Jaaaa, opruimkoning Max van Zon heeft zijn eigen bootje om de Piushaven schoon te houden

Door Rowie van der Vliet 15 maart 2019

Heb je Max van Zon (11) en Ton Hendrinks al eens in de Piushaven gespot? De twee toppers maken door weer en wind de haven schoon. Dat gaan ze straks nog véél meer doen, want ze hebben nu een eigen boot. Zo tof!

“Wil je nog een keer?” Max van Zon glundert in zijn bootje. “Ja”, zegt-ie met grote glimlach. Hoppa, hij maakt nog een tweede rondje rond de kade bij Restaurant RAK. Even vergeet hij al die nieuwsgierige aagjes met hun camera’s en video-apparatuur aan de kade. Voor het eerst vaart hij in zijn eigen boot, die hij net van de Diamant-groep kreeg.

Fijne boot

Het was even stoeien met het openen van de kinderchampagne en het passen van de veiligheidsvesten. Dat mag de pret allemaal niet drukken. Weer of geen weer, Ton en Max kunnen nu de Piushaven schoonmaken wanneer ze maar willen. Nu al merkte hij het verschil met zijn vorige huurboot. “De motor is heel fijn en het stuurt veel beter.”

Rommel in het riet

Max en Ton zijn inmiddels al zo’n dertig vrijdagen op pad geweest om afval op te ruimen in de Piushaven. Het begon allemaal bij een zwemtochtje. “Ik was aan het zwemmen bij de steiger en toen zag ik superveel rommel in het riet liggen. Ook in de nesten van de vogels. Toen dacht ik: daar moet je toch wel iets mee doen, want de vogeltjes stikken erin. Het is gewoon slecht voor de natuur.”

Het MAXimale van de Piushaven

Zo gezegd, zo gedaan. Max stapte op Ton af met het idee om er iets tegen te doen. Ton weet nog goed wat-ie toen dacht. “Max is het maximale van de Piushaven”, zegt de trotse begeleider. Max straalt van het compliment. “We halen er ook het maximale uit nu. Nadat we zestien keer gingen schoonmaken, mochten we nog zestien keer van de gemeente. Het tv-programma Vroege Vogels kwam eens kijken en Max zei toen: ‘we zoeken nog sponsors voor een eigen boot’. Die eigen boot is er nu via de Diamant-groep. Daar zijn we heel blij mee, hè?” Max knikt instemmend: “Zeker!”

Tip voor Tilburgers

Max heeft nog een hele goede tip voor heel Tilburg: “Voor de mensen die afval gooien in het water of op straat: probeer er op te letten dat je het niet meer doet.” Goed gezegd, Max!

Lees ook:

Bemmelstraat

Foto’s: op deze afvalplekken in Tilburg is het volgens jullie altijd een bende

We zeggen het maar gewoon: op sommige plekken in Tilburg is het echt een bende. Terwijl jij met je a...
Sigaret roken

Je peuk op straat gooien kan je duur komen te staan! Dit kost het in Tilburg

We hebben ons er allemaal vast al vaker schuldig aan gemaakt dan we zouden willen toegeven: het op s...
drankkarton weggooien

MAG DAT: je drankkarton bij het oud papier gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.