Veel plantvakken in Tilburg worden opnieuw ingericht: dit is waarom
Niet alle plantjes hebben het makkelijk in Tilburg. Daarom knapt Gemeente Tilburg meerdere plantvakken in de stad op en richt…
Uit nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat longkanker vaker in Tilburg voorkomt dan het landelijk gemiddelde. Daarom is het belangrijk om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren, volgens Gemeente Tilburg.
De nieuwe cijfers komen uit de zogeheten Kankeratlas van het IKNL. Wat zeggen deze cijfers? Het aantal diagnoses in Tilburg wordt vergeleken met het aantal diagnoses in het hele land. Op basis hiervan kun je zeggen of bepaalde vormen van kanker per honderdduizend inwoners vaker of minder vaak voorkomen in Tilburg.
Wat blijkt? Als je naar alle vormen van kanker kijkt, dan scoort Tilburg bijna gemiddeld. Er zijn kleine verschillen. Zo scoort een groot deel van Tilburg iets onder het landelijk gemiddelde: twee procent. Dat gaat onder andere om Tilburg-Noord, de Reeshof, Armhoef en De Reit. Alleen het zuiden van Tilburg komt boven het gemiddelde uit. In Oud-Zuid en Groenewoud wordt 4 procent vaker kanker vastgesteld dan je verwacht op basis van het landelijk gemiddelde.
Maar wat gebeurt er met de kaart als je naar alleen longkanker kijkt? Dan kleurt Tilburg rood. Oftewel: de cijfers zijn veel hoger dan het gemiddelde. In het grootste deel van Tilburg komt ruim dertig procent meer longkanker voor dan gemiddeld. In een aantal wijken, waaronder het centrum en bijvoorbeeld De Blaak en De Reit is dit 13 procent meer. Maar het meest opvallend zijn Oud-Zuid en Groenewoud: hier komt 72 procent meer longkanker voor dan gemiddeld, zo laten de cijfers zien.
De tekst loopt door na de foto >
Hoe kan dit? De belangrijkste oorzaak van longkanker is roken, volgens Longkanker Nederland. Maar dat is niet de enige oorzaak. Ook mensen die niet roken, kunnen longkanker krijgen. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een slechte luchtkwaliteit en het binnenkrijgen van schadelijke stoffen.
Hebben de hoge cijfers te maken met het aantal rokers in Tilburg? Of met de luchtkwaliteit? De luchtkwaliteit is volgens GGD Hart van Brabant in Tilburg erg slecht. Het kunnen verklaringen zijn, volgens gepensioneerd longarts Nick ten Hacken in het Brabants Dagblad. Maar het is heel moeilijk te achterhalen waarom iemand longkanker krijgt, zegt hij.
Gemeente Tilburg zegt zich verantwoordelijk te voelen voor het bijdragen aan preventie en een gezonde leefomgeving. Daarom wil de gemeente de luchtkwaliteit verbeteren en roken ontmoedigen, zo staat op de site van Gemeente Tilburg. Een aantal maatregelen zijn het vergroenen en het verduurzamen van de stad en het rookvrij maken van steeds meer plekken. Na de gemeentelijke gebouwen en sportparken mag je bijvoorbeeld ook niet meer roken in wijkcentra.
In onze gids
Populaire rubrieken