Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je hond aan een paal aanlijnen als jij boodschappen doet?

Door Noah Godefroy 6 december 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je je hond aan een paal aanlijnen als jij boodschappen doet?

Bij veel supermarkten en winkels in Tilburg mag je je hond niet mee naar binnen nemen. Maar waar moet je jouw viervoeter dan laten? Mag je de hond aanlijnen aan een paaltje? We zochten het uit.

Viervoeter mee en gaan

Een herkenbare situatie voor alle hondenbezitters: je bent net aan het koken als je ontdekt dat je geen peper meer in huis hebt. Snel even naar de supermarkt. Hup, jas aan, tas mee en gaan. Maar dan kijkt je hond je met die lieve puppy-ogen aan. Hij smeekt om je aandacht: neem me alsjeblieft mee. Vooruit dan maar. Viervoeter mee en gaan. Maar ja… op de deur van de winkel hangt een sticker waarop staat dat je hond niet mee naar binnen mag. Wat nu?

Tekst loopt door onder de foto.

Hond Tilburg
Bij Superfly mogen honden wel gewoon binnen! Dit is winkelhondje Sushi. Foto: indebuurt Tilburg

De regels

Om erachter of je je hond aan een paaltje mag aanlijnen, raadpleegden we eerst de APV van Tilburg. Na lang zoeken, kwamen we tot de conclusie dat het niet lokaal geregeld is. Door naar de volgende bron die ons misschien kan helpen: de dierenpolitie! En wat blijkt? Er zijn geen regels voor, waardoor het dus geoorloofd is. “In principe mag het dus gewoon. Maar als dieren té lang vastgebonden zitten, kun je wel een melding bij de dierenpolitie maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een hond lang in de volle zon zonder water zit. Dan komen we langs en kijken we ter plaatse wat we kunnen doen”, vertelt een medewerker van de dierenpolitie. Tja, gewoon gauw de winkel in en uit zouden wij zeggen. Geen paaltje in de buurt? Dan kun je hem of haar natuurlijk ook in je fietsmandje laten zitten terwijl jij je boodschapjes doet, maar dan moet-ie wel passen!

Lees ook:

Peuk Tilburg

MAG DAT: je peuk op de grond gooien in Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
goede doel

MAG DAT: op eigen initiatief geld inzamelen voor het goede doel?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Lantaarnpaal fiets Tilburg

MAG DAT: je fiets aan een lantaarnpaal binden?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.