Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Snelheidsduivels: dit moet je weten over de nieuwe maximumsnelheid op de A58

Door Carin van der Meij 11 maart 2020

Tilburgse automobilisten moeten vanaf maandag 16 maart 2020 de voet iets van het gaspedaal afhouden. Op alle snelwegen mag je overdag maximaal 100 kilometer per uur rijden. Alleen let op: het kan zijn dat deze nieuwe maatregel betreft de maximumsnelheid op de A58 eerder ingaat. 

Het is een flinke klus voor Rijkswaterstaat: er moeten meer dan vierduizend nieuwe en/of extra verkeersborden geplaatst worden. Hierdoor lukt het niet om overal tegelijkertijd de nieuwe snelheidsregel in te laten gaan.

Eerder dan 16 maart

Woordvoerder Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat legt uit: “Op sommige plekken worden de borden al eerder dan 16 maart onthuld. We kunnen niet op alle plekken tegelijk zijn om dat te doen. Daarom beginnen we vanaf donderdagavond 12 maart met het verwijderen van de zakken over de nieuwe borden. Vanaf het moment dat de nieuwe informatie zichtbaar is, moet je je ook aan die snelheid houden.”

Nieuwe maximum snelheid

Wat gaat veranderen? Vanaf maandag 16 maart mag je tussen 06.00 en 19.00 uur maximaal 100 kilometer per uur rijden. In de avond en nacht (dus tussen 19.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends) verandert er niets op de snelwegen waar je 120 km/u of 130 km/u mag rijden.

Let op: de aanpassing geldt voor maximale snelheden, dus als je voorheen 80 km/uur mocht rijden, is dat nu nog steeds zo.

Nieuwe verkeersborden

Nieuwe regels, nieuwe borden! Op de nieuwe verkeersborden staat een zogeheten tijdvenster. Zo’n tijdvenster geeft aan binnen welke uren de lagere snelheidslimiet geldt. Zo ziet dat eruit:

Tekst loopt door onder de afbeelding

nieuwe borden
Afbeelding: Rijkswaterstaat

Op de hectometerpaaltjes langs de snelwegen staat dat je maximaal 100 kilometer per uur mag rijden. Je kunt hierop niet zien of je in de avond en nacht 120 of 130 mag rijden. “Dat wordt te veel en te kleine informatie. Of we daar nog iets aan moeten of kunnen doen, daar kijken we nog naar. Maar de eerste stap zijn de borden op de toeritten naar de snelwegen.”

Let op de borden!

De Rijkswaterstaat-woordvoerder benadrukt: “De nieuwe borden zijn de belangrijkste informatievoorziening voor automobilisten. Niet de navigatiesystemen, die zijn mogelijk niet geüpdatet. Op élke toerit naar een snelweg staat vanaf half maart een bord met daarop de juiste informatie over de snelheid.”

In kaart

Deze overzichtskaart laat zien welke snelheid geldt vanaf maandag 16 maart op alle snelwegen in het land tussen 19.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends:

rijkswaterstaat snelheid
Afbeelding: Rijkswaterstaat

Lees ook:

Nostalgie: deze dingen waren vroeger heel normaal voor Tilburgse treinreizigers

Op een gemiddelde werkdag stappen er meer dan dertigduizend reizigers in- en uit op ons centraal sta...

Wist je niet: voor deze 7 overtredingen kun je een boete krijgen in Tilburg

Het is simpel: iedereen baalt van een bekeuring. Daar gaan je zuurverdiende centen. Zonde! Veel over...
trajectcontrole n261

Opgelet: binnenkort trajectcontrole op N-weg in Tilburg

Op de N260 in Tilburg (beter bekend als de Burgemeester Letschertweg) komt binnenkort een trajectcon...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.