Oei, er komt een invasie van wespen en dit kun je ertegen doen

Door Thijs Dingemans 26 juli 2018

Wat is dat mooie weer toch ontzettend fijn! Lekker genieten van een drankje in je achtertuin, of op een terrasje aan het Piusplein. En opeens zie je een zwart-geel beestje voorbij vliegen. Uit een onderzoek van Nature Today blijkt dat er dit jaar meer wespen zijn dan afgelopen jaren. We hebben er – helaas – al een aantal gespot. En het wordt alleen maar erger!

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Bestrijders komen nu al wespennesten tegen ter grootte van een flinke voetbal, en de nesten kunnen de komende weken nog groter worden. Overal in het land worden vier tot zes keer zoveel wespen gezien als gemiddeld. Heb jij er ook last van? Dit kun je zelf doen:

Houd eten en drinken weg

Zet geen eten en drinken in je tuin. Ja goeie tip, maar jij wil wel gewoon genieten van een hapje en drankje. Snappen we. Je drankje kun je ook afdekken met cellofaan en dan een rietje erin steken. Of gebruik een afgedekt jampotglas. Zo komen de wespen niet in jouw drankje. En wil je de tafel schoonmaken, doe dat dan met azijn. Wespen houden niet van azijnlucht.

Pas op met parfum en zonnebrandcrème

Wespen zijn dol op lekkere luchtjes, zoals parfum of zonnebrandcrème. Van citrusgeuren en kruidnagel moeten ze juist niets hebben. Ben je bijvoorbeeld aan het barbecueën? Snij een sinaasappel of citroen in schijfjes, druk daar wat kruidnagels in en leg dit op een schaaltje. Jij vindt het misschien lekker ruiken, maar de wespen vliegen liever de andere kant op.

Maak een nepnest

Wat ook schijnt te helpen: een nepnest. Vul een donkere plastic tas (bijvoorbeeld een vuilniszak) met krant en hang deze op aan je terras. Zorg dat het ongeveer de grootte van een basketbal heeft. De wespen zullen denken dat jouw tuin al ‘bezet’ is door andere wespen en gaan op zoek naar een andere plek.

Blijf rustig

Het is misschien niet de makkelijkste tip wanneer een wesp rond je hoofd zoemt, maar blijf rustig. Als je gaat slaan dan kunnen ze steken en er wordt een stofje geactiveerd bij ze waardoor er nog meer wespen komen.

Verwijderen

Heb je een wespennest in je tuin? Dan kun je bijvoorbeeld dit bedrijf in Tilburg bellen om het weg te laten halen. Voor de verwijdering van zo’n nest moet je wel betalen.

Zie ook:

muggen

Nee hè! Er komt een golf ellendige muggen aan

Haal die klamboe maar weer tevoorschijn! Door de hoge temperaturen en (meer dan) genoeg regen komt e...
buxusrupsen

Nee hè, daar zijn ze weer: buxusrupsen in Tilburg (en dit doe je eraan)

Die warme dagen zijn heerlijk, maar het heeft ook een nadeeltje. De buxusrupsen (ook bekend als buxu...
Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.