Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburg heeft zijn eigen tune als eerste stad ter wereld: ‘Gelukkig zijn we net op tijd’

Door Rowie van der Vliet 4 maart 2020

Tilburg heeft een stadswapen, een logo, stadskleuren en een slogan. Maar volgens componist Erwin Steijlen ontbrak er nog iets: een eigen tune. Nu is Tilburg de eerste stad ter wereld met een eigen tune. 

“Het zou heel leuk zijn als niemand het straks meer over mij heeft, maar dat die trompet voor Tilburg staat. Ja, die heb ik er expres in gestopt. Het is een verwijzing naar blaaskapellen, maar als het leger gaat aanvallen hoor je vaak een trompet. En als de koning of een ander belangrijk persoon eraan komt, wordt er op een trompet geblazen.”

DNA van de stad

Je hebt mensen die met passie over hun werk en dan heb je Erwin. De Tilburger maakt muziek voor bedrijven als Shell, Microsoft en Samsung. “Ik doe dat op een andere manier dan anderen met mijn bedrijf Music First Group. In films en media is muziek vaak het laatste proces. Ik draai het om. Ik vind eerst het DNA van een bedrijf en kijk wat voor geluid ik daaraan kan hangen. Muziek is 100.000 jaar oud. Het is ouder dan taal. We gebruikten vroeger muziek om te communiceren. De laatste honderd jaar wordt het gebruikt als entertainment, maar ons brein is nog steeds een muzikaal brein. Dat is wetenschappelijk bewezen.”

Tekst loopt door onder de video.

De tune luister je hier:

 

Net op tijd

Het plan voor de tune van Tilburg, met de naam de Sound of Tilburg, stamt uit 2018. Erwin stelde voor aan wethouder cultuur Marcelle Hendrickx om te onderzoeken of een stad ook een eigen geluid kan hebben. “Dat vond ze stoer. Gelukkig waren we net op tijd. Andere steden zijn hier ook mee bezig. Je kunt ook jaren wachten, maar waarom? Gisteren, toen ik de tune uitbracht, is het wel een beetje ontploft. Ik zat in veel radio- en tv-uitzendingen. Mensen snappen het niet, dus ik moet het nog wel vaak uitleggen. Muziek is echt de belangrijkste verbinder en wordt door marketing vaak vergeten.”

Muzikanten opgelet

Erwin wil dat de Sound of Tilburg écht van Tilburg wordt. Onze stad van makers mag daarom zelf met de tune aan de slag. Elke Tilburger is uitgenodigd vanaf 15 maart in samenwerking met Factorium uitgenodigd om de muziek eigen te maken. Van rappers tot blaaskapellen. Eigenlijk iedereen die muziek maakt. De beste nummers komen in een playlist op Spotify. Update: het Factorium Festival is afgelast en dus wordt de uitnodiging aan muzikanten nog even uitgesteld.

Lees ook:

Tilburgs mysterie: waarom hebben we drie torens als stadswapen?

Noem maar eens drie bekende torens uit Tilburg op. Drie, twee, één... go! Westpoint, de watertoren e...
Tilburgse vlag

Tilburgs mysterie: Dit is waarom onze vlag uit de kleuren blauw en geel bestaat

Wedden dat jij een rood-wit-blauwe vlag op zolder hebt liggen. En misschien bezit je zelfs wel een k...
Carnavalsoptocht 2019 in Tilburg

Tilburgs mysterie: waarom zijn de kleuren van Kruikenstad groen en oranje?

Tijdens carnaval kleurt heel Kruikenstad groen en oranje. Unne echte Kruik of Kruikin loopt rond met...

adv.