Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kijktip! Geboren en getogen Tilburger Bart maakt documentaire over polio: ‘Ontroerend’

Door Rowie van der Vliet 22 augustus 2020

Bart Melief weet niet beter dan dat zijn moeder de ziekte polio heeft. Ze raakte als kind besmet, net als haar broer Ad, die al dertig jaar aan de beademing zit. De geboren en getogen Tilburger gaat in de documentaire Polio is Real in gesprek met zijn moeder en oom over hoe polio hun leven heeft verwoest. En dat indrukwekkende Tilburgse familieverhaal wordt zondag uitgezonden op Omroep Brabant.

“Het enige wat ik nog weet is dat de kamer gewoon van glas was en dan mochten ze zo zwaaien. Ik heb daar toch wel een paar maanden gelegen”, vertelt moeder Ans Otten. Nee, het zijn geen woorden van een vrouw die in quarantaine zit door het coronavirus. Maar de ervaringen van patiënten tijdens de polio-epidemie van 1956 en de huidige pandemie komen soms overeen.

Actueel en relevant

Het fragment maakt duidelijk waarom Polio is Real juist nu zo relevant is. Bart is het niet eens met iedereen die vaccineren onzin vindt en wil in de film laten zien wat de gevolgen kunnen zijn. “In de huidige samenleving zijn complottheorieën bijna mainstream geworden. Mensen steken 5g-masten in brand, denken dat corona is ontwikkeld door de regering en de inspanningen van Bill Gates worden steeds vaker openlijk gewantrouwd. Het [de documentaire, red.] is een verhaal over drie Tilburgers die een filmdocumentaire hebben gemaakt in het kader van de discussie over vaccinaties. Actueel dus én relevant voor Tilburg”, verdedigt Bart zijn allereerste film.

Ontroerende portretten

“Met mijn moeder bezoek ik het revalidatiecentrum waar ze vroeger vaak heeft gelegen en met mijn oom ga ik naar de sportschool waar hij probeert te trainen terwijl hij aan de beademing zit. Twee ontroerende portretten die laten zien hoe ze zich ondanks hun beperkingen met humor door het leven slaan”, aldus Bart.

Meer dan een familieportret

De documentaire is meer dan een familieportret waarin de gevolgen van de ziekte centraal staan. Experts Drs. Hans van Vliet (manager vaccinatieprogramma RIVM), Prof. Dr. Frans Nollet (revalidatiekundige, specialist post-polio), Prof. Dr. Pierre van Damme (Vaccinoloog) en Prof. Dr. Roland Pierik (rechtsfilosoof) geven tekst en uitleg over de ziekte polio.

Polio is Real is zondag 23 augustus vanaf 12.00 uur te zien bij Omroep Brabant. In de avond wordt het herhaald om 17.46 uur en vervolgens ieder half uur.

Lees ook:

Chinese geneeskunde

Lesje Chinese geneeskunde: ‘Als iemand niet ziek is moet die juist behandeld worden’

Voorkomen is beter dan genezen. Dat horen we vaak, ook hier in het westen. Margeret van Surya Prakti...

Landelijk iets minder besmettingen coronavirus: zo zit het in Tilburg

De afgelopen weken zijn er steeds meer Nederlanders positief getest op covid-19. Maar deze week is h...

Nieuwe coronamaatregelen: dit vinden Tilburgers ervan

“Om maar met de deur in huis te vallen: het gaat niet goed met de ontwikkelingen rondom het coronavi...

adv.