Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Appen en bellen op de fiets mag straks niet meer

Door Rowie van der Vliet 26 september 2018

Al fietsend een appje sturen of nog even een telefoontje opnemen: vanaf zomer 2019 is het ook verboden om je mobiele telefoon op de fiets te gebruiken.

Het verbod gaat op 1 juli 2019 in, is de verwachting. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend, dat door veel partijen wordt gesteund.

Niet vasthouden

Sinds 2002 is het al verboden om een mobieltje vast te houden tijdens het rijden van een motorvoertuig of een bromfiets. Voor fietsers werd steeds een uitzondering gemaakt omdat er minder kans was op een ongeluk. Maar sinds de komst van sociale media is dat zoveel veranderd dat de regels moeten worden aangepast, vindt de minister.

Boete

Het is nog niet duidelijk hoe hoog de boete wordt als je na 1 juli 2019 betrapt wordt op de fiets met een mobieltje in je hand. Voor automobilisten bedraagt de boete 230 euro.

En muziek luisteren?

O ja, het wetsvoorstel geldt niet alleen voor je smartphone! Je mag tijdens het fietsen geen enkel mobiel apparaat vasthouden als het idee van de minister wordt goedgekeurd. We kunnen ons niet voorstellen dat je even op je laptop of tablet kijkt, terwijl jij je begeeft op het fietspad, maar dat mag ook niet! En een muziekje luisteren op de fiets? Helaas pindakaas, als jij je mp3speler of mobieltje met Spotify vasthoudt dan is dat verboden. Al helemaal als je snel even dat ene nummer in de playlist wil skippen.

Lees ook:

inge

Inge werd aangereden door een auto: ‘Sorry mevrouw, ik zat te appen’

Het is dat ze een engeltje bij zich had. Anders had vrijdag de dertiende heel anders kunnen aflopen ...

Quiztime! Hoe goed ken jij deze verkeersregels in Tilburg?

Stoppen bij rood licht, voorrang verlenen bij haaientanden, rechtdoor op dezelfde weg gaat voor… Som...
Rode stoplicht

MAG DAT: krijg je een boete als je door rood loopt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.