Nieuwe woningen bij de Spoorzone: dit is wanneer je ze bezichtigt
Aan de Lange Nieuwstraat komt het Stadshof, dat zijn vijftien nieuwbouwwoningen met een eigen warmtepomp. Ben jij benieuwd hoe dit…
Het nieuwe entreekunstwerk van de LocHal is op 7 januari feestelijk onthuld aan de Burgemeester Brokxlaan. Het kunstwerk is een ontwerp van Pien den Hollander. “Een bijzonder project, al is het maar omdat het zolang geduurd heeft,” noemt Henri Swinkels van Kunstloc het.
Kunstloc Brabant is een organisatie dat zoveel mogelijk mensen in aanraking wil brengen met kunst en cultuur. In 2018 zocht deze organisatie naar een ontwerp voor een kunstwerk bij de noordelijke ingang van de bibliotheek LocHal. De twee eisen? Het moest een kunstwerk zijn en ook nog gewoon goed werken als deur. Het ontwerp van Pien den Hollander werd uitgekozen. “We waren op slag verliefd op haar idee.”
Wat is het idee van Pien? Het werkt zo: een stalen plaat hangt ’s nachts aan een kraan en voor de entree van de LocHal. Als de bibliotheek opengaat, komt die plaat in beweging. De ‘deur’ beweegt heel langzaam naar achteren en maakt tegelijkertijd een kwart rondje. Die beweging is zo langzaam dat je dit nauwelijks ziet. Op de terugweg draait de plaat nog eens een kwart rondje en beweegt weer naar voren. Aan het eind van de dag sluit de plaat de bibliotheek LocHal weer af.
De tekst loopt door na de foto >
De inspiratie voor het kunstwerk haalde Pien uit het verleden van de LocHal: vroeger was het gebouw onderdeel van de centrale werkplaats van de NS. De LocHal heeft er zijn naam aan te danken, het was vroeger namelijk de locomotiefhal. Pien: “Als je de LocHal Googlet, kom je een foto tegen van een opgetilde locomotief. Een waanzinnig beeld. Zoiets massiefs wilde ik ook terug laten komen.” Massief kun je het stalen kunstwerk gerust noemen. “De plaat weegt 1.500 kilo,” vertelt Pien.
Tijdens de onthulling krijgen de aanwezigen een demonstratie te zien: de deur maakt de beweging waar deze normaalgesproken een dag over doet. Wat opvalt is dat de stalen plaat niet alleen naar voren beweegt en een draai maakt, maar ook omhoog en omlaag komt. “De vloer in de ruimte loopt een beetje omhoog,” zegt Pien. “Daarom wordt de deur dertig centimeter omhoog getakeld als die naar achteren beweegt.”
De tekst loopt door na de foto’s >
Wil je zelf zien hoe de stalen plaat beweegt? Bekijk dan dit filmpje:
Het kunstwerk realiseren was een flinke kluif. Door de coronacrisis en de gestegen materiaalkosten kreeg het project te maken met veel vertraging. Maar Henri van Kunstloc Brabant, wethouder Marcelle Hendrickx en ontwerper Pien zijn het met elkaar eens: op het resultaat mag Tilburg trots zijn. Tijdens de onthulling regent het dan ook complimenten.
Bijvoorbeeld van Henri van Kunstloc. Hij zegt: “Het kunstwerk past zo goed bij de LocHal dat je bijna denkt dat het er altijd al hing.” Wethouder Marcelle noemt het een ‘geweldig kunstwerk’. “Het past ook helemaal in Tilburg, want we hebben hier iets met draaiende kunstwerken.” Pien neemt de complimenten in ontvangst en bedankt daarnaast zelf ook een groot aantal partijen die een bijdrage leverden. Ze geeft de gemeente Tilburg ook een compliment terug: “In 2018 was de LocHal nog niet af en wist ik niet dat dit de huiskamer van Tilburg zou worden. Het is een ontzettend mooi gebouw en als Bredase ben ik er zelfs een beetje jaloers op.”
In onze gids
Populaire rubrieken