Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meer dan 20 Tilburgse artiesten werkten samen aan een album op afstand in quarantaine

Door Rowie van der Vliet 26 mei 2020

De afgelopen weken zagen er door het coronavirus ook anders uit voor Tilburgse artiesten. Toch laten Tilburgers maar weer eens zien hoe creatief ze zijn. Meer dan 20 hiphopartiesten werkten samen aan één album op afstand. “Alles is op afstand gedaan. Niemand heeft elkaar gezien”, vertelt initiatiefnemer Tim van Dongen (34) over het project.

Tim bedoelt dan ook echt alles. Van het artwork tot de opgenomen raps en van de beats tot de mix van Fab x Paans. Zij hebben alle tracks in elkaar overgemixt. Zo krijg je dat oldschool gevoel van oude mixtapes. Hiphopartiesten uit Tilburg werkten vijf weken lang aan een album. Het heeft de toepasselijke titel In Quarantaine.

Nieuw en oud

“Het is niet per se een ode aan Tilburg. De mixtape is echt ingestoken met het idee laten we het samengevoel naar boven brengen. Hier is de coronashit natuurlijk ook begonnen. Er zijn wel wat referenties naar het virus op het album. Maar het is vooral een kans om nieuw talent te ontdekken en te genieten van de oude garde van rappers en producers uit Tilburg.”

Muziek maken op afstand

Tim bedacht het idee toen hij merkte dat het via Zoomsessies goed ging om muziek te maken met anderen. “Ik dacht: mensen zitten toch thuis en kunnen nu niet veel meer dan thuiszitten en muziek maken. Vanaf dag één was iedereen enthousiast. Na een week hadden we al acht tracks staan. Toen vond ik dat het er 13 moesten worden, want dat past bij Tilburg.”

Onverwachte samenwerkingen

Tim is zelf als hiphopartiest Timm ook te horen op het album. “Ik sta zelf op de plaat met Tilburgse artiesten waarmee ik niet zo snel samenwerk. Niet omdat ik ze niet tof vind, maar omdat het net een ander hoekje van de hiphop is. Dat ik nu wel met ze samenwerk, versterkt het samen-sterkgevoel nog meer.” Tim is ook trots op de samenwerkingen tussen nieuw talent en de oude garde. “Zelf werk ik op de Herman Brood-academie en daar kende ik wat mensen uit Tilburg. Thomas (Aapje van het duo Boef en de Gelogeerde Aap) werkt weer op de Rockacademie en heeft daar wat artiesten gevraagd om mee te doen.”

Typisch Tilburgs geluid

De mixtape is meer dan een unieke samenwerking in een bijzondere tijd. Het is ook een momentopname van het geluid van de Tilburgse hiphopscene op dit moment. “Ik ben trots wat we in zo’n korte tijd hebben neergezet. Het is echt het geluid uit Tilburg. Je hoort geen dancehall beat of afrotrap voorbijkomen, ondanks dat dit genres zijn waar je tegenwoordig niet omheen kunt in hiphop. Mooi om te zien dat Tilburgers vasthouden aan hun eigen geluid.”

Beluister het album hier:

Lees ook:

Jason tekent een contract bij dezelfde platenmaatschappij als OG3NE: ‘Echt een eer’

Brace, Xander de Buisonjé, OG3NE, Tineke Schouten, Youp van 't Hek en Jason Haans. Nee, dit is geen ...
festival circolo poppodium 013

Naar het theater of poppodium vanaf 1 juni? Zo zit het in Tilburg

In theorie kan het: vanaf 1 juni mogen er weer dertig bezoekers exclusief personeel naar het theater...

Lotte en Jules hebben een talkshow over jongeren en corona: ‘We doorbreken taboes’

Lotte Kepers (18) en Jules van Dop (18) waren het zat dat talkshows veel over jongeren praatten, maa...

adv.