volgens hem is het toch echt een voetgangersgebied. Sandra geeft zelfs aan dat ze jarenlang dacht dat fietsen hier verboden was doordat er geen duidelijk pad is. Volgens Nick maak je het plein ook veel aantrekkelijker en veiliger door het af te sluiten voor fietsers en scooters. Richard: “Als je hier voor het eerst komt, schrik je je ’t lazerus als er ’n fietser voorbijschiet. Ga maar eens op een terrasje zitten en hou ’t eens een uurtje in de gaten…”

Wel: rekening houden met elkaar

Deze letters spellen Pieter. Foto: indebuurt Tilburg

Zowel het voor- als het tegenkamp is het met twee dingen eens: we moeten rekening houden met elkaar én een duidelijkere markering zou flink helpen. Ad: “We zullen altijd rekening met elkaar moeten houden, daar is niks mis mee.” Hij draagt verhoogde zijmarkeringen aan als alternatief. Volgens Wendy valt het allemaal wel mee als je gewoon rustig over het (gekeerde) fietspad rijdt. Marc vindt het amol flauwekul. Volgens hem komt het goed als voetgangers en fietsers opletten.

Dit is de situatie nu

Foto: Git van den Boer voor Indebuurt Tilburg

Voor de duidelijkheid: ja, je mag fietsen op een stukje van het Pieter Vreedeplein. Natuurlijk niet midden op het plein, maar langs het oude pand van Hudson’s Bay en Broodje Jantje ligt een fietspad. Dit herken je doordat de zilveren paaltjes langs de kant van het pad staan. In de Frederikstraat en de rest van het Pieter Vreedeplein mag je dus niet fietsen, want dat hoort bij het voetgangersgebied in het centrum.

Lees ook:

Het Pieter Vreedeplein in Tilburg

Tilburgs mysterie: Wie was Pieter Vreede?

Serieus, wie was Pieter Vreede? Misschien moeten we ons diep schamen, maar we hadden eigenlijk geen ...

Tilburgs mysterie: Wat zijn dat voor vormen op het Pieter Vreedeplein?

Even uitrusten tijdens een middagje shoppen? Wie geen zin heeft in een terrasje, kan al jaren terech...
Pieter Vreedeplein

Waarom gaan de liften bij het Pieter Vreedeplein zo vaak stuk?

Wil je de liften op het Pieter Vreedeplein gebruiken? Voor Tilburgers is het algemeen bekend dat je ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Verkeer

adv.