Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De horror (voor een enkeling): een spinneninvasie in Tilburg

Door Redactie Tilburg 23 september 2020

Als je bang bent voor spinnen zijn dit ongetwijfeld zware tijden voor je. Zo’n dikkerd die in één nacht tijd precies voor je voordeur een web heeft gesponnen. Tja, op iedere vierkante meter zit er wel eentje in deze septembermaand! Waarom zijn er nu zoveel spinnen?

Het viel ons op: je kunt geen plantsoen door of je hebt weer zo’n lekker plakkend web in je gezicht, soms inclusief kriebelbeest dat in je nek kruipt. Ook is het druk op zolder en in de kelder, en misschien heb je al per ongeluk een spin ingeslikt terwijl je lag te snurken. Waarom zien we nu juist veel meer spinnen? In de lente is het paartijd. De jonkies zijn in de herfst groot en vallen meer op. En dan zoeken ze binnen een plekje op op, omdat het kouder wordt.

Dikke kruisspin

Geldt ook voor de kruisspin, die als een ware ‘plaag’ overal lijken op te duiken. Toch zijn ze er het hele jaar, vertelt bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten. “De kruisspin is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.”

Nuttig

Een enkeling is er bang voor, maar eigenlijk zijn de beestjes hartstikke nuttig. Ze vangen namelijk insecten, net als zwaluwen en vleermuizen. “Insecten vormen de basis van de ecologische wereld”, vertelt ecoloog Jan Doevendans. “Daar haken spinnen op in. Ze worden mede door hen onder controle gehouden. Anders waren er veel te veel van.”

Tekst loopt door onder Facebookpost.

Het is weer spinnentijd! Hoe is het met onze kleine (oké, soms grote) vrinden in de Tilburgse schuurtjes? Jagen ze jou…

Posted by Indebuurt Tilburg on Sunday, 20 September 2020

Spinnenkiekje

We vroegen jou op Facebook een foto te maken van die ene spin in je tuin, op je terras of waar je ‘m ook tegenkwam. Geniet ervan als je het mooie dieren vindt en lees vooral niet verder als je er de kriebels van krijgt. Ook een mooie spin gespot in Tilburg? Zet hem er gerust bij!

Lees ook:

Dominika Visser binnenkijken bij

Hé studenten! Zo weet je zeker dat je geen illegale kamer huurt

Goede internetverbinding? Check. Een kamer in Tilburg? Check. Als je eindelijk een kamer in Tilburg ...
Jasmijn

Jasmijn wil anderen helpen met haar verhaal: ‘Mijn droom viel in duigen’

Jasmijn Naomi woont met haar gezin in Tilburg, maar had het liefst aan de andere kant van de wereld ...
De Oliemeulen

7 leuke uitjes in Tilburg om in je eentje te doen

Even een dagje voor jezelf nodig, heb je wat tijd te doden of zijn al je vrienden te druk voor je? L...

adv.