Het regent boomschors in Tilburg en dit is waarom

Door Thijs Dingemans 7 augustus 2018

Op sommige plekken in Tilburg word je momenteel verrast door uit de lucht vallend boomschors. Geen zorgen, het zijn geen zware en dikke stukken boom, dus een helm opzetten is echt niet nodig. Maar waaróm valt al dat schors van de boom? Komt dat door de enorme warme en droge periode waar we in zitten, of is er iets anders aan de hand? 

“Niets aan de hand”, legt de sympathieke boomexpert Jos Kromwijk uit aan onze collega’s van indebuurt Woerden. “Dat zijn platanen en dit is wat er gebeurt door diktegroei van de boom. Hij groeit uit zijn jasje. Dat is elk jaar zo in deze periode.”

Het lijkt wel herfst

Ook de droogte speelt natuurlijk een rol. “Dat de bomen blad laten vallen, kom door de droogte”, legt Jos uit. De boom verdampt namelijk water via het blad en in deze periode wil het juist vocht vasthouden. De boom wil dus blad kwijt. Daarom ziet het er op sommige plekken uit alsof het herfst is in Tilburg.

Een ring erbij

Het loslaten van boomschors valt daar volgens Jos niet onder: “Elk jaar krijgt de boom er een jaarring bij en dan valt de oude schors ervan af. Daaronder zit alweer een nieuwe laag schors. Dit beeld is ook overal hetzelfde.”

Zie ook:

aanslag

Mysterie: Wat is die plakkerige aanslag op je auto en op de straten?

Is het jou weleens opgevallen dat sommige straten in Tilburg plakkerig zijn, net als de auto’s die e...
warme weer

Dit zijn de do’s en don’ts tijdens het warme weer in Tilburg

Het is heerlijk weer in Tilburg. Sterker nog: er is een hittegolf op komst! Tijdens deze hete zomer ...

adv.