Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: hoe hard mag je eigenlijk op een elektrische fiets?

Door Noah Godefroy 24 januari 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: hoe hard mag je eigenlijk op een elektrische fiets?

Je ziet ze steeds vaker: elektrische fietsen. Soms word je bijna van je eigen fiets afgereden doordat iemand op een E-bike je met een noodvaart inhaalt, andere keren lijkt een E-bikebestuurder nauwelijks sneller te gaan dan iemand op een gewone fiets. Hoe hard mag je eigenlijk rijden op een elektrische fiets?

Verschil

Om te beginnen is het handig te weten dat er twee soorten elektrische fietsen bestaan. Je hebt de standaard E-bike en de Speed Pedelec. Een E-bike stopt na 25 km/uur met trapondersteuning geven maar een Speed Pedelecc ondersteunt tot 45 km/uur, er gelden daarom per fiets verschillende regels.

E-bike

De E-bike gaat dus niet zo heel hard. Als je harder rijdt dan 25 km/uur dan voel je dat de trapondersteuning stopt. Lukt het je toch om nog harder te rijden, dan mag dat gewoon. Je kunt een elektrische fiets vrij makkelijk opvoeren naar 35 of zelfs 40 km/uur door de snelheidsbegrenzer eraf te halen. Dit moet je zeker niet doen: je fiets gaat hierdoor sneller kapot en je bent niet meer verzekerd. Dus wil je je snelheid verhogen, dan kun je het beste gewoon wat harder trappen of een Speed Pedelec met hogere snelheid aanschaffen.

Speed Pedelec

Deze elektrische fiets heeft iets andere regels. Je rijdt er bijna twee keer zo hard mee als met een E-bike dus mag je ook niet op het fietspad met een Pedelec, maar moet je op de rijbaan waar auto’s makkelijk 50 km/uur rijden. Ook is het risicovol omdat autochauffeurs zich vaak niet bedacht zijn op fietsers op de rijbaan.

Het voelt soms dus veiliger om juist het fietspad te pakken en niet de rijbaan, bedenk je dan goed dat je je snelheid sowieso moet verlagen. Eigenlijk mag je met de Speed Pedelec helemaal niet op het fietspad, gezien de snelheid van deze fiets heb je namelijk een geel kenteken.

Bronnen: Elektrische Fiets en Fietsnetwerk

Conclusie

In een stad als Tilburg is het waarschijnlijk gewoon veel verstandiger om een niet-opgevoerde E-bike te gebruiken. Je kunt dan veilig over het fietspad en je hoeft je op een aantal plekken na geen zorgen te maken over je snelheid.

Lees ook:

Peuk Tilburg

MAG DAT: je peuk op de grond gooien in Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
goede doel

MAG DAT: op eigen initiatief geld inzamelen voor het goede doel?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Lantaarnpaal fiets Tilburg

MAG DAT: je fiets aan een lantaarnpaal binden?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.