Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

In kaart: de gevolgen voor Tilburgse zelfstandigen als de crisis lang duurt

Door Carin van der Meij 12 juli 2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers. Voor enkelen in positieve zin, maar veel meer zelfstandigen zitten op dit moment in zwaar weer. Hoelang kunnen Tilburgse zelfstandigen het hoofd boven water houden als hun inkomen wegvalt? Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zocht het uit.

Het statistiekbureau onderzocht wat er zou gebeuren als zelfstandigen – zowel zpp’ers als ondernemers met personeel – voor een lange periode geen inkomen zouden hebben. Goed om te weten: de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op verwachtingen van het CBS. Per situatie zullen de gevolgen verschillen.

Landelijk

Laten we eerst naar het grote plaatje kijken. Stel je voor: alle ondernemers in ons land hebben een jaar lang geen klanten of opdrachten en dus geen inkomen. Hoelang houdt een huishouden het hoofd boven water als zo’n groot deel wegvalt, maar nog wel een lopende- en spaarrekening, een inkomen van partner en andere extra inkomstenbronnen heeft?

Naar verwachting heeft dan 35 procent van de zelfstandigen niet genoeg buffer om met hun gezin boven de minimumloongrens te blijven. Ter indicatie: de grens ligt iets onder €1.700,- bruto per maand voor een fulltime baan.

Tilburgse zelfstandigen

Als we inzoomen, zien we dat dit verwachte percentage met 37,7 procent voor Tilburgse zelfstandigen hoger is dan het gemiddelde. Als we even heel simpel naar de kleuren op de kaart hieronder kijken, vertelt dat al wat over Tilburg. Het is namelijk een van de weinige gemeentes die tussen de 35 en 40 procent zit. Sterker nog: alleen Helmond en Eindhoven staan er slechter op dan wij.

In kaart

LocalFocus heeft het CBS-onderzoek in kaart gebracht:

Lees ook:

nieuwe wijk Stappegoor

Zo hé! Er komt een compleet nieuwe wijk naar Stappegoor

275 huur- en koopwoningen, zoveel extra woonruimte vinden we straks in Stappegoor. In de zomer van 2...
stadsheer huurwoningen

13 x Tilburgse huurwoningen die nog nog maar net op Funda staan

Wil je graag een woning huren in Tilburg? Dan moet je er net als koopwoningen snel bij zijn. Of je n...

Ja hoor: de gemiddelde huurprijzen dalen, maar in Tilburg zit het anders

Wil je wonen in Tilburg? Trek die portemonnee dan maar open. Of je nu huurt of koopt, in beide geval...

adv.