Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

1 juli is het Keti Koti: ‘Het zou verplichte lesstof moeten zijn!’

Door Noah Godefroy 30 juni 2020

Misschien zie je het weleens op stickers, posters of flyers. Misschien vier je het ieder jaar of misschien heb je er nog nooit van gehoord. Keti Koti, een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. In Tilburg wordt er ieder jaar wat gedaan op 1 juli, maar wat weet jij ervan?

Sterker nog: in Tilburg is er zelfs een Keti Koti-maand! In de hele maand juni wordt er met lezingen, bijeenkomsten en herdenkingen toegewerkt naar de viering op 1 juli.

Vrijheid

Iedereen in Nederland is bekend met 4 en 5 mei. Dan herdenken we eerst de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en een dag later vieren we de vrijheid. Maar wat betekent Keti Koti en wat is er met die 1 juli? Keti Koti is een Surinaams begrip. Het betekent ‘Ketenen Gebroken’ in het Sranantongo, een in Suriname gesproken taal. Die ketenen werden gebroken op 1 juli 1863: op die dag schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen af.

Keti Koti Nederland

In Suriname is 1 juli al lang een feestdag. Een beetje zoals wij de vijfde van mei vieren dus! Sinds 2009 wordt het ook actief gevierd in Nederland en in grote steden als Rotterdam en Amsterdam staan monumenten rondom het slavenverleden. Ook in Nijmegen, Den Bosch, Utrecht en op andere plekken door heel Nederland wordt er wat rondom Keti Koti gedaan. Tilburg hoort daar dus ook bij en daar mogen we best een beetje trots op zijn!

Tekst loopt door onder Facebookpost.

Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst

Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst organiseert ieder jaar een publieke herdenking en laat weten waarom het belangrijk is stil te staan bij 1 juli: “We moeten ons bewust zijn van ons gedeeld verleden zodat wij een gezamenlijke toekomst kunnen hebben waar rechtvaardigheid, gelijkheid en verbondenheid in vrijheid gevierd worden!” Dit jaar gaat de herdenking wel iets anders dan normaal, maar om 20.00 zendt Omroep Tilburg wel een vooraf opgenomen kranslegging uit.

Tekst loopt door onder de foto.

Keti Kota
Gillian Landbrug pleit voor méér educatie. Foto: Roel Pelkmans.

Verplichte lesstof

Gillian Landbrug is een trotse Surinaamse Nederlander en vindt dat Keti Koti een nog veel prominentere plaats in de Nederlandse samenleving moet krijgen. “Ik merk dat veel mensen om mij heen geen idee hebben van wat het feest inhoudt, terwijl juist Nederland een van de laatste westerse landen was die slavernij afschafte”, legt hij uit. “Uit solidariteit naar de grote groep Surinaamse Nederlanders én ter bevordering van de kennis over eigen historie zou Keti Koti en de geschiedenis rondom slavernij verplichte lesstof op de scholen moeten zijn!”

Lees ook:

Even vergelijken: dit betaal je aan toeristenbelasting in Tilburg en omgeving

Wat is er fijner dan op vakantie gaan, een weekendje weg of gewoon een nachtje overnachten in een an...

Soraya uit Tilburg is veteraan: ‘Ik ben er zeven dagen per week mee bezig’

Het is in 2020 precies 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Soraya van Weereld (46) zou op 4 me...
Soraya Voogd

Leuk volgens local Soraya: ‘Als je hier nog nooit bent geweest, moet je zeker even langsgaan’

Wie in Tilburg woont, kent de leukste plekken van de stad. Precies de plaatsen die ons trots op Tilb...

 

adv.