Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het kan levens redden: op deze plekken in Tilburg hangt geen AED

Door Carin van der Meij 9 juli 2020

Het kan gebeuren: iemand in je omgeving krijgt een hartstilstand. Wat doe je dan? Je belt natuurlijk meteen 112. Terwijl de ambulance onderweg is, stuurt een reanimatie oproepsysteem een melding naar burgerhulpverleners uit de buurt om met een AED te helpen. De kans is groot dat zo’n apparaat binnen vijfhonderd meter bij jou vandaan is. Alleen nog niet in alle buurten in Tilburg hangt dit levensreddende middel.

Je ziet ze her en der wel hangen, maar wat is ook alweer een AED? De afkorting staat voor ‘automatische externe defibrillator’. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen als iemand een hartaanval krijgt. Iedereen mag een AED gebruiken, de Hartstichting raadt wel aan om alsnog een reanimatiecursus te volgen.

AED

De Hartstichting en HartslagNu streven ernaar om Nederland volledig AED-dekkend te maken. Dit betekent dat er overal binnen vijfhonderd meter een AED is. Op dit moment zijn er rond de 25.000 aangemelde apparaten. Om volledig dekkend te zijn, moeten er nog meer worden opgehangen.

Meer AED’s in Tilburg

De twee organisaties brachten de laatste AED-loze zones in kaart. Op deze kaart staan rode cirkels aangeduid. Die geven aan in welke buurten nog geen AED’s hangen, die dag en nacht bereikbaar zijn voor de buurt en aangemeld staan bij het reanimatie oproepsysteem. In Tilburg is dat helaas het geval in: Broekhoven, Groenewoud, Oud-Zuid en Dalem-Zuid.

Hangt er in jouw buurt nog geen AED? Check de website van de Hartstichting hoe je dit apparaat aanschaft.

Lees ook:

Goed om te weten: hier in Tilburg vind je AED’s

We hopen natuurlijk dat je ze nooit hoeft te gebruiken, maar stel dát je er toch ooit een nodig hebt...
ETZ Elisabeth

Wow! Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis krijgt een compleet nieuw ziekenhuis

Nieuwbouw! ETZ Elisabeth krijgt er flink wat ruimte bij, zo meldt Brabants Dagblad. In 2022 start de...

adv.