Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Luchtkwaliteit in Tilburg is superslecht: dit kun je zelf doen

Door Rowie van der Vliet 21 januari 2020

De luchtkwaliteit in Tilburg is de laatste jaren niet om over naar huis te schrijven, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2018 is de lucht minder schoon geworden. We vroegen Bram van Milieudefensie wat je zelf kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het RIVM meet de luchtkwaliteit aan de hand van twee schadelijke gassen: stikstofdioxide en fijnstof. Het eerste is een uitlaatgas, fijnstof komt vrij rond veehouderijen en in het verkeer. In Tilburg zweven er van beide gassen veel meer deeltjes rond dan gemiddeld in ons land. Het landelijk gemiddelde voor stikstofdioxide is 18,8 μg/m3 en voor fijnstof: 19,0 μg/m3. Onze luchtkwaliteit is hier iets slechter, want in Tilburg gaat het om 21,3 μg/m3 voor stikstofdioxide. De fijnstof in Tilburg is 19,7 μg/m3.

Meest vieze lucht van Nederland

In Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Rijswijk is de luchtkwaliteit pas écht waardeloos: daar is de meest vieze lucht van Nederland. Bekijk op het onderstaande kaartje wat de luchtkwaliteit is per gemeente:

Dit kun je zelf doen

Je begrijpt: dit is niet best. De uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je luchtwegen, of deze klachten verergeren. Wat kunnen we zelf doen om de luchtkwaliteit rondom Tilburg te verbeteren? Dat weet Bram, campagneleider Klimaat & Verkeer bij Milieudefensie. Hij vertelt: “Als je mee wilt werken aan een betere luchtkwaliteit, laat je auto dan staan en ga met het OV of met de fiets. Houtkachels en vuurtjes zijn gezellig, maar ook deze vervuilen de lucht. Je kunt deze dus beter uit laten. Verder is het geen best idee om vuurwerk af te steken. Rondom de jaarwisseling is de luchtkwaliteit zelfs op zijn slechtst.”

Dit kan de gemeente doen

Volgens Bram kan de gemeente de grootste slagen maken. “Zeker in het verkeer! Mensen kiezen voor de optie die het goedkoopst en het snelst is. Als de gemeente investeert in goed OV en betere fietspaden, wordt het eenvoudig om de auto te laten staan. Dan wordt de luchtkwaliteit écht beter.”

Lees ook:

milieustraat tilburg

Deze belangrijke veranderingen gelden vanaf nu bij de milieustraat

Als het goed is heb jij de nieuwe pas voor de milieustraat ook al binnen gehad. Bewaar 'm vooral goe...
scanauto

Kassa voor de gemeente! Scanauto zorgt voor zesduizend parkeerboetes per maand

Ka-ching! Sinds dat de scanauto's door de straten van Tilburg rijden, mogen ze bij de gemeente in hu...

Heftig! Het aantal autobranden is in 2019 in Tilburg verdubbeld

Je wagen in vlammen zien opgaan is de nachtmerrie voor iedere automobilist, toch zijn er elk jaar du...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.