Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schaduw én minder heet: zoveel bomen staan er in jouw wijk

Door Noah Godefroy 12 augustus 2020

In groene gemeenten hebben bewoners het minder warm. Dat is matig  nieuws voor ons in deze hittegolf, want Tilburg is niet echt een groene gemeente. We hebben hier maar 1,3 bomen per inwoner en ruim 290.000 bomen in totaal.

Eén op de zeven Nederlandse gemeenten telt juist meer mensen dan bomen. Dit zijn vooral grote en middelgrote gemeenten. Denk aan Amsterdam, daar moeten ze het doen met 0,3 boom per inwoner. Oké, dan lijkt 1,3 hoog, maar de gemeente met de meeste bomen per inwoner is Rozendaal. Daar zijn meer dan tweehonderdduizend bomen, tegenover slechts 1,5 duizend inwoners. Dat zorgt ervoor dat elke Rozendaler maar liefst 128 (!) tree friends ‘voor zichzelf’ heeft.

Check hier de cijfers per gemeente:

Op deze kaart zie je goed dat Tilburg een stedelijke omgeving is. Kijk bijvoorbeeld naar de gemeenten om ons heen: die kleuren letterlijk en figuurlijk een stuk groener. Veel hoge groene vrienden betekent ook meer schaduw. Dat merk je meteen als je in het Wandelbos loopt: onder een boom is het koeler dan op het grasveld in het Spoorpark. Dat komt ook doordat een boom water verdampt. Hiervoor gebruikt de boom energie die anders omgezet zou worden in warmte.

Meer bomen = minder hitte

Petra Schoon, specialist klimaatadaptatie bij Cobra Groeninzicht legt uit: “Als er de hele dag schaduw op je huis valt, dan heeft de muur van je huis dus veel minder warmte geabsorbeerd dan wanneer de zon er de hele dag op heeft staan bakken. In dat laatste geval zal de muur die hitte weer uitstralen. Dat is precies één van de redenen waarom het in de stad zoveel graden warmer is dan op het platteland (en dan vooral ’s nachts).”

Verschillen per wijk

Dat Tilburg geen groene gemeente is, is geen garantie voor elke wijk hier. Er zijn flinke verschillen in het aantal bomen per wijk. Verder hebben factoren als bevolkingsdichtheid, windsnelheid, water en verharding (stenen, straten, bebouwing) ook invloed op de temperatuur. Hier zie je hoeveel bomen jouw Tilburgse wijk telt:

Lees ook:

bomen omgewaaid leijpark

Gemeente kapt en snoeit meer dan 200 bomen en dit is waarom

Zo zonde! De gemeente kan niet anders dan meer dan 200 bomen in Tilburg-West en Tilburg-Noord laten ...
Vlaggen Bomenbuurt

VIDEO: Heel de Bomenbuurt hangt vol met vrolijke vlaggen en dit is waarom

Hier word je toch vrolijk van? Wij in ieder geval wel. Tijdens een fietstochtje door de Bomenbuurt k...

VIDEO: Overstroomde weg en omgewaaide bomen in Tilburg

De storm richtte veel schade aan in Tilburg, waaronder bij het Westerpark. Meerdere bomen zijn omgew...

adv.